Meclis'ten karar çıktı! Vatandaşa tazminat hakkı yolda
8. Yargı Paketi'nin TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilmesinin ardından Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre; 'konutu terk etmeme' tedbiri verilen kişi, dava sonunda suçsuz bulunursa tazminat talep edebilecek. İşte Avukat Ayşe Hüseyinoğlu'nun ifadesine göre, 8. Yargı Paketi'ndeki en dikkat çekici 4 konu.
Büşra Özbelli Gürsoy / Posta.com.tr 8. Yargı Paketi'nin TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilmesinin ardından, 12.03.2024 tarihinde ve 32487 Sayılı Resmi Gazete'de yayımlandı.
Avukat Ayşe Hüseyinoğlu, "8. Yargı Paketi'nde bazı önemli hususlar var. Bunlardan birincisi; bir günlük adli para cezasının alt sınırının 20 lirayken 100 liraya çıkması. İkincisi; Normalde istinaf ve temyiz yollarına başvuru süreleri farklıydı. Fakat bunlar eşitlenerek 2 hafta oldu. Hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına ilişkin kararlarda istinaf yolu açıldı. Normalde itiraz yolu açıktı, fakat şu anda üst
mahkemede istinaf yolu açıldı." dedi.
KONUTU TERK ETMEDİĞİ SÜREYLE BAĞLANTILI TAZMİNAT
Dördüncü önemli konunun ise 'konutu terk etmeme' tedbiriyle ilgili olduğunu belirten Avukat Hüseyinoğlu, "Tutuklama dışında verilen bazı adli kontrol tedbirleri var. Tutukluluk yerine verilen 'konutu terk etmeme' cezası adli kontrol tedbirlerinden bir tanesi. 'Konutu terk etmeme' özgürlüğü kısıtlayıcı bir ceza olduğu için, kişi yargılama neticesinde beraat alırsa ya da savcılık aşamasında kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verilirse, konutu terk etmediği süreyle bağlantılı olarak tazminat talep etme hakkına sahip olacak." dedi.
TUTUKLAMAYA ALTERNATİF BİR TEDBİR
Avukat Hüseyinoğlu'nun ifadesine göre, tutuklu kalan kişi suçsuz olduğu belirlendiğinde tutuklu kaldığı süreyle orantılı olacak şekilde tazminat talep edebiliyordu. Ancak 'konutu terk etmeme' tedbiri alan kişi önceden tazminat talep edemiyordu. Peki hangi durumlarda 'konutu terk etmeme' tedbiri veriliyor? "Suçtan suça değişiyor." diyen Hüseyinoğlu, "Örneğin bir müvekkilim eski eşiyle ilgili uzaklaştırma kararı aldırmıştı. Eski eşe, müvekkilimi sürekli bir şekilde tehdit ve darp ettiği, müvekkilime karşı hakaret ettiği gerekçesiyle 3 ay süreyle 'konutu terk etmeme' tedbiri verilmişti. Yani konuttan çıkması yasaktı. Bu şekilde bir suç duyurusunda bulunuldu diyelim. Kişinin suçlu olduğu yönünde bir şüphe var.
Bu durumda bazı dosyalarda, bazen tutukluluk çok ağır bir tedbir olduğu için alternatif tedbirler uygulanıyor. Örneğin 'yurt dışına çıkış yasağı', ya da 'her hafta imza yükümlülüğü', ya da 'konutu terk etmeme' gibi adli kontrol tedbiri veriliyor." dedi.
"KAZANÇ KAYBINA ORANLA VERİLEBİLİR"
Avukat Ayşe Hüseyinoğlu, "Kısacası, konut terk etmeme tedbiri verilen kişi sonunda suçsuz bulunursa konutu terk etmediği süreyle orantılı olacak şekilde tazminat talep edebiliyor. Bunu devlet ödüyor. Hazine karşılıyor. Tazminat ile ilgili net rakam söylemek mümkün değildir. Kişiden kişiye değişen tazminat kalemleri doğrultusunda ödenecek tazminat tutarı belirlenmektedir. Örneğin; konutu terk etmeme tedbirinin uygulandığı süre boyunca çalışamamaktan kaynaklı kazanç kaybına oranla verilebilir. 1 Haziran 2024'te bu düzenlemeler yürürlüğe girecek." ifadelerini kullandı.
Avukat Ayşe Hüseyinoğlu'nun ifadesine göre, 8. Yargı Paketi'ndeki en dikkat çekici 4 konu şöyle:
-Konutu terk etmeme cezasında suçsuz olduğu belirlenen kişinin tazminat talep edebilmesi.
-İstinaf ve temyiz başvuru sürelerinin 2 hafta olarak düzenlenmesi.
-Adli para cezasının alt sınırının 100 liraya yükselmesi.
-Hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararlarına karşı istinaf yoluna başvurulabilmesi.