GündemBakan Albayrak 'Yeni Ekonomi Modeli'ni açıkladı

Bakan Albayrak 'Yeni Ekonomi Modeli'ni açıkladı

Paylaş
Bakan Albayrak 'Yeni Ekonomi Modeli'ni açıkladı

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Yeni Ekonomi Modeli'ni Dolmabahçe'de yapılan toplantıyla açıkladı.

Yeni Ekonomi Modeli ile cari açığın yüzde 4 civarına çekilmesi, bütçe açığının ise yüzde 1.5 ile sınırlandırılması hedeflenecek. Hareketli seyreden piyasalar yeni planın detaylarına odaklandı.

Haberin Devamı

Toplantıya önde gelen holdinglerin yönetim kurulu başkanları, hissedarları ve oda başkanlarının yanı sıra pek çok sektör temsilcisi de katıldı.

İşte Berat Albayrak'ın açıklamalarının satırbaşları:

Bizim Türkiye olarak orta gelir grubundan üst gelir grubuna çıkması için birçok toplantı yaptık. Bu temaslar, nasıl bir yol haritası çizeceğimizi belirledi. Türkiye, daha güçlü bir şekilde hedeflerine yürüyecek bir yaklaşımla hareket edecek. İşte bu çerçeveden baktığımızda, ekonominin tüm paydaşlarıyla istişare ederek yolumuza bakacağız.

KARARLI BİR YAKLAŞIM

Yeni model olarak ortaya çıkan bu bakanlıkta daha kararlı adımlarla Türkiye bir üst lige çıkacak. Bu değişimi ortaya koymamız gerekir. Güçlü bir stratejimiz olmalı. Çünkü dünya çok değişken, Amerika, Çin gibi ülkeler sabahtan akşama farklı kararlar alıyor.

Haberin Devamı

Öncelikle net prensipler belirlemelisiniz. Tüm paydaşlar prensiplerinize göre hareket etmeli. Bugün Türkiye'nin mevcut durumu göstergeler noktasında makul görünmüyor. Oluşturacağımız sistem, global gelişmeler ne olursa olsun bu gelişmelerden etkilenmeyecek.

Peki, prensiplerimiz neler olacak?

*Tüm paydaşlarımızla güven temelli istaşarelerde bulunacağız. Bugün burada paylaştımız sistemin, karar alıcıların ve tüm paydaşların değişime ayak uydurmasını sağlayacak. Değişmek zorundayız.

DEĞİŞİME AYAK UYDURACAĞIZ

* Değişime ayak uydurmak olmazsa olmaz olacak. Değişimden neyi kastediyoruz. Bu noktada baktığımızda piyasa ile güvenin sağlanmasından sonra diğer noktaya geçiyoruz. Gerçekçi politikaların seçilmesi öncelikli olacak. Olması gereken politikalar üzerinde bu sürecin temelinden bahsedeceğiz. Sizin bu iletişim ve uzlaşmacı politikaların seçilmesi ile ilgili adımları attığınızda spekülasyonların ekonomimize etkisini göreceğiz. Çok daha etkin bir süreç ortaya koyacağız. Türk Liramızın güveninin artırılması. Etkileri güçlü ve etkin bir şekilde yöneteceğiz. Küresel sınamalardan geçtiğimiz bu günlerde, Türkiye bölgesinde çok önemli bir rol model.

BAĞIMSIZ MERKEZ BANKASI

*Para politikaların tam bağımsız olması gerekir. Merkez Bankası'nın bağımsızlığı, Türkiye'nin hedeflerine ulaşabilmesi için gereklidir. Bu hususu önümüzdeki süreçte daha etkin bir şekilde önceliklerimiz arasına alacağız.

Haberin Devamı

*Yapısal reformlar konusunda bakanlıkta bir ekip sadece bu konuyla ilgileniyor. Bu meydan okumalara karşı, yapısal reformlarla ayakta kalacağız.

* 15 senede ciddi bir bütçe performansı ortaya koyan 16. yılında daha somut bir mali plan dairesinde çok daha güçlü bir disipline kavuşacak. Büyüyen ekonominin üreten ekonomi olmasıyla bu süreci devam ettirecek. Sıkı para ve mali politikalardan bahsediyoruz. Bu resim içerisinde sıkı para ve mali politika sürecini ortaya koyacağız. Bunlar koordineli olmadığında neler yaşandığını gördük.

