Erzincan’da özellikle kış aylarında vatandaşların tercih ettiği sakatat, zengin vitamin ve mineral içeriği dolayısıyla doğal antibiyotik olarak da tanımlanıyor. Erzincan’da kelle, paça, ciğer, yürek, böbrek ve işkembe gibi sakatatlar müşteriler için özenle hazırlanıyor. Sabahın erken saatlerinde başlayan sakatat hazırlama telaşı, akşama kadar devam ediyor. İçeriğindeki vitamin ve mineraller sayesinde bağışıklık sistemini güçlendiren bir besin olarak bilindiğini aktaran sakatat satıcısı Selim Erdoğan, Havaların soğumasıyla bizim işlerimizde de hareketlilik başlar. Kış aylarının gelmesiyle birlikte en çok tüketilen ürünlerimiz kelle paça ve pöç. Çünkü, bu ürünler düdüklüde pişirildiği zaman kemiğinden ayrılarak suyu ayrı faydası oluyor, etinin ayrı bir faydası oluyor. Bu pişirilen ürünün suyu daha çok vitaminli ve daha çok faydalı. Eti ise ayrı tüketiliyor. Pöç dediğimiz ürün dananın kuyruk kısmından çıkan bir bölümdür, daha çok lezzetli ve daha çok faydalıdır dedi. Sakatatın birçok rahatsızlıklara faydalı olduğunu anlatan Selim Erdoğan, Sakatat Türkiye’de en güzel tutulan ürünlerden birisidir. Ciğerimiz zaten her kesimde bilindiği üzere tutulan ve tüketilen bir üründür. Pişirildiğinde çok lezzetli ve faydalıdır. Paça ve kelleye baktığımızda kış aylarında en çok tüketilen ürünler arasında. Bu ürün ise hem eti, hem suyu protein olarak tüketiliyor. Tüm vücuda jel gibi yayılan bir besin kaynağı olduğu biliniyor. Sakatat deyince kış aylarında daha fazla tüketilen bu ürün, genel olarak da birçok üründen daha faydalı olarak görülür şeklinde konuştu. www.posta.com.trKış aylarında çok fazla talep gören sakatat ürünlerinin fiyatının kırmızı etle yarıştığını söyleyen kasaplar Kırmızı etin kilosu 400- 500 TL civarında satılırken kuzu kokoreç bağırsağı 800 TL'den satılıyor. diyor. Sakatat, besin değerleri açısından oldukça zengin olan hayvan organlarına verilen genel bir isimdir. Sakatatın vücuda sağladığı faydaları şu şekilde sıralayabiliriz: Sakatat, yüksek kaliteli protein içerir. Bu, kas gelişimi ve onarımı için önemlidir.Özellikle B vitaminleri (B12, B6), demir, çinko ve selenyum gibi mineraller açısından zengindir. Bu, enerji üretimi, sinir sistemi sağlığı ve kan hücrelerinin üretimi için gereklidir. Bazı sakatat türleri, düşük kalori ve yağ içeriğiyle dikkat çeker. Bu, kilo yönetimi için yararlı olabilir.Bazı sakatatlar, özellikle beyin ve kalp gibi, omega-3 yağ asitleri bakımından zengindir. Bu, kalp sağlığını ve beyin fonksiyonlarını destekler. Bazı sakatatlar yüksek kolesterol ve doymuş yağ içerebilir. Bu durum, bazı insanlar için sağlık riskleri oluşturabilir, özellikle kalp hastalığı veya yüksek kolesterol sorunları olanlar için. Özellikle karaciğer, yüksek demir içeriğine sahiptir. Bu, anemi önlemede ve tedavisinde faydalı olabilir.Sakatatın tüketimi, kişinin genel sağlık durumu, beslenme alışkanlıkları ve var olan sağlık koşulları göz önünde bulundurularak yapılmalıdır. Aşırı tüketimden kaçınmak ve dengeli bir diyetin parçası olarak tüketmek önemlidir.