İftarda uzak durulması gereken 4 besin! Uzman isim açıkladı: Pankreası yorup kan şekerini zirveye çıkarıyor

İftar sonrası halsizlik, ani açlık hissi ve mide rahatsızlıklarının sebebi yanlış besin tercihleri olabilir. Uzman isim, bazı gıdaların pankreası zorladığını ve kan şekerini hızla yükseltip düşürdüğünü belirtiyor. Dengeli bir iftar için hangi yiyeceklerden kaçınmanız gerektiğini biliyor musunuz?

İftarda tüketilen bazı besinler, vücudu hızla yorar ve metabolizmayı olumsuz etkiler. Özellikle kan şekerini aniden yükseltip düşüren yiyecekler, gün boyu süren açlığın ardından daha da fazla halsizlik hissine yol açabilir. Uzman isim, iftar sofralarında dikkat edilmesi gereken bu kritik noktaya vurgu yapıyor.

UZMAN İSİM TEK TEK ANLATTI!
İHA'ya açıklama yapan Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Tayar, "İftarda hızlı ve telaşlı yemeyin. Hafif gıdalarla oruç açıldıktan 2 saat sonra bol sebzeli yemekler tüketilmesine, menüde yoğurt olmasına özen gösterin" diye uyardı.

Ramazan ayında yıl boyunca alışılan yeme-içme düzeninde farklılaşmalar şekillendiğini belirten Tayar, "Sağlıklı beslenmeye önem veren insanlar olarak, Ramazan ayı gibi hem uzun soluklu sayılabilecek, hem de gerçekten keskin ve sert etkileri olabilecek bir dönemde beslenmemize ayrı bir özen göstermeliyiz. Hafif bir sahur çok önemlidir. Çay ve kahve gibi uyarıcı etkisi olmayan ve idrarla mineral atımına yol açmayan sıvılarla, kahvaltı tarzı bir sahur yemeği seçmek daha doğrudur. İftara kadar kan şekerinizin iyice düşeceğini, karaciğer ve pankreasınızın daha gevşek ve yavaş çalışacağını, sindirimle ilgili enzimlerin olağandan daha farklı salgılanacağını unutmayın. Bu nedenle, orucunuzu açarken, vücudunuza aşırı yüklenmeyin. Çorba gibi sıvı besinlerle, en çok iki dilim ekmek ve peynir-zeytin gibi hafif gıdaları yiyin. Hızlı ve telaşlı yemeyin. İftarınızı zeytin ve peynirle açtıktan iki saat sonra, bol sebzeli yemekler tüketin, menünüzde yoğurt olmasına da özen gösterin" dedi.

BU YİYECEKLERDEN UZAK DURUN!
İftarda alınacak gıdaların özenle seçilmesinin önemine işaret eden Tayar, "Baklava, helva gibi ağır tatlıları ve etli pide, sucuk, kızartma gibi bol yağlı yiyecekleri kesinlikle tüketmeyin. Çok fazla yemek yemek pankreasa şeker yüklemesi yapmaya benzer. Pankreas yorulur ve kan şekeri artar. Yemeğinizi ikiye bölerek karnınızı doyurmak, en doğruya yakın beslenme şekli olacaktır. Hafif yemeklerden başlayıp yavaş yavaş mideyi alıştırmalı, biraz ara verdikten sonra da diğer yemeklere geçerek nefsinizi köreltmelisiniz" dedi.

YATMADAN ÖNCE BİR BARDAK SÜT İÇİN
Tayar, yatmadan önce bir bardak süt içilmesini ya da meyve tüketilmesini tavsiye ederek, şunları kaydetti;
"Sahurda ve iftarda hafif yiyecekler tercih edin. Özellikle sahuru kahvaltı şeklinde yapın. Çorba ve sebze yemekleri mutlaka sofranızda bulunsun. Oruç tutarken bütün gün su içilmeyeceğinden iftardan sonra bol bol su içilmeli, böbreklerin çalışması sağlanmalıdır. Bu dönemde kabızlık problemi ile karşılaşılabileceğini hatırlatalım. Bunun için de tahıllar gibi posalı, lifli gıdaları tüketmelisiniz. Ramazan boyunca dikkat etmeniz gereken öğünlerin başında sahur geliyor. Birçok kişi uykusunun en tatlı yerinde kalkmak istemediği için sahur yapmadan gün boyunca oruç tutmaya çalışıyor. Ya da geceden bir şeyler yiyip öyle yatıyor. Oysa oruç tutanlar için en önemli öğün sahurdur. Sahurda hazmı kolay besinler tercih edilmeli. Bir tost, yağsız tepsi böreği, yoğurt, komposto ve 1 veya 2 porsiyon meyve ideal sahur sofranız için bir alternatif olabilir. Bağırsak tembelliğini önlemek için de yeterli miktarda posalı, ya da lifli besin almanız gerekiyor."

SAHURDAN İFTARA TOK TUTAN BESİNLER
Sahurda yediğiniz zaman iftar saatine kadar tok kalmak istiyorsanız bazı sağlıklı besinlere sofranızda yer açmanız gerekiyor. Bunlardan bazılarına şu şekilde örnek verilebilir;

YULAFLI YOĞURT KARIŞIMI
- Lif açısından zengin olan yulaf, uzun süre tokluk hissi sağlar ve sindirimi yavaşlatarak kan şekerini dengede tutar. Yoğurtla birleştiğinde hem bağırsak sağlığını destekler hem de sahurda enerjinizi yüksek tutar. Biraz ceviz ve tarçın ekleyerek daha besleyici hale getirebilirsiniz.

HAŞLANMIŞ YUMURTA
- Protein açısından zengin olan yumurta, sindirimi uzun sürdüğü için gün boyunca açlık hissini azaltır. Kas kaybını önleyerek vücudu güçlü tutar ve uzun süre enerji sağlar. Sahurda haşlanmış olarak tüketildiğinde, yağlı ve ağır yiyeceklerden çok daha uzun süre tokluk hissi verir.

AVOKADOLU TAM BUĞDAY EKMEĞİ
- Avokado, sağlıklı yağlar açısından zengin olup, gün boyunca enerjik kalmanıza yardımcı olur. Tam buğday ekmeğiyle birlikte tüketildiğinde kan şekerini dengede tutar ve ani açlık krizlerini önler. Üzerine biraz lor peyniri veya çörek otu serperek daha doyurucu bir hale getirebilirsiniz.

CEVİZ, BADEM VE FINDIK KARIŞIMI
- Sağlıklı yağlar ve protein açısından zengin olan kuruyemişler, gün boyu tokluk hissi sağlar. İçerdikleri doğal lifler sayesinde sindirimi yavaşlatarak uzun süre enerji verir. Ancak porsiyon kontrolü yapmak önemlidir, 7-8 adet badem, 2-3 ceviz veya bir avuç fındık tüketmek yeterlidir.
