Beden SağlığıToplumda en çok görülen hastalıklardan biri! Uzmanı uyardı: Baharatlı ve acı tüketenleri tehdit ediyor…

HABERİ PAYLAŞ

Toplumda en çok görülen hastalıklardan biri! Uzmanı uyardı: Baharatlı ve acı tüketenleri tehdit ediyor…

Toplumda çok sık görülen ve kişilerin yaşam kalitesini düşüren hemoroid hastalığı tedavi edilmediğinde ciddi sorunları beraberinde getirebiliyor. Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Gülçin Türkmen Sarıyıldız, hemoroid hastalığının, perianal bölge hastalıkları arasında en sık rastlanan rahatsızlıklardan biri olduğunu ve bir diğer adıyla basurun, rektum ve anüs bölgesindeki damarların şişmesi ve iltihaplanması sonucu oluşabildiğini belirtiyor.

Toplumda en çok görülen hastalıklardan biri Uzmanı uyardı: Baharatlı ve acı tüketenleri tehdit ediyor…
Serpil Dokurel - Posta.com.tr Genellikle ileri yaş, kronik kabızlık, diyet alışkanlığı ve kan sulandırıcı kullanımı gibi birçok faktörle ilişkili olan bu hastalık, yaşam kalitesini ciddi şekilde bozabilse de yaşam tarzı değişiklikleri ve çeşitli medikal tedavi yöntemleri ile yönetilebilen, son dönemlerinde de cerrahi müdahale gerektirebilen bir hastalık olarak biliniyor. Hemoroidler; iç (internal) ve dış hemoroidler (eksternal) olarak ikiye ayrılıyor.

Haberin Devamı

 HEMOROİD HASTALIĞININ NEDENLERİ NELERDİR?

Doç. Dr. Gülçin Türkmen Sarıyıldız, hemoroid hastalığının nedenlerini şu şekilde sıralıyor:

İleri yaş: Yaş ilerledikçe damar duvarları zayıflar ve hemoroid riski artar.
Kronik kabızlık: Uzun süreli kabızlık, tuvalette uzun süre oturmayı gerektirir ve bu durum hemoroid oluşumunu tetikler.
Kan sulandırıcı kullanımı: Kan sulandırıcı ilaçlar, damar duvarlarının zayıflamasına ve hemoroidlerin ortaya çıkmasına neden olabilir.
Sık ishal: Sürekli ishal, anüs bölgesindeki damarların zorlanmasına yol açar.
Hareketsizlik: Sürekli oturarak çalışma veya hareketsiz bir yaşam.
Ailevi yatkınlık
Diyet alışkanlıkları: Az su içme, lifsiz beslenme alışkanlığı.
Yanlış tuvalet alışkanlığı: Tuvalette uzun süre oturmak ve ıkınmak.

DERECESİ ARTTIKÇA ŞİDDETİ DE ARTIYOR
1. derece hemoroidler, anüs içinde bulunur ve dışarı çıkmaz; hafif kanama, kaşıntı ve rahatsızlık olabilir, ancak genellikle ağrısızdır.
2. derece hemoroidler dışkılama sırasında dışarı çıkar ve kendiliğinden geri çekilir; kanama, kaşıntı ve hafif rahatsızlık yaygındır.
3. derece hemoroidler dışkılama sırasında dışarı çıkar ve manuel olarak geri itilmesi gerekir; belirgin kanama, sürekli rahatsızlık ve bazen ağrı görülür.
4. derece hemoroidler sürekli olarak dışarıda kalır ve manuel olarak geri itilemez; şiddetli kanama, yoğun ağrı ve ciddi rahatsızlık söz konusudur.

Haberin Devamı

 Toplumda en çok görülen hastalıklardan biri Uzmanı uyardı: Baharatlı ve acı tüketenleri tehdit ediyor…
Doç. Dr. Gülçin Türkmen Sarıyıldız, hemoroidlerin derecesi arttıkça belirtilerin şiddetlendiğini ve tedavi yöntemlerinin daha invaziv hale geldiğini belirtiyor.

 HEMOROİDİN TEDAVİ YÖNTEMLERİ NELERDİR?

İlaç tedavisi, hemoroidlerin rahatlatılması ve iltihabın azaltılması amacıyla kullanılan ilk adım oluyor. Lokal ve ağızdan alınan ilaçlarla bu bölgedeki rahatsızlıklar hafifletiliyor.

 KONSERVATİF ÖNLEMLER NELERDİR?

Oturma banyoları: Sıcak suyla yapılan oturma banyoları, hemoroid bölgesindeki ağrıyı ve iltihabı azaltıyor. Kanlanmayı düzenler.
Hijyen: Anüs bölgesinin temizliği, enfeksiyon riskini azaltıyor ve iyileşme sürecini hızlandırıyor.
Diyet değişiklikleri: Lif açısından zengin beslenme, kabızlığı önler ve tuvalet alışkanlıklarını düzenliyor.

Haberin Devamı

 CERRAHİ MÜDAHALE NE ZAMAN GEREKİR?

Doç. Dr. Gülçin Türkmen Sarıyıldız, konservatif tedavi yöntemleri ve ilaç tedavisi yeterli olmadığında cerrahi müdahalelerin gerektiğine dikkat çekiyor ve bu yöntemler hakkında bilgi veriyor:

Hemoroid ameliyatı: Klasik cerrahi yöntemler ile hemoroidler çıkarılır.
Lazer tedavisi: Erken evre hemoroidlerde kullanılan bir yöntemdir.
Band ligasyonu: Hemoroidlerin üzerine lastik bant yerleştirilerek kan akışı kesilir ve düşmesi sağlanır.
Skleroterapi: Hemoroidlerin içine sklerozan madde enjekte edilerek damarlar küçültülür.

Doç. Dr. Gülçin Türkmen Sarıyıldız, günümüzde, hemoroid tedavisinde stapler kullanımı ve daha radikal ameliyat yöntemlerinin de bulunduğunu ancak bu tedavilerin, hastanın durumu, eşlik eden hastalıklar ve yaşam koşulları dikkate alınarak kişiselleştirildiğinin altını çiziyor.

 HEMOROİD PROBLEMİ YAŞAM TARZI DEĞİŞİKLİKLERİ İLE YÖNETİLEBİLİYOR MU?

Hemoroid hastalarının beslenme alışkanlıklarına dikkat etmeleri gerekiyor. Özellikle sirkeli, baharatlı ve acı yiyeceklerden uzak durulması öneriliyor. Lif açısından zengin gıdalar tüketmek, kabızlığı önleyerek hemoroid belirtilerini hafifletiyor.

Hemoroid hastalığı, yaşam tarzı değişiklikleri, diyet düzenlemeleri, tuvalet alışkanlığı düzenlenmesi, eğitimi ve medikal tedavi, cerrahi tedavi ile yönetilebiliyor. Tedavi sürecinde hastaların durumunun dikkatle değerlendirilmesi, öykü ve muayene bulguları ile kişiye uygun olarak düzenlenmesi önem taşıyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder