Serpil Dokurel- Posta.com.tr Kardiyoloji Uzmanı ve Fonksiyonel Tıp Uygulayıcısı Dr. Begüm Öztürk, bağırsak sağlığının bozulmasının vücudumuzda yaratacağı etkileri posta.com.tr okuyucuları için anlatıyor.
Bağırsaklar hem sindirim sisteminin merkezi hem de bağışıklık sisteminin önemli bir parçası olarak kabul edilir.
Dr. Begüm Öztürk ‘Bağırsaklarımız, yaklaşık 100 trilyon bakteriyi barındıran karmaşık bir ekosisteme ev sahipliği yapar, ki bu sayı vücudumuzdaki hücre sayısından yaklaşık 2.5 kat fazladır. Bu mikrobiyota, şeker, hormon ve kolesterol metabolizmasında kritik roller üstlenirken, vücudun dış tehditlere karşı korunmasında da esas bir görev görür. Bağırsak florasının sağlığı, genel bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıkların önlenmesine yardımcı olur.’ dedi
Bağırsaklar, besinlerin sindirildiği ve besin öğelerinin emildiği ana sahadır diyen Öztürk, ancak, sindirim sürecinin bozulması, besinlerin düzgün şekilde emilememesi sonucu vücudun gerekli vitamin ve mineralleri alamamasına yol açabilir. Bağırsakların düzgün çalışmaması, toksin yükünün artmasına ve vücudun detoksifikasyon süreçlerinin yavaşlamasına neden olabilir. Sağlıklı bir bağırsak sistemi, toksinlerin etkili bir şekilde atılmasını ve detoksifikasyon süreçlerinin optimizasyonunu sağlar açıklamasını yaptı.
Öztürk ‘Bağırsaklar, özellikle serotonin gibi nörotransmiterlerin büyük bir kısmının üretildiği yerdir. Bağırsak sağlığının düzenlenmesiyle, hormonal dengesizlikler düzeltilir ve stres, uykusuzluk, mood bozuklukları gibi durumların tedavisinde önemli rol oynar.’ dedi
Kardiyoloji Uzmanı ve Fonksiyonel Tıp Uygulayıcısı Dr. Begüm Öztürk, Sağlıklı bir bağırsak florasının kronik hastalık geliştirme riskini azalttığını belirterek şu açıklamaları yaptı; Kalp hastalıkları, diyabet ve bazı kanser türleri gibi kronik durumlar, bağırsak sağlığıyla doğrudan ilişkilendirilebilir. Bağırsak sağlığı, uzun vadeli sağlık hedeflerinde kritik bir faktördür.
Bağırsak sağlığı, psikolojiyi de etkileyebilir!
Araştırmalar, bağırsak sağlığı ile mental sağlık arasında güçlü bir bağ olduğunu göstermektedir. Bağırsak-beyin ekseni, ruh halimizi, stres seviyemizi ve davranışlarımızı etkileyebilir. Fonksiyonel tıp, depresyon ve anksiyete gibi durumların tedavisinde bağırsak sağlığının iyileştirilmesini hedefleyen stratejiler geliştirmektedir.
Bağırsaklarımızda bulunan bağışıklık sistemi hücrelerinin yüzde 70'ine ev sahipliği yaparlar. Bu, bağırsakları vücuda giriş kapısı gibi bir bariyer haline getirir. Zararlılar ayrılırken faydalılar içeri alınır. Ancak, bağırsak geçirgenliği arttığında zararlılar kolaylıkla içeri girebilir ve bu durum kronik hastalıkların başlamasına yol açabilir. Bağırsak sağlığını iyileştirmek, bu yüzden diğer hastalıkların iyileşmesini kolaylaştırır.
Bağırsak sağlığı, fonksiyonel tıp tedavilerinde önemli bir rol oynar çünkü vücudun birçok önemli işlevini doğrudan etkiler ve dolayısıyla hastalıkların önlenmesi ve iyileştirilmesinde merkezi bir role sahiptir.