6 yaşındaki çocuğa istismarda flaş gelişme! Dava tarihi öne çekildi
Türkiye'yi sarsan 6 yaşındaki çocuğun evlendirilmesi skandalında 3 kişi hakkında tutuklama talep edildi. 6 yaşındaki kız çocuğu H.K.G.’in istismarı ile ilgili tutuksuz sanıklar Kadir İstekli, Yusuf Ziya Gümüşel ve Fatıma Gümüşel'in yargılanacağı dava 30 Ocak tarihinde görülecek. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, "Bizim talebimizle birlikte duruşma tarihi öne çekildi. Sanıkların tutuklu yargılanmasını talep ettik" diye konuştu.
Yusuf Ziya Gümüşel'in 6 yaşında kızı H.K.G.'yi 29 yaşındaki Kadir İstekli ile dini nikahla evlendirdiği iddialarına ilişkin iddianame geçtiğimiz günlerde kabul edildi. İddianamede Kadir İstekli hakkında 30 yıldan az olmamak, baba Yusuf Ziya Gümüşel ve anne Fatıma Gümüşel hakkında da 18 yıldan az olmamak kaydıyla hapis cezası istendi. Olayla ilgili H.K.G.’nin avukatı tarafından tutuksuz sanıklar Kadir İstekli, Yusuf Ziya Gümüşel ve Fatıma Gümüşel hakkında tutuklama talep edildi. H.K.G.’nin avukatı ayrıca dosyaya da gizlilik kararı verilmesi istedi.
İLK SORUŞTURMA 2012 YILINDA YAPILDI
H.K.G.’nin çocuk yaşta ‘evlendirilmesi’ne dair ilk soruşturma 2012 yılında yapılmıştı. Dava dosyasındaki kayıtlara göre, H.K.G. 17 Ağustos 2012’de annesiyle hastaneye gitti. Hamilelik şüphesiyle gelen H.K.G.’nin yaşının küçük olduğu fark edilince durum polise bildirildi. Ardından da soruşturma başlatıldı.
OLAY BÖYLE KAPANDI
H.K.G. 17 Ağustos 2012’de Sancaktepe İlçe Emniyet Müdürlüğü’nün Çocuk Büro Amirliği’nde ifade verdi. 7 Nisan 2012’de kendi isteğiyle evlendiğini, nüfus kaydında 14 yaşında görünmesine rağmen aslında 17 yaşında olduğunu söyledi ve şikâyetçi olmadı. Kartal Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü soruşturmada H.K.G.’nin evlendiğini söylediği 7 Nisan 2012 ‘suç tarihi’ olarak belirtiliyordu. Savcılık resmi kayıtlarda 14 yaşında görünen H.K.G’.yi kemik yaşı tespiti için Haydarpaşa Numune Hastanesi’ne sevk etti. Hastane soruşturmanın başlamasından yaklaşık 4 ay sonra 10 Aralık 2012’de raporunu tamamladı. Raporda H.K.G.’nin kemik yaşının 21 olduğu belirtildi. Bu raporu dikkate alan savcılık da Kadir İstekli hakkında takipsizlik kararı vererek soruşturmayı kapattı. Ancak H.K.G. şikâyetçi olduğu son soruşturmada bu konudaki detayları da anlatarak kemik yaşı testine kendisinin değil yaşı büyük başka birisinin girdiğini söyledi.
Hürriyet'ten Musa Kesler'in haberine göre, soruşturma dosyasında bu ilk soruşturmayı bitiren takipsizlik kararının bir örneği de var.
‘SUÇA MÜMAS ETMİYOR’
18 Ocak 2013 tarihli kararda “Suç tarihinde 21 yaşında olduğuna dair Haydarpaşa Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin raporuyla karar verilen mağdurenin şüpheli ile ailesinin ve kendisinin rızasıyla fiilen birlikte oldukları ve karı/koca hayatı yaşadıkları ancak nüfus kaydından yaşının küçük olması münasebetiyle başlatılan adli tahkikatta; mağdurenin suç tarihi itibarıyla 18 yaşını bitirdiği bu nedenle de şüphelinin eyleminin bir suça mümas etmediği anlaşıldığından kovuşturma yapılmasına yer olmadığına...” ifadeleri yer alıyor. O soruşturmayı bitiren savcıya Hâkimler ve Savcılar Kurulu (HSK) soruşturma başlattı. Savcı, doğum raporunu dikkate almadan takipsizlik kararı vermekten sorumlu tutuluyor. HSK’nın soruşturma açtığı savcı da şimdiki iddianameyi hazırlayan savcıyla aynı adliyede görev yapıyor.
