Türk buğdayı açlığa çözüm olacak
Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nde geliştirilen soğuk ve hastalıklara dirençli buğday tohumlarıyla verimin 3 kat artırılması hedefleniyor. Türk bilim adamlarının geliştirdiği tohumlar dünyayı bekleyen açlık tehdidine çözüm olacak.
Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi (SBTÜ), bir dönem dünya genelinde büyük krize yol açan tahıl problemine ve dünyayı beklediği iddia edilen açlık tehdidine karşı bitki ıslahı projesi yürütüyor. Toplam 250 dekarlık Tarımsal Ar-Ge Merkezi’nde 3 bin 500 adet tahıl çeşit adayını geliştiren akademisyenler, çeşit adaylarının performanslarını belirleyerek verim ve kalite bakımından üstün, yöreye uygun olanları seçiyor. Yapılan çalışmalar çerçevesinde 1 dönümde elde edilen ürün miktarında 3 katlık bir artış sağlanacak. İklim ve arazi şartlarına en uygun çeşit adayları belirleyen akademisyenler, tahılların tescilini alarak çiftçilere sunacak.
ÖNCELİKLİ HEDEF TAHILLAR
Tarımsal Ar-Ge Merkezi ile ilgili bilgiler veren SBTÜ Rektör Yardımcısı ve Tarım Bilimleri ve Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tolga Karaköy, “Ar-Ge merkezimizde farklı ürün gruplarında yürüttüğümüz ıslah çalışmaları kapsamında daha kaliteli, verim potansiyeli daha yüksek çeşitleri geliştirimesi çalışmalarımız sürüyor. Öncelikli hedefimiz tahıllar. Buğday, arpa, yulaf gibi ürünlerin yanı sıra bölgemizde şeker pancarı ve patatese alternatif olabileceğini düşündüğümüz soya fasulyesi gibi çeşit adaylarımız var. Bu çeşit adaylarımızı tescile sunabilecek haldeyiz. Yöremizde verim potansiyeli ve kalitesi yüksek ürünler yetiştirmek istiyoruz” diye konuştu.
ÇİFTÇİLERİN ÜRETİM MİKTARININ ARTIRILMASI HEDEFLENİYOR
Yapılan çalışmanın ülke ve çiftçi ekonomisine büyük katkı sağlayacağını ifade eden Karaköy, “Çiftçimize alternatif ürünler sunacağız. Çiftçilerimiz geleneksel tarım uyguluyorlar. Ayrıca belirli çeşitler üzerinde üretim yapılıyor. Yöremizde 3-5 çeşidi geçmiyor. Bu çeşitler zamanında ülkemize katkılar sağlamış ama artık daha verimli ve kaliteli çeşitler üzerine gitmeliyiz. Çiftçimiz daha verimli ve kaliteli çeşitler yetiştirdiği takdirde dekara 400, 500, yerine göre 700, 800 kilogram alınabilir. Çiftçilerimize bu şekilde yeni çeşitleri sunalım hem çiftçilerimizin gelir düzeyi hem de bizim üretim potansiyelimiz artsın” diye konuştu.