EDİTÖRÜN NOTU: D VİTAMİNİ NE İŞE YARAR?
D vitamini, fosforla birlikte kalsiyumun emiliminde ve bu kalsiyumun kemiklerde depolanmasında görev alıyor. Aynı zamanda kandaki kalsiyum ve dolaylı olarak da fosfor düzeyini de kontrol ediyor. Yani D vitamini kemiklerimizin yapı taşı kalsiyum ve beyin işlevlerinin etkili elemanı fosforun metabolizmasında çok etkili bir vitamin.
D VİTAMİNİ EKSİKLİĞİ NELERE YOL AÇAR?
Maalesef D vitamini ile kanser gelişimi arasında da bir ilişki var kalınbağırsak prostat ve meme kanserlerinden muzdarip çoğu hastanın D vitamini düzeylerinin düşük olduğu saptanmış.
D vitamini vücudumuzda güneş ışınlarının desteği ile üretilebilen tam bir bağışıklık askeri. İşin en iyi yanı ise şu: Vücudumuz D vitamini ihtiyacımızın %95'ini kendisi üretebiliyor. Tabii ki iyi bir şekilde sentezlenmesini sağlayabilirsek.
D vitamini eksikliği kendini farklı şekillerde gösteriyor. D vitamini eksikliği her iki cinsiyeti ve tüm yaş gruplarını bedenen de ruhen de baştan aşağı etkiliyor.
- D vitamini yetersizliği en başta kemik ve diş sağlığını sekteye uğratıyor. Ayrıca kilo verememe, alerjik hastalıklar, depresyon vb. sorunlara zemin hazırlıyor.
- Bu vitaminin eksikliği çocuklarda raşitizm yani kemiklerin doğru gelişememesi ve yetişkinlerde osteoporoz yani kemik erimesi en yaygın bilenen ciddi iki problem.
- D vitamini kemik sağlığının yanı sıra kas işlevleri ve denge için de gerekli. Kemikleri güçlendirmek ve kandaki D vitamini düzeyini normal aralıklarda tutmak, özellikle yaşlılarda görülen, düşme kaynaklı kemik kırıklarını yüzde 20-30 oranında azaltabilmektedir
- D vitamini yetersiz olan yetişkinlerde şeker hastalığına daha sık rastlanıyor. (tip 2 diyabet). Kalp damar hastalıkları da D vitamini yetersizliği ile ilintili.
- Beyin damar hastalıkları, özellikle felçler de D vitamini eksikliği ile ilintili. Bu eksiklik beynin bellek fonksiyonunu da etkiliyor. Kişiyi depresyona bile sokabiliyor. Aynen omega-3 eksikliği gibi D vitamini eksikliği de zihinsel yetenekleri sekteye uğratıyor.
- Bağışıklık sistemimiz D vitamini stoğumuzla doğrudan ilişkili. Özellikle kış aylarında yaygınlaşan viral enfeksiyonlardan (nezlelerden, griplerden) korunmada D vitamini son derece önemli bir destekleyici.