Telefonunuzu kullanmadıysanız dikkat! Kapatılacak mı? İşte doğru bilinen yanlış
Yeni düzenlemeye göre 1 yıl boyunca kullanmadığımız cep telefonlarının IMEI'leri silinecek. Vatandaşlar, "Çekmecemde 2 yıldır duran telefonum var, artık kullanamayacak mıyım?" diye endişe ediyor. Konuyla ilgili doğru bilinen yanlışları aktaran Ersin Akman, cep telefonu kullanan herkesi ilgilendiren dikkat çeken bilgiler verdi.
Büşra Özbelli / Posta.com.tr Yurt dışından kaçak telefon alıp, Türkiye'de kullanılmayan cep telefonlarının IMEI'lerini kopyalayarak kaçak cihazları aktif hale getirenlerin önüne geçebilmek için yeni düzenleme geliyor. 1 yıl boyunca kullanılmayan telefonların IMEI'leri silinecek ve sinyal almasının önüne geçilecek.
Vatandaşlar evde bekleyen telefonlarını bir daha kullanamayacağı konusunda endişelendi. Bilişim Hukuku Derneği Başkanı Avukat Kürşat Ergün, "Cihazınız ülkeye yasal giriş yaptıysa yani kaçak değilse, 1 yılın ardından kapansa bile BTK'ya müracaat edip açtırabileceksiniz." dedi. İkinci el telefon satıcılarına kötü haberi veren HWP Yayın Direktörü Ersin Akman ise, "1 yıl kapalı duran cihazı açabilmek için kapanan telefonun fatura sahibinin tekrar bulunması gerekir. Çünkü fatura sahibinden başka kimse 1 yıl sinyal almayan cihazı tekrar sinyal alınabilir hale getiremez." ifadelerini kullandı.
VERGİ ÖDEMEYECEKSİNİZ
"IMEI için telefonların TC kimlik numarasıdır diyebiliriz. 15 haneden oluşur ve benzersiz olur." diyen Avukat Kürşat Ergün, "Şimdi bu IMEI değişik teknik yol ve yöntemlerle başka telefonlara aktarılabiliyor. Döviz fiyatlarının artmış olması sebebiyle, kaçak yol kullanarak yurt dışından telefon getirme bir hayli arttı. Yurt dışından telefon getirirseniz bunun iki yolu var. Bir tanesi yasal müracaatını yaparsınız, vergisini harcını ödersiniz, telefonu kaydettirirsiniz ve Türkiye'den almış gibi bu telefonu kullanabilirsiniz. Bu yöntem doğal ve olması gereken yöntem. İkinci yöntem ise kullanılmayan bir cihazdan IMEI kopyalayıp yeni cihaza aktararak yasal olmayan şekilde kullanmak." dedi.
'Benim eski telefonum var. Şimdi ben bu telefonu 1 yıl kullanmadığımda ne olacak? Bir daha kullanamayacak mıyım?' gibi bir endişe oluştu. Ancak cihaz eğer size ait ise ve sizin hattınız tarafından kullanılmışsa ekstra bir işleme gerek kalmaksızın BTK'ya müracaat edebilirsiniz. Online müracaat ile eski telefonlarınızı kullanmaya devam edebilirsiniz. Vergi ödemeyeceksiniz. Yani burada bir endişe yok. Yeni uygulama, kullanılmayan bir cihazdan alınan İMEI numarasının, kaçak gelen yeni bir cihaza kopyalanmasının önüne geçmeyi hedefliyor. Böyle bir durum tespit edildiğinde IMEI iptal olacak ve kaçak telefon kullanılamayacak.
Kürşat Ergün, sektörden gelen şikayetler neticesinde 7 yıllık sürenin 1 yıla düşürüldüğünü hatırlattı. ''Bu kayıtsız durum, sektörde çalışan ve vergi ödeyen insanların kazancını ciddi anlamda sekteye uğratıyor." diyen Ergün, "İllegal girişler sadece Türkiye'yi ilgilendiren bir mesele değil, Avrupa'da da bu durum var. Ama Türkiye'de bu durumun revaçta olmasının nedeni, cihaz fiyatlarının çok fazla olması. Irak'tan Türkiye'ye insanlar yarı fiyatına telefon getiriyorlar. Sektör açısından bence faydalı bir düzenleme oldu ancak 7 yıldan 3 yıla düşmesi daha makul sayılabilirdi.' ifadelerini kullandı.
HWP Yayın Direktörü Ersin Akman ise, pazarda satılan her 3 telefondan 1 tanesinin sonradan IMEI atılan telefonlardan oluştuğunu söyledi.
Ersin Akman, "Zaten yasal yoldan sokulan telefonun IMEI kaydının yapılmış olması gerekiyor. Uygulamanın 3'te bir oranındaki vergi kaybını engellemek için yapıldığı düşünülüyor. Telefonunuz ülkeye yasal olarak girdiyse, fatura kendi üzerinize ise, hangi sim kartı taktığınızın önemi olmadan 1 yıl sonra da cihazı açtırabileceksiniz." dedi.
Diyelim ki ben kullanmadığım ve 1 yıldır kapalı olan telefonu arkadaşıma verdim. Faturası elimde şekilde başvurursam BTK benim telefonuma tekrar sinyal vermeye başlayacak. Ben de arkadaşıma 'Al telefonda hiçbir sorun yok kullan.' diyeceğim. Ama eğer kaçak telefon aldıysam ve 1 yıl kullanılmadıysa o telefon Türkiye'de artık sinyal alamayacak.
"Telefonları kaçak olarak ülkeye sokanların elinde, kullanılmadığını bildikleri çok sayıda IMEI listesi var" diyen Akman, "Bu listeyi nerden buldukları şaibeli. O listeden seçmece şekilde IMEI atarak kaçak telefonları Türkiye'de kullanabilir hale getiriyorlar. Artık kaçakçıların listesindeki IMEI listesi de hiçbir işe yaramayacak. Ve yurda sokulacak telefonlara IMEI atılamayacağı için Türkiye'de kaçak telefon kullanımı söz konusu olamayacak." ifadelerini kullandı.
İKİNCİ EL SATICILARI NASIL ETKİLER?
Akman, Türkiye'de ikinci elde de çok fazla IMEI atılmış telefon trafiği olduğunu aktardı.
Hükümet yakında zamanda lisanslı ikinci el satış merkezleri projesi başlattı. O hakkı olan şirketler ikinci el satış yaparken bu mevzuata takılmayacaklar. 1 yıllık süreçten muaf olacaklar diye düşünüyorum. Çünkü aldıkları her telefonu Ulaştırma Bakanlığı'na kaydettirmek zorundalar. Ama bu köşe başındaki ikinci el telefon satıcılarında 1 yıl sinyal almadan bekleyen telefonların sinyali otomatik olarak kapatılacak. İkinci el satıcılar için kötü şey şu: Türkiye'ye resmi olarak girmiş olsa bile, kapanan telefonun fatura sahibini tekrar bulmaları gerekecek. Çünkü fatura sahibinden başka kimse 1 yıl sinyal almayan cihazı tekrar sinyal alınabilir hale getiremez.
- Merkez Bankası'nın toplam rezervleri azaldı
- Asgari ücret için 4 rakam! Uzman isim açıkladı! İşte beklenen zam oranları
- Ehliyet yenileme için geri sayım! Yeni yılda fiyatlar artıyor: Cezası dudak uçuklattı
- Altın fiyatlarında rekor sonrası düşüş
- Konut satışlarında beklenti rekor getirdi! Konut satışlarında hareketlilik