Kiracıları mağdur ediyordu, izinsiz yapana ceza yağacak! Zorunlu hale geldi
Kiralardaki fahiş artışların sebeplerinden biri olan uygulamaya yönelik düzenlemeyle ilgili yönetmelik Resmi Gazete'de yayımlandı. Ev sahipleri dikkat! İzinsiz yapanlara ceza yağacak. Başvurular e-Devlet üzerinden yapılacak. Düzenleme, dar gelirli ailelerin tatil yapma imkanını ise kısıtlayabilecek nitelikte. İşte detaylar.
Büşra Özbelli/ Posta.com.tr Kültür ve Turizm Bakanlığınca hazırlanan Konutların Turizm Amaçlı Kiralanması Faaliyetlerinin Düzenlenmesine İlişkin Yönetmelik, Resmi Gazete'de yayımlandı. Konutların tek seferde 100 gün veya 100 günden daha kısa süreyle turizm amaçlı kiralanmasına ilişkin usul ve esasların belirlendiği yönetmelik, 1 Ocak 2024'te yürürlüğe girecek. Düzenleme ile, kiralamalardaki fahiş artışların bir nebze de olsa önlenmesi sağlanacak.
İlgili kanuna göre; konutların kullanıcılara en fazla 100 gün süreyle her türlü amaçla kiralanması 'turizm amaçlı kiralama' olarak değerlendirilmekte. Konutların turizm amaçlı kiralanabilmesi için kira sözleşmesi yapılmadan önce Bakanlık'tan izin belgesi alınması gerekiyor.
BÜYÜK CEZA
Detayları anlatan Avukat Ayşe Hüseyinoğlu, "Yeni düzenleme ile, izinsiz kiralama faaliyetinin tespit edilmesi halinde idari yatırımlar uygulanır. İzin belgesi bulunmaksızın turizm amaçlı kiralanan konutları kiraya verenlere, kiralama yapılan her bir konut için yüz bin Türk lirası idari para cezası uygulanır. İzin belgesi alarak faaliyette bulunabilmesi için on beş gün süre verilir" demişti.
"Verilen on beş günlük süre sonunda izin belgesi alınmaksızın turizm amaçlı kiralama faaliyetine devam edenlere beş yüz bin Türk lirası idari para cezası uygulanır ve izin belgesi alarak faaliyette bulunabilmesi için bir kez daha on beş gün süre verilir. İkinci kez verilen on beş günlük süreye rağmen, izin belgesi bulunmaksızın turizm amaçlı kiralama faaliyetlerine devam edenler hakkında, para cezası uygulanır."
NEDEN İHTİYAÇ DUYULDU?
Düzenlemeye neden ihtiyaç duyulduğundan bahseden Avukat Ayşe Hüseyinoğlu, "Kısa süreli kiralama faaliyetlerinin bir denetime tabi tutulması ve günlük kiralama faaliyetlerinin fahiş kira artışlarına sebebiyet vermesinin önüne geçilebilmesi amacıyla Konutların Turizm Amaçlı Kiralanmasına Dair Kanun ile getirilen yeni düzenlemeye ihtiyaç duyulmuştur." ifadelerini kullanmıştı.
FAHİŞ ARTIŞLAR BİR NEBZE ÖNLENECEK
"Airbnb ve günlük kiralık evler, fahiş kira artışları ile kiracıların mağduriyetine sebebiyet vermekteydi" diyen Hüseyinoğlu, "Düzenleme sonrası günlük kiralama faaliyetlerinin bir denetime tabi tutulacak olması ile, kiralamalardaki fahiş artışların bir nebze de olsa önlenmesi sağlanacaktır" diye belirtmişti.
"OTELCİLERİ OLUMLU ETKİLEYEBİLİR"
Düzenlemenin otel işletmelerini olumlu etkileyeceğini söyleyen Avukat Ayşe Hüseyinoğlu, dar gelirli ailelerin tatil imkanını ise kısıtlayabilecek nitelikte olduğundan bahsetmişti.
"Bazı Airbnb ve günlük kiralanabilen evlerin ekonomik olması, birçok kişi tarafından otellere oranla daha çok tercih edilmesini sağlamaktaydı. Yapılan düzenleme ile günlük kiralamalara ilişkin bazı prosedürler getirilmiştir. Getirilen prosedürler, Airbnb ve günlük ev kiralama uygulamasının azalmasına sebebiyet verecektir. Bu durum, otel işletmelerini olumlu etkileyebilecek niteliktedir. Aynı zamanda bu durum, ekonomik olan Airbnb evlerinde tatil yapan dar gelirli ailelerin tatil yapma imkanını da kısıtlayabilecek niteliktedir."
e-DEVLET ÜZERİNDEN YAPILACAK
Yönetmelikte, konutların yerli veya yabancı kişilere tek seferde 100 gün veya 100 günden daha kısa süreyle turizm amaçlı kiralanması, izin belgesi başvurularında uygulanacak işlemler, konutların nitelikleri, izin belgesi sahiplerinin uymak zorunda oldukları hükümler ve kullanıcı ile izin belgesi sahibinin karşılıklı hak ve yükümlülüklerine ilişkin hükümler yer aldı.
Buna göre, izin belgesine ilişkin tüm başvurular e-Devlet üzerinden yapılacak.
İzin belgesi için başvurularda, kiraya veren gerçek kişi ise Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı veya nüfus cüzdanı fotokopisi, yabancı uyruklu ise pasaport fotokopisi ile yabancı kimlik numarası veya vergi kimlik numarası ibrazı zorunlu olacak.
Ticaret siciline kayıtlı tüzel kişiler vergi kimlik numarasıyla ticaret sicil numarası veya MERSİS numarası, ticaret siciline kayıtlı olmayan tüzel kişiler ise vergi kimlik numarasını gösterecek.
İzin belgesinde, belge sahibinin adı veya ticaret unvanı, konutun adresi, izin belgesi tarihiyle konutun bulunduğu ilin plaka koduyla başlayan belge numarası ve konutta konaklayabilecek azami kişi sayısı bilgileri yer alacak.
Bakanlıkça hazırlanacak, "turizm amaçlı konut" ibaresinin ve konutun bakanlığın denetimine tabi olduğuna dair bilginin yer aldığı soğuk damgayla işaretli plaket, turizm amaçlı kiralama yapılan konutun girişine asılacak.
- Asgari ücrette konuşulan zam oranı belli oldu! İlk rakam Türk-İş'ten geldi, gözler işverenin teklifinde
- Bakan Şimşek'ten dijital gelir idaresi vizyonu açıklaması
- Asgari ücret için hükümet devreye giriyor! İşte işverenin zam için düşündüğü rakam
- 2025 aidat tarifesi devreye girecek! İşte 5 soruda bilinmesi gerekenler
- Mağdur tüketiciye 'Hakem' rehberi