BÜTÇE DİSİPLİNİ EN TEMEL DİNAMİKLERDEN BİRİ OLACAK

* Özellikle bankacılık kesimi başta olmak üzere finansal sektörünün güçlü mali bünyeleriyle devam etmesi noktasında finansal çalışmaların devam etmesi önemli. Bankacılık sektörü en temel sektörlerden bir tanesi olmaya devam edecek.

* 15 senede ciddi bir bütçe performansı ortaya koyan 16. yılında daha somut bir mali plan dairesinde çok daha güçlü bir disipline kavuşacak. Büyüyen ekonominin üreten ekonomi olmasıyla bu süreci devam ettirecek. Sıkı para ve mali politikalardan bahsediyoruz. Bu resim içerisinde sıkı para ve mali politika sürecini ortaya koyacağız. Bunlar koordineli olmadığında neler yaşandığını gördük.

Haberin Devamı

2018-2019'DA İLK FAZIMIZI GERÇEKLEŞTİRECEĞİZ

* Cari açık kaynaklı büyüme yerine etkin bir şekilde süreci yöneteceğimiz 2018 ve 2019'da gerçekleşecek ekonomide dengelenme dediğimiz birinci fazını yaşayacağımız bir sürece gireceğiz. Güçlü temellerle yola çıktığımız bu süreçle 2018-2019 döneminde 1. fazı bitirip sürdürülebilir 2. faza geçecek 2020 ve 2021 yılında bitirerek, 3. faza ulaşacağız. Gerçek manasıyla başarıya ulaşması ve sürdürülebilir ekonomi için artı bir dediğimiz nitelikli insan gücü ve güçlü toplam fazını ortaya koyacağız.

* Daha adaletli paylaşım dönemi hedefleniyor. Çok daha sıkı bir Maliye Bakanlığı göreceğiz. Enflasyon ve cari açık ile mücadele sürecek. İş ve yatırım ortamının cazibesini artıracak çok önemli bir 1,5 yıl olacak. Kamuda borçlanmalardaki kaynak çeşitliliği sağlanacak. Yeni bir süreç olacak. Kamu kaynaklarının verimli kullanılmasını sağlayacak tasarruf ve verimliliği sağlayacağız. Başladık ve etkin bir süreci yıl sonu rakamlarında göreceksiniz.

Haberin Devamı

* 2019'da ekonomik dengelemeyi tamamlayıp, ikinci faz olan istikrarlı büyüme olarak adlandırdığımız süreç başlayacak. Göreve geldiğimden beri yeni dönem sürdürülebilirliğin elzem olduğu bir süreç. Enflasyon mu, büyüme mi? Hem enflasyonla mücadele hem de sağlıklı büyüme. Büyümenin 2 tane p'si var diyorlar. 1 nüfus, 2 büyüme. Eş güdüm içinde yürüteceğimiz tüm bu yaklaşım sürecini stratejik büyüme alanlarını tespit ederek ortaya koyacağız. Hem küresel anlamda katma değeri yüksek alanlar, hem de teknolojik alanlar.

* Tüm paydaşların herkesin kendine ve kendi alanıyla ilgili yapılması gerekenleri belirlediği, anons ettik rafa koyduk, 2019 hadi bakalım başladık. Her bir bakanlığın performansın hedeflerinin takip edildiği çok etkin bir program olacak.

VERGİ SİSTEMİ İLE İLGİLİ CİDDİ BİR DÖNÜŞÜM YAŞANACAK

* Tüm paydaşların herkesin kendine ve kendi alanıyla ilgili yapılması gerekenleri belirlediği, anons ettik rafa koyduk, 2019 hadi bakalım başladık. Her bir bakanlığın performansın hedeflerinin takip edildiği çok etkin bir program olacak. Aylık ve 3 aylık hedef takibi olacak.

* Vergi sistemi noktasında bu kısım çok önemli. Yeni bir dönüşüm süreci başlayacak. Bu değişim çok daha etkin bir şekilde ortaya koyulacak. 100'lerce teşvik hayır, stratejik belirlenen teşvikler...

* Sonrasında 3. faz dediğimiz kısma başlayacağız. Bazı dönemlerde yakalanan büyüme rakamları değil. Sağlam temellere oturmuş bir durum. Milletimiz vatandaşımız açısından önemli bir faza taşıyacağız. Daha adil bir vergi sistemi oluşturulacak. Dolaylı ve dolaysız vergi...

