Tüp bebek tedavisi devletten
Tüp bebek tedavisi, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından bedeli ödenen bir sağlık hizmeti. Ancak herkes için değil. SGK’nın tüp bebek tedavisini karşılayabilmesi için, evli çiftin son 3 yıldır çocuk sahibi olamadığının sağlık kurulu raporuyla belgelendirilmesi; kadının 23 yaşından büyük ve 40 yaşından küçük olması gerekiyor.
Gazete Haberi
Türkiye’de çocuk sahibi olmak isteyen fakat farklı nedenlerden dolayı bu hayali gerçekleştiremeyen on binlerce kişi bulunuyor. Devlet bu konuda yardım elini uzatıyor. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), evli çiftlerin son 3 yılda normal tıbbi yöntemlerle çocuk sahibi olamadığı ve ancak yardımcı üreme yöntemi ile çocuk sahibi olabileceğine dair sağlık kurulu raporu alınması halinde, tüp bebek tedavisini karşılıyor.
EN AZ 900 GÜN PRİM
Devlet destekli bu tedaviden yararlanmanın bazı şartları bulunuyor. Bu haktan yararlanabilmek için eşlerden birinin en az 5 yıldır genel sağlık sigortası (GSS) kapsamında veya bakmakla yükümlü olunan kişi olması gerekiyor. Ayrıca en az 900 prim gün sayısı aranıyor. Son 3 yıl koşulu erken menopoza giren kadınlar ve sperm yetmezliği bulunan erkekler için aranmıyor.
40 YAŞINI AŞMAMALI
Tüp bebek tedavisinde yaş şartını da unutmamak gerekiyor. Bu haktan yararlanabilmek için kadının 23 yaşından büyük, 40 yaşından küçük olması şartı aranıyor. Tedavi için sadece kadının kısır olması gerekmiyor. Kadın sağlıklı olsa bile erkekte kısırlık olması halinde de tedavi giderleri devlet tarafından karşılanıyor. Buna ilave olarak önceki evliliklerinden ayrı ayrı çocuk sahibi olan çiftlerin birlikte çocuğu yoksa tüp bebek tedavisinden yararlanabiliyor.
ÜÇ DENEMEYE KADAR İMKAN SUNULUYOR
Tüp bebek tedavisi alanların ödeyeceği katılım payı, deneme sayısına göre değişiyor. Katılım payı ilk denemede yüzde 30, ikinci denemede yüzde 25, üçüncü denemede ise yüzde 20 oranında uygulanıyor. Bunun yanında tüp bebek tedavisi sonrasında kullanılacak ilaçlar için de ilaç katılım payı ödeniyor.
60-70 BİN LİRA
Katılım payının yanı sıra özel hastanelerce SGK tarafından belirlenen oranı geçmemek kaydıyla hastalardan ilave ücret alınabiliyor. Türkiye’de ortalama bir tüp bebek kliniği 30-40 bin lira civarında para alıyor. İlaçlarla birlikte tedavinin 60-70 bin lira civarında gerçekleştiği, bu ücretlerin herkese göre farklılık gösterebileceği ifade ediliyor.