9. CAĞ KEBABI (ERZURUM, TÜRKİYE)
Oğlak veya kuzu etinden yapılan; Türk mutfağına özel bir kebap olan Cağ kebabı, listeye dokuzuncu sıradan girmemizi sağlayan kebap oldu.
Ülkemizde Cağ veya Çağ kebabı olarak bilinen yemek Erzurum'un Oltu ilçesine özel bir yemek.
Cağ kebabı için oğlak veya kuzu eti önceden terbiye ediliyor. Ardıdan etler cağ adı verilen yatık şişlere geçirilip odun ateşinde pişiriliyor. Özellikle kış sporlarının popüler olduğu Erzurum Palandöken mevkisinde kış turizmi için gelen yerli ve yabancı turistler tarafından mutlaka denenen, sadece Erzurum'da değil, Türkiye'nin büyük şehirlerinde de yüksek talep gören Cağ kebabının en iyisi küçük baş hayvanlardan yapılıyor. Tercih edilen et kuzu eti ise kuzunun sadece but kısımları kullanılıyor. Çünkü kuzunun yağ oranının en dengeli olduğu kısmı burası. Kimi işletmeler sadece kuzu etini tercih ediyor. Bu kuzunun da kıvırcık kuzu cinsi olması gerekiyor.
Cağ kebabında fazla yağlı etin kullanılmaması, ayrıca etin sinirlerinin mutlaka alınması gerekiyor.
İyi bir cağ kebabı için ise kilit nokta etin mutlaka bir gün önceden hazırlanıp dinlendirilmesi. Cağ kebabı için etler döner etinden biraz daha kalın olacak şekilde kesiliyor ve bu şekilde cag adı verilen küçük şişlere saplanıyor. Odun ateşinde pişmesi ise olmazsa olmazlardan bir diğer kural.
2010 yılında Erzurum adına coğrafi işaret alan cağ kebabına "bico" adı veriliyor. Cağ kebabının ismi, Erzurum'da yassı şişlere verilen cağ adından geliyor. Kebap soğanın dışında karabiber, reyhan ve tuz ile lezzetlendiriliyor. Başka bir baharat kullanılmıyor. Erzurum'daki kebap ustaları odun olarak meşe odununu kullanıyor.
Tasteatlas, Cağ kebabının en iyisini, her ne kadar Erzurum'a özel bir lezzet olsa da İstanbul'da Fatih'te yer alan bir kebapçıda yiyebileceğimizi söylüyor.