DoÄŸanın insana sunduÄŸu bir dizi bitkisel tedavi var. Darı ise zengin magnezyum içeriÄŸi sayesinde en çok ÅŸifa dağıtan tahıllar arasında yer alıyor.Çocukları astıma karşı koruyor, sindirim sisteminin saÄŸlıklı çalışmasına destek oluyor ve yorgunluktan ÅŸikayet edenlere enerji kaynağı oluyor. Darı sindirimi son derece kolaydır, glisemik indeksi düÅŸüktür ve tokluk hissi yaratır. Demir ve lif içeriÄŸi yüksek bir tahıl olması nedeniyle oldukça saÄŸlıklıdır. En zengin magnezyum kaynaklarından biridir. Aynı zamanda fosfor, manganez ve demir içerir. Serotonin seviyesini artıran esansiyel bir amino asit içerir , bu da mutluluk hormonunu artırması anlamına gelir. Bu gıda güçlü bir antioksidan etkiye sahip olduÄŸu için serbest radikallerin zararlı etkilerine karşı koruma saÄŸlar. Darının kan ÅŸekerini düzenleme özelliÄŸi haklı olarak yayılmıştır . Ä°çerisindeki proteinin insülin duyarlılığını arttırdığı, kan ÅŸekeri ve trigliserit düzeylerini düÅŸürdüÄŸü ortaya çıktı. Darı kolayca sindirilebilir olduÄŸundan ve yüksek diyet lifi içeriÄŸi bağırsakları temizlediÄŸinden mideniz üzerinde son derece iyi bir etkiye sahiptir. Darı tohumlarında çözünür lif bulunur, bu lif kötü olan yani LDL yani kolesterol düzeyini düÅŸürmeye yardımcı olur. Çünkü bu çözünür lif midede jel benzeri bir kütle oluÅŸturur ve kolesterolün emilmesine izin vermez. Bu etki mekanizması ateroskleroz riskini azaltabilir. Darının bir baÅŸka süper gücü de birinci sınıf bir B vitamini kaynağı olmasıdır. Az miktarda darı ile sadece sinir sistemimizi desteklemekle kalmıyor, aynı zamanda cildimize de iyi geliyoruz. Düzenli tüketimi cildi güzelleÅŸtirir, saç ve tırnakları güçlendirir. Tiroid hastalıklarından muzdarip olanlar darıdan kaçınmalıdır. Çünkü gluten yerine guatrojen içermektedir. Guatrojenler , tiroid fonksiyonunu baskılayan ve geniÅŸlemiÅŸ bir tiroid bezine yol açabilen maddelerdir. Ayrıca darının guatrojenik içeriÄŸi piÅŸirme sırasında artar, bu nedenle darı tiroid sorunu olan kiÅŸiler için önerilmez. Darı denemek istiyorsanız, piÅŸirmeden önce tohumları iyice yıkayın. Yıkanmış darıyı üç katı kadar suyla bir tencereye alın ve üzeri kapalı olarak 15-20 dakika yumuÅŸayıncaya kadar piÅŸirin. YoÄŸurt ve meyve ile kahvaltı için mükemmel bir enerji kaynağıdır. Ana yemeÄŸin yanında garnitür olarak yiyebilir, pilav yerine onunla yiyebilir veya herhangi bir yemeÄŸi zenginleÅŸtirebilirsiniz. Tatlı olarak denemek isterseniz kakao, vanilya veya damla çikolata ile tatlandırabilirsiniz. Darı en çok yulaf ezmesi olarak tüketiliyor. Bunun için darı tanelerini öÄŸütüp un haline getirerek veya önceden iÅŸlenmiÅŸ yulaf ezmesi satın alarak yapabilirsiniz. Yulaf ezmesini süt, su veya bitki bazlı sütlerle karıştırarak piÅŸirebilirsiniz. Ardından isteÄŸe baÄŸlı olarak meyve, kuruyemiÅŸ veya tarçın gibi eklemeler yapabilirsiniz. Darı en çok yulaf ezmesi olarak tüketiliyor. Bunun için darı tanelerini öÄŸütüp un haline getirerek veya önceden iÅŸlenmiÅŸ yulaf ezmesi satın alarak yapabilirsiniz. Yulaf ezmesini süt, su veya bitki bazlı sütlerle karıştırarak piÅŸirebilirsiniz. Ardından isteÄŸe baÄŸlı olarak meyve, kuruyemiÅŸ veya tarçın gibi eklemeler yapabilirsiniz. Darıyı piÅŸmiÅŸ ÅŸekilde tüketmek de mümkün. Darı tanelerini kaynar suya ekleyip piÅŸirebilirsiniz. Su oranını yaklaşık olarak 1 su bardağı darı için 3 su bardağı su olacak ÅŸekilde ayarlayabilirsiniz. PiÅŸtikten sonra üzerine tuz veya baharat ekleyerek lezzetlendirebilirsiniz. PiÅŸmiÅŸ darıyı yanında sebze, et veya tavukla servis yapabilirsiniz. Darıyı un haline getirerek farklı tariflerde kullanabilirsiniz. Darı unu, ekmek, kek veya kurabiye gibi hamur iÅŸlerinde buÄŸday ununun bir kısmının yerine kullanılıyor. Ayrıca, darı ununu pankek, waffle veya krep gibi kahvaltı yiyeceklerine ekleyebilirsiniz. Darı, salatalara ekstra bir besleyici öÄŸe olarak ekleniyor. PiÅŸirilmiÅŸ veya haÅŸlanmış darıyı yeÅŸilliklerle, sebzelerle ve protein kaynaklarıyla birleÅŸtirerek saÄŸlıklı bir salata yapabilirsiniz. Zeytinyağı ve limon suyu gibi hafif bir sosla tatlandırabilirsiniz.