ÇİĞ TÜKETİLEN YİYECEKLERE DİKKAT EDİLMELİ!
Ev tipi, babadan oğula aktarılmış ve özlenen ev yemeklerinin vazgeçilmez adresi olan esnaf lokantaları, toplu tüketim yerleri sınıfında yer almakta olup Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yayınlanan “Toplu Tüketim Yerleri İçin Hijyen Esasları ve İyi Uygulama Kılavuzu”nun kurallarını uygulanmakla sorumlu olduğunu belirten Arş. Gör. Ayşe Seray Çetin, hijyen kurallarını göz ardı edilmemesi gerektiğini vurguladı.
Çetin, “Mikroorganizmalar insana geçebilmek için gıdaları araç olarak kullanmakta. Bunun yanı sıra özellikle ısıl işlem görmeden çiğ olarak yenilen salata gibi gıdaların tüketilmesi, söz konusu olan etkenlerin bulaşmasıyla gıda zehirlenmeleri ve enfeksiyonları ortaya çıkarabiliyor. Gıda maddesinde yer alan zararlı bir etkenin başka gıdalara; el, alet, ekipmanlar ile bulaştırılmasını önlemek için yapılacak birkaç kural bulunuyor. Bunlardan biri de kullanılacak malzemeye göre doğrama tahtası seçilmesi” şeklinde konuştu.
Kesme tahtası renklerinin ise şu şekilde olması gerektiğini aktardı:
- Kırmızı: Çiğ kırmızı et,
- Sarı: Çiğ kanatlı eti,
- Yeşil: Çiğ sebze ve meyveler,
- Mavi: Çiğ deniz ürünleri,
- Beyaz: Süt ve süt ürünleri,
- Kahverengi: Pişmiş ürünler için kullanılması gerekiyor.