Düğüne 5 kala kayınvalideden ilginç teklif! 'Son zamanlarda arttı'
Yükselen fiyatlar nişan-düğün harcamalarına da yansırken mekan tutmak isteyen gelin ve damat aileleri fiyatları düşürmek için ilginç tekliflerde bulunuyor. Organizasyon işletmecisi Gamze Seğmen 'Eskiden böyle şeyler olmazdı' diyerek müşterilerin şaşırtan çözüm önerilerini anlattı.
BÜŞRA ÖZBELLİ/ Posta.com.tr Düğün sezonu devam ederken gelin ve damat adayları mobilyacısından gelinlikçisine, kuyumcusundan, düğün mekanlarına kadar fiyat araştırması yapmaya devam ediyor. Ancak fiyatları görenler, düğünü yeniden gözden geçirme kararı alıyor. İstanbul Tuzla'da kır düğünü alanında her türlü organizasyona ev sahipliği yapan Gamze Seğmen'e göre bazı müşteriler alternatif çözümlerle geliyor. Seğmen ayrıca son zamanlarda düğün mekanlarında tercih edilen popüler uygulamalardan da bahsetti.
Düğün organizasyonu işletmecisi Gamze Seğmen, "Örf ve adetlerimizin hala devam ettiğini söyleyebilirim. Ancak Batı'ya benzemelerin yaşandığını da ifade edebilirim. Bunda sosyal medyanın etkili olduğunu düşünüyorum. Sosyal medyada ne popülerse organizasyonlar da o yöne doğru gidiyor. En basiti yöresel müzikler yerini popüler müziklere bıraktı." dedi.
Mekanda tasarlanan ev konseptiyle birlikte kız isteme geleneğinin de gerçekleştirildiğini anlatan Gamze Seğmen, bunun çiftlere büyük kolaylık sağladığını ifade etti.
"İki mekanımız yan yana olduğu için birine koltuklar koyarak ev konseptine çevirdik. Gelinimiz kahvesini yapıyor ve isteme alanında aile büyüklerine dağıtıyor. Ardından yan tarafta nişan düğün organizasyonu yapılan yere geçiyoruz. Bir taşla iki kuş vurmak gibi oluyor. Hem maliyet düşüyor, hem de aynı günde iki programlarını çıkarmış oluyorlar. Bu aslında pandemi zamanı ortaya çıktı. Pandemi zamanında insanlar korkudan evlerine misafir alamadı. Davet verememeye başladı. İsteme kültürü evde devam ederken dışarıya çıkmış gibi oldu. Bazen gelinlerimiz isteme ve nişan için ayrı elbise giyiyor. Fotoğraflara bakınca sanki aynı gün yapılmamışgibi görünüyor. Bu durumu normal karşılamayan büyükler de oluyor. 'Özel günümüzü evimizde geçirelim, istemeye gelenleri evimizde ağırlayalım, bu kültürü evimizde devam ettirelim' diyorlar. "
"ASGARİ ÜCRET ZAMMI BİZE DE YANSIDI"
Artan fiyatların her alanda olduğu gibi düğün organizasyon maliyetlerini de çok etkilediğini söyleyen Seğmen, "Biz müşteriye yansıtmak istemesek bile maliyetlerde artış olduğu için müşterinin etkilenmemesi mümkün değil. Bir sezonda birkaç kere zam yapmak zorunda kalıyoruz. Asgari ücret zammının ardından bizim mekanımızda da yüzde yirmi- yüzde yirmi beş bandında bir yükselme oldu." ifadelerini kullandı.
Seğmen, "Altın fiyatlarının artmasıyla birlikte birinci derece akrabaların bile altın takmayı neredeyse bıraktığına şahit oluyorum. Para takılıyor. Hatta ve hatta sahte takılara yönelim de çok arttı. 'Bir şey takmadı' demesinler diye sahte altına yöneliyorlar. " dedi.
DÜĞÜN ÖNCESİ AYRILANLAR ARTTI
Nişan ve düğün öncesi maddi konular nedeniyle ayrılık kararı alan müşterilerin artmaya başladığını söyleyen Seğmen, "Ben birçoğunun ekonomik temelli oludğunu fark ediyorum. Gerçekten şu an bir ev kurmak ve aynı zamanda nişan düğün organizasyonu yapmak çok ciddi rakamlara mal oluyor. Bir düğün organizsyonu yapmaya kalkalım desek; bileziğiydi, setiydi, organizasyonuydu 500 bine geliyor. İki taraf maddi olarak kendini zorlayınca, bir taraf diğer tarafın beklentisini karşılayamayınca işler değişebiliyor. Bu nedenle ayrılan çiftler olduğuna ne yazık ki şahit oldum" diye konuştu.
"KENDİMİZ GETİRELİM"
"Fiyat artışı özellikle yemekli organizasyonları etkiledi" diyen Seğmen, "Örneğin düğüne son dakika kala yemekli menüyü kokteyl menüye çevirenler oluyor. Eskiden böyle şeyler olmazdı. 'Mekanı kullanalım yemeği kendimiz getirelim' diyenler bile çok fazla. " dedi.
Düğün organizasyonu işletmecisi Gamze Seğmen yeni evlenecek çiftlere tavsiyelerde bulundu.
"1 liranın bile kıymetli olduğu bu zamanlarda ailelerini zora sokacak, imkanları zorlayacak şeyleri isteyip diretmesinler. En büyük anlaşmazlık buradan başlıyor. Herkes kendi bütçesine uygun taleplerde bulunsun. Sosyal medyadaki fenomenlerin bile sponsorları oluyor, reklam alıyorlar. Ceplerinden sadece bir miktar para çıkıyor. Herkes ayağını yorganına göre uzatırsa her gördüğünü istemezse çok daha iyi olur. Geçen gün bekarlığa vedasını yaptığım gelinim düğün ve kına yapmadı. Şimdi Maldivler'de çok güzel bir balayına gitti. Yani gösteriş peşine düşmeden imkanlarını farklı şekilde değerlendirerek de mutlu olabilirler. Ben bir işletmeci olarak tabi ki para kazanıyorum ama herkes bütçesine göre hareket ederse piyasanın düzelmesine de belki katkısı olur. "
- Asgari ücrette konuşulan zam oranı belli oldu! İlk rakam Türk-İş'ten geldi, gözler işverenin teklifinde
- Bakan Şimşek'ten dijital gelir idaresi vizyonu açıklaması
- Asgari ücret için hükümet devreye giriyor! İşte işverenin zam için düşündüğü rakam
- 2025 aidat tarifesi devreye girecek! İşte 5 soruda bilinmesi gerekenler
- Mağdur tüketiciye 'Hakem' rehberi