‘SAVCI İYİ YEDİ’
H.K.G.’nin iddianameye giren ifadesine göre kendisi yerine kemik testine 18 yaşından birisi sokulmuştu. Kadir İstekli de bundan dolayı bu işi organize eden kişiye kızdı ve “Kızın yaşının 18 olması yeterliydi, neden daha büyük birini soktunuz ama savcı iyi yedi” demişti.
BAKAN KOCA'DAN AÇIKLAMA
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı'nın ardından gazetecilere konuyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, eczanelerde yaşanan ilaç yokluğuna ilişkin "Gündemimizdeki en önemli konu bu. Maliyetler arttı, bir yol haritamız var çözüm için. İlaç fiyatlarında yılda bir kez zam olması doğru değil. Yıl içinde birden fazla güncelleme olabilir, onu tartışıyoruz. Bu döneme özel olarak, şubat öncesi dönemde ne yapabiliriz çalıştık" dedi.
BAKANLIK TALEP ETTİ, DURUŞMA ÖNE ÇEKİLDİ
Olaya, ilgili bakanlıklar müdahil oldu. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı duruşma gününün daha erkene çekilebilmesi için talepte bulundu. Anadolu 2. Ağır Ceza Mahkemesi talebi uygun buldu. Kadir İstekli, baba Yusuf Ziya Gümüşel ve anne Fatıma Gümüşel’in hakim karşısına çıkacağı ilk duruşma, 22 Mayıs 2023'ten, 30 Ocak 2023'e alındı.
NTV'de konuyla ilgili soruları yanıtlayan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, şunları söyledi:
Şu an itibarıyla sanıklar soruşturma aşamasında şüpheliler üzerinden bakanlığımıza yönelik sadece bakanlığımıza değil ama siyaset etme biçimi olarak bir haksız saldırı söz konusu. Daha önceki beyanlarımda da açık bir biçimde ifade ettim. Kadına yönelik şiddet, çocuk istismarları, kadınların istismarı gibi meseleler hepimizin ortak meselesidir. Meseleye siyasi kimliklerimizden, tercihlerimizden bağımsız olarak sahip çıkmamız gerekiyor.
Biz mağdura barınma, korunma anlamında verdiğimiz desteği hukuksal olarak vereceğiz, davanın bir tarafıyız. Mağdur bize korunma, bakım hizmeti için sevk ediliyor. Kadın konuk evlerimizin varlık sebebi şiddet yada istismar mağduru olduğunu iddia edenin talebi varsa alıp onun korunmasını sağlamaktır.
MAĞDURLA YENİ TEMASINIZ OLDU MU?
Bunu gizlilik kuralı gereği açıklamam mümkün değil ama şunu daha önce ifade etmiştim prensipte özellikle altını çizmek istiyorum mağdurun bizden korunma, barınma, gizliliğin sağlanması konusunda talebi olursa her türlü desteği veririz. Hukuksal süreci biz zaten davanın tarafıyız, takip edeceğiz. Ayrıca 2012 yılında mağdurun bir hastaneye müracaatıyla başlayan ardından takipsiz kalan süreç hakkında kemik yaşı tespitiyle alakalı Sağlık Bakanlığı’mız soruşturma başlattı. Adalet Bakanlığı’mız soruşturma başlattı. Mağdurun bir taraf olduğu hukuksal süreçleri bundan sonra biz de takip edeceğiz.
"2 SENEDİR TAKİP EDİYORUZ"
Gazeteci arkadaşlarımıza ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Konunun bir farkındalığı tetiklemek anlamında haberleştirmeleri çok önemli ancak bu konu dava açıldıktan sonra haber oldu. Zaten 2 senedir takip ettiğimiz bir süreç ve bir dava konusu olmuş. Bu anlamda bakanlığımız özelinde baktığımızda her türlü desteği, katkıyı sağladığımız mağdurun kendisinin hukuksal olarak vekaletname ile takip ettirdiği bizim de kanunen dahil olacağımız noktada aynı gün dahil olduğumuz bir süreçten bahsediyoruz.
23 MAYIS TARİHİ ÖNE ÇEKİLDİ. BU TALEP SİZİN GİRİŞİMİNİZLE Mİ OLDU?
Duruşma talebinin öne alınmasını talep ettik, talebimizi bugün itibarıyla kabul edildi. Tutuklu yargılanma talebi dosyada mahkeme inceleyecek ondan sonra karar verecek.
İNFİAL UYANDIRAN VAKADA SANIKLARIN TUTUKSUZ YARGILANMASINI NASIL DEĞERLENDİRİRSİNİZ?
