Ancak demir eksikliği sadece kansızlıkla sınırlı değildir. Vücudumuzdaki demir azaldıkça yorgunluk, halsizlik ve bitkinlik gibi belirtiler yaşarız. Ayrıca, demir seviyelerimiz düşükse belleğimiz zayıflar, odaklanmada güçlük çekeriz ve öğrenme yeteneğimiz olumsuz etkilenir. Demir eksikliğinin ruhsal yaşamımızı da etkilediği, özellikle depresyona yakalanmamızı kolaylaştırdığı net ve açık olarak biliniyor. Diğer taraftan bağışıklık sistemimizin gücü de demir rezervlerimizle doğrudan bağlantılıdır. Demir rezervlerimiz düşüp ferritin depolarımız boşaldıkça bağışıklığımız güçsüz düşer. Diğer taraftan demir dengesini sürdürmek zannedildiği kadar zor bir iş de değildir. Yetişkin birinin bedenindeki toplam demir miktarının sadece 5-6 gram civarında olduğunu bilirseniz eğer demir dengesini sürdürmenin niçin zannettiğiniz kadar zor olmadığını daha kolay anlarsınız. TAVSİYEM ŞUDUR: Beslenme planınızda demir deposu gıdalara da mutlaka yer açın. 1- KIRMIZI ET: 100 gramında 6-8 mg demir var.2- SAKATATLAR: Özellikle karaciğer ve dalağın 100 gramında 8-10 mg demir bulunabiliyor. 3- YUMURTA SARISI, BALIK VE TAVUK: Bu üçlü de oldukça güçlü hayvansal demir kaynaklarıdır.4- BAKLİYAT VE KURUYEMİŞLER: Kolay ve ucuz yoldan demir kazanabileceğiniz güvenilir bitkisel demir zengini besinlerdir.5- SEBZELER: Özellikle kalın yapraklı sebzelerde bol miktarda bitkisel demir bulabileceğinizi unutmayın. Hayvansal gıdalarda, bitkisel besinlere oranla daha fazla demir olduğu doğrudur. Hayvansal gıdalardaki demirin daha kolay ve rahat emildiği de kesindir. Bununla birlikte demiri sadece hayvansal gıdalardan kazanmaya çalışmak hatalı bir düşüncedir. Bitkisel gıdalardaki demirin de son derece önemli olduğu bilinmelidir. Bu nedenle her iki kaynağı birlikte kullanmak hayvansal ve bitkisel demir içeren besinleri “evlendirmek(!)” son derece doğru bir mutfak yaklaşımıdır. Örnek: Yumurtalı ıspanak, kıymalı kuru fasulye, etli nohut...