Berat Kandilinde hangi yiyecekler bereket getirir? Berat Kandilinde neden eve yiyecek alınır? Berat Kandilinde eve alınacak gıdaların fazileti

Berat Günü, Müslümanlar için önemli bir gece olup, bu gece, Allah'ın kulunun bir yıllık rızkını, öleceklerin listesini, doğacakların isimlerini ve kimin ne kazanacağını meleklerine yazdırdığı mübarek bir gecedir. Bu gecede yapılan dua, zikir ve ibadetlerin büyük bir fazileti olduğu kabul edilmektedir. Berat Günü, aynı zamanda Peygamberimiz'in alışveriş yapılmasını tavsiye ettiği bir zaman dilimidir. Bu geceyi, hayırla geçirmek isteyenler, alışveriş yaparak da bu kutlu geceyi değerlendirebilirler.
Şaban ayının 14. gününü 15. gününe bağlayan gece, Berat Gecesi olarak kabul edilmektedir. Bu mübarek gece, Kur'an-ı Kerim'in Levh-i Mahfuz’dan indirildiği gece olarak bilinir. Cenab-ı Hak, "O mübarek gecede