Talep yağıyor ama zararını kimse bilmiyor! 5 yıllık süreye dikkat: Vatandaşlar mağdur olabilir
Önce pandemi sürecinde ilgi toplayan ardından konut kiralarının artmasıyla birlikte yoğun talep gören Tiny House'ların devlete vergi kaybı oluşturduğunu söyleyen uzman isim, 5 yıl sonrası için uyardı: Vatandaşlar mağdur olabilir!
Büşra Özbelli/ Posta.com.tr Özellikle Trakya ile Ege bölgesinde yaygınlaşan ve tarım arazilerine kurulan Tiny House adlı yapılarla ilgili uzmanlardan peş peşe uyarılar geliyor.
Emlak Uzmanı Nilüfer Kas, "Tiny House'lara ilgi artarak devam ediyor. Bunun sebebi konut konusundaki barınma krizidir. Yani konut alamayan, parası yetmeyen alıcı bir arsa peşinde koşuyor. Koronadan sonra özellikle imarlı arsalarda fiyat artışı çok yüksek oldu. Ancak vatandaşlar elindeki arsa- tarım arazisi-bahçelik gibi kavramların neyi ifade ettiğini bilmediği için, 'Bir toprağım olsun' düşüncesiyle yola çıkıyor ve daha çok tarım arazisi satın alıyor" dedi.
"Bin metrekalik bir araziniz varsa devlet buna 50 ya da 75 metrekare Tiny House koymanıza izin veriyor" diyen Kas, "Tarım arazisi imarlı arsanın neredeyse dörtte biri fiyatına. Vatandaş önce tarım arazisini alıyor. Betondan çimentodan klasik ev yapmak çok maliyetli olduğu için hazır Tiny House koymak onlara daha mantıklı geliyor" ifadelerini kullandı.
Emlak Uzmanı Nilüfer Kas, pandemi sürecinde vatandaşların salgından korunmak için Tiny House tercih ettiğini ama bugün bu amacın tamamen başka bir şeye evrildiğini söyledi.
"Bir yerde kiramı ödeyemezsem, o küçük tarım bahçesine Tiny House koyup başımı sokabilirim" diyorlar. Tiny House şirketlerinin yılda kaç üretim yaptığını bilmiyoruz. Keşke bilsek. Çünkü Tiny House'un olduğu yerde elektirik ya da jenaratör devreye giriyor. Ya da orada sulama yapılması gerekiyor. Bu da; tarım yapılacak arazilerin yine insan eliyle yaşamsal alana döndürülmesi ve şehirde yarattığımız atıkların tarım arazilerine atılması anlamına geliyor. Sabun deterjan gibi ürünler toprağa karışıyor. Güvenli gıda açısından tehlikeli bir uygulama. Gelecekteki tarımsal alanımızı küçültüp el birliği ile kirletmiş oluyoruz"
Nilüfer Kas, Tiny House uygulamasının olumsuz etkisini şimdi değil ama belki de 5 yıl sonra göreceğimizi ifade etti.
Bir aboneliğiniz olmuyor, suyu, elektiriği, ısınmayı, mazot sistemiyle ya da başka bir sistemle siz yapıyorsunuz. Abonelik söz konusu olmadığı için bir izlenme takip edilme de söz konusu olmuyor. Bunun etkilerini şimdi görmeyeceğiz ama bir 5 yıl sonra göreceğiz. Hangi tarım arazisi, kaç kişi tarafından, nasıl kullanıldı bir bilgimiz yok. Belki uzaydan bir fotoğraf çekildiğinde 5 yıl öncesi 5 yıl sonrası görülecek ve özellikle tarım arazilerinde bu farkı, yapılaşmayı çok ciddi olarak fark edeceğiz. Ama o zaman iş işten geçmiş olacak.
"VATANDAŞ AÇISINDAN MAĞDURİYET YARATABİLİR"
Tiny House'ların vergisel anlamda hiçbir yükümlülüğü olmaması nedeniyle devlet açısından vergi kaybı yaşandığını belirten Kas, "Devlet 'araziden çık' diyemez, çünkü vatandaş yapıyı zaten kendi arazisinin üstüne koyuyor. Ancak tarım arazileri verimli tarım yapılsın diye belirlenen yerlerdir. İnsanlar ise oraya kendine ait bir yaşam alanı kuruyor. İleride devlet bu toplu yapılaşmaya müdahale ettiğinde vatandaş açısından mağduriyet oluşabilir. Bugün bir konut yaptığınızda emlak vergileri gibi çeşitli yükümlülükleriniz var. Sadece bir izin sistemi olursa en azından takip edilmesi söz konusu olabilir. Kişinin arazisi her neredeyse o belediyeye gidip en azından Tiny House koyduğunu belirten bir kayıt alınması gerekiyor. Bu alanda çok ciddi boşluk söz konusu" dedi.
- Bakan Şimşek'ten "Vergi borçları siliniyor" iddiasına yanıt
- Düşük faizli konut kredisinden kimler yararlanacak? İlk evim kampanyasında detaylar ortaya çıktı!
- Bayraktar TB2 SİHA Hırvatistan semalarını koruyacak!
- Merkez Bankası rezervleri açıklandı
- Market poşeti zamlanacak mı? Komisyon toplantısı yapıldı