Tutuklu yargılama yargılanma önlemlerindendir mahkemelerin takdir yetkisi vardır ancak bu olay Türk ceza kanununda katalog suçlardan yani tutuklanması gereken, teşvik edildiği suçlardan birisidir. Zaten böyle olduğu için biz de tutuklu yargılama talebinde bulunduk. Soruşturmanın önceki evreleriyle alakalı değerlendirme yapmayacağım. Bundan sonraki aşamalarda suçun tanımlanış biçimi, oluş biçimi ve mağdurun hukukunun korunması noktasında biz TCK’dan 6292 sayılı kanundan kaynaklı bütün yetkilerimizi mağdur lehine kullanacağız. Çok yakından dikkatle takip ettiğimiz bir dava. Her türlü mevzuattan aldığımız yetkiyi bu davada kullanacağız.
BU DAVAYLA BİRLİKTE GÜNDEME GELEN VAKIF VAR. BU VAKFA DAİR BİR İNCELEME VAR MI? YURTLARI VE ÇOCUKLARA EĞİTİM VEREN MERKEZLERİ VAR MI?
Vakfın incelenmesi İçişleri Bakanlığı’nın, çocukları sorumlulukları Milli Eğitim Bakanlığımızın ağırlıklı olarak. Bu vakıf yada herhangi başka vakıf her kim olursa olsun, başkanı yöneticisi, hiç önemli değil. Kim olursa olsun çocukların istismarı, şiddete uğraması, bu ve benzeri eylemin tarafı ise hiç gözünün yaşına bakılmaz. Hiçbir şekilde inzibati işlemin, hukuksal yaptırımın eksik kalmayacağını açık bir biçimde söylüyorum.
BMM’DE ARAŞTIRMA KOMİSYONU KURULACAĞINA YÖNELİK AÇIKLAMALAR GELMİŞTİ. KOMİSYONUN KURULMASINA DAİR GELİŞME VAR MI?
Var, yakından takip ediyoruz. Meclis’te komisyonun kurulması fikri oluştu. 2016 yılında benzeri bir komisyon kurulmuştu. Çocukların cinsel istismarına yönelik mücadelenin araştırılmasına ilişkin bir komisyon 2016’da kuruldu. Komisyon incelemelerini tamamladıktan sonra rapor ortaya çıkardı. Nitekim TCK’nın 103. Maddesinde düzenlenen cezalar artırıldı. Yaş sınırına göre hatta çok ağır birtakım vakalar vardı 11 yaşındaki çocuğun cinsel istismarı, 12 yaş altında olması durumunda ceza 18 yıldan başlamak üzere artırıldı. Çocuk izleme merkezlerimizin, Sağlık Bakanlığı ve Adalet Bakanlığı bünyesinde kurulması, sayılarının artırılması, yurtların denetimi Milli Eğitim Bakanlığı’na verildi. Meclisi’miz bunu araştırma komisyonu ile sonuca bağlayacaktır.
"HUKUKUMUZDA EVLİLİK YAŞI BELLİDİR"
Bizim hukukumuza göre evlilik yaşı bellidir. 16 hakim kararıyla 17 ebeveyn izniyle 18 yaşında her bir birey kendisi verebilir. Biz bugünkü sosyal gerçeklik karşısında 16-17 yaşında bile bir kişinin kadın ya da erkek fark etmez eğitim sürecini tamamlamış, psikolojik gelişimini tamamlamış olacağını düşünmediğimiz için erken yaşta evliliklerin en azından kişilerin eğitim süreçlerini tamamlamaları noktasında çalışmalarımızı yapıyoruz. Zaten aralıksız bir biçimde çalışmalarımız devam ediyor 2017’nin son çeyreğinden itibaren pilot seçtiğimiz illerde erken yaşta zorla evlilikle ilgili acil eylem planı hazırlıyoruz. 4 ilimizi daha Afyon, Ardahan, Edirne ve Siirt’i risk bölgelerine dahil etmişiz. Sürekli olarak sahayı tarayıp bir bölgede erken yaşta zorla evlilik riski görüyorsak oraya daha yoğun daha özellikli çalışmalarımızı artırıyoruz.
- Memur ve emeklilerin gözü maaş zammında! İşte beklenen oranlar
- Memurlar için en kritik hafta! 2024 yılı bitmeden bunları yapın
- 100 milyon euroluk turizm yatırımı
- LC Waikiki, iki cesur kararla global marka yolculuğunun rotasını çizdi! Zeytinburnu’ndaki bir atölyeden 61 ülkeye
- Memurlar borçlanma ve izin için acele etsin