TÜM PAYDAŞLARIMIZLA ORTAK HAREKET EDECEĞİZ

* Hangi kamu harcaması olursa olsun yatırımı bu modelin belirlediği kriterlere göre yapacağız. Özellikle yapılacak yatırım ya da harcamanın teknolojik ürün üretimin katma değer açısından durumuna bakacağız, ihracatı artırıyor mu buna bakacağız. Cari açığın düşmesine bir katkısı var mı? Yatırım ve harcamaları etkin bir şekilde yöneteceğiz.

* Bu model için bu sistematik mimari için tüm paydaşlarla ortak hareket edeceğiz. Bu süreç 81 milyonun desteği ile, iş dünyasının, akademisyenlerin katkısı ile devam edeceğiz. Önce Türkiye. Bu yatırımların ötesinde özellikle kamu ve kamu dışındaki paydaşlarımızın bu bilinçlenme sürecine hep birlikte el birliği ile sahiplenmesiyle başarılı bir neticeye ulaşacak.

* Enflasyonla mücadele dedik, bütçe dedik... Sonra ne dedik kaynakların kullanımı ile ilgili etkin adımlar attık. 2 aylık borç çevirme oranı yüzde 110 oldu.. Dış kaynak çeşitliliği bu süreçle ilgili yoğun bir süreç başlattık. Kısa vadedeki bu adımlarla ilgili bütçe disipliniyle ilgili 100 günlük eylem planı var ya atacağımız adımlardan tamamı, bu plan çerçevesinde ilan edilen projelerin tamamı 2018 bütçesi için...

* 30 günde 6 aylık rakamlar noktasında 35 milyar TL'lik yıl sonuna kadar tasarruf ve gelir artışıyla altın vuruş yaptık. Bu yıl 5 milyar TL faiz dışı fazla ile yıl sonunu tamamlayacağız.

*Birseysel emeklilik sistemiye ilgili çok güçlü adımlar atacağız. Emlak Bankası çok kaliteli bir yapıyla hemen yola koyulacak. Yıllardır konuşulan Kalkınma Bankası'da yine kaliteli bir sistemle aksiyon alacak. Kurgulanıyor şu an. Tüm bu genel çerçeve üzerinde, şunu açıkça ifade etmek isterim. Türkiye çok ama çok önemli ve güçlü bir ülke. Güçlü vizyonumuza yakışır adımlar atıldı. Bugün de yeni bir dönemin başlangıcı. Türkiye 2023'e kadar çok daha güçlü bir şekilde hedefine doğru emin adımlarla ilerleyecek.

Birinci ağızdan net bir şekilde ifade ediyorum. Türkiye'nin güçlü bir bankacılık sektörümüz var. Devlet olarak bankacılık sistemimizin arkasında olacağız.

Türkiye'yi hiçbir güç yoluna devam etmesinden alıkoyamacak. Tüm yerel ve yabancı paydaşlarımız şunu görecek ki, Türkiye tüm hedeflerine başarıyla ilerleyecek.

Sayfa sürekli güncelleniyor.

Bakan Albayrak Yeni Ekonomi Modelini açıkladı

İŞ DÜNYASI TOPLANTIDA BULUŞTU

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın açıkladığı Yeni Ekonomi Yaklaşımı toplantısına aralarında Sabancı Holding YKB Güler Sabancı, Akbank YKB Suzan Sabancı, Shell Türkiye CEO'su Ahmet Erdem, Yapı Kredi Bankası YKB Gökhan Erün, Akbank genel Müdürü Hakan Binbaşgil, TEB Genel Müdürü Ümit Leblebici, üst düzey yöneticileri, Anadolu Grubu YKB Tuncay Özilhan, Borsa Başkanı Himmet Karadağ, Doğuş Holding YKB Ferit Şahenk, Vakıfbank GM, Acıbadem Grubu YKB Mehmet Ali Aydınlar, Doğan Holding YK Üyesi Vuslat Doğan Sabancı, ISO Başkanı Erdal Bahçıvan, Beşiktaş Başkanı Fikret Orman, Çalık Holding YKB Ahmet Çalık, Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu, Türk Telekom CEO'su Paul Doany, Akfen Holding YK Üyesi Pelin Akın,, TİMşkanı İsmail Gülle'nin de aralarında bulunduğu kalabalık bir işadamı Grubu katıldı