BULGURU SOFRANIZDAN EKSİK ETMEYİN!
Şeker hastaları için bayram süreci son derece riskli olabiliyor. Tüketilen glisemik indeksi yüksek besinler, tatlılar, etler ve şekerlemeler diyabetlilerin en yüksek risk grubunda yer almasına neden oluyor. Uzman Diyetisyen Beyza Ersan, bayramda ani şeker yükselmelerinin son derece yaygın olduğunu belirterek sofrada çeşitliliğe ve bulgur gibi besinlerin önemine şu sözleri ile dikkat çekti:
“Diyabet kan glikoz (şeker) seviyesini dengeleyen insülin hormonun yetersiz olması ya da verimli kullanılamaması sonucu kanda anormal glikoz seviyelerinin görüldüğü bir hastalıktır. Diyabet hastalarının tatlı, fast-food, çikolata şekerleme vb. hazır gıdalardan uzak durması gerekmektedir.
Kurban Bayramı’nda özellikle diyabet hastalarının dikkatli olmaları gerekiyor. Eğer diyabet hastasıysanız bayram sofralarında kan şekerini hızla yükselten beyaz ekmek ve pirinç gibi seçeneklerden uzak durmalısınız. Bulgur, tam tahıllı ekmek, ekşi mayalı ekmek gibi seçeneklere yönelmelisiniz. Şerbetli tatlılardan uzak durmalı ve sütlü tatlı gibi alternatiflere yönelmelisiniz.”