BELİRTİLER COVİD-19’LA BENZER OLABİLİR
Miyokardite benzer miyokardiyal hasar, pandeminin başlangıcında Çin'in Wuhan kentinde COVID- 19 hastalarından bildirilen ilk komplikasyonlardan biriydi. Virüsten kaynaklanan solunum komplikasyonları en sık bildirilen sorunlar olsa da, COVID enfeksiyonunun ritim bozuklukları, kalp krizi, inme, koroner arter hastalığı kanıtı olmada yüksek troponin seviyeleri ile miyokard hasarı (yani miyokardit) ve kalp yetmezliği gibi olumsuz kardiyak olaylara da yol açtığı biliniyor.
COVID-19’un yol açtığı miyokardit ateş, öksürük, göğüs ağrısı, nefes darlığı, çarpıntı ve bayılma gibi diğer virüslerle ilişkili miyokardit formlarına benzer şekilde klinikle ortaya çıkıyor. COVID-19 hastalarında miyokardit tanısı, genel olarak, daha çok klinik semptomlara ve koroner arter hastalığı kanıtı olmaksızın yüksek troponinlerin varlığına dayanıyor.
Kardiyoloji Uzm. Dr. Gülsüm Bingöl, mRNA bazlı COVID-19 aşılarının uygulanmasının nadir görülen bir yan etkisi olan miyokardit durumunun özellikle genç erkeklerde daha sık ortaya çıktığını ve genellikle hafif seyirli olduğunu belirtiyor:
“Miyokardit, mRNA bazlı COVID-19 aşılarının uygulanmasını takiben de ortaya çıkan ancak nadir görülen bir yan etkidir ve en yüksek risk erkek adolesanlarda ve genç yetişkinlerde görülmektedir. Semptomlar tipik olarak aşı uygulamasından sonraki birkaç gün içinde gelişir. COVID-19 aşılamasını takiben miyokardit tipik olarak geçici, hafif bir seyirle ilişkilidir ve hastaların çoğunda semptomlar 1 ila 3 hafta içinde tamamen düzelir Hastaların çoğunda kardiyak görüntülemede hafif anormallikler görülür ve standart tedavi ile hızlı klinik iyileşme sağlanır, bu da güven vericidir. SARS-CoV-2 enfeksiyonu sonrası miyokardit oranları aşılama sonrasına göre çok daha yüksektir ve genellikle daha kötü klinik tablolara yol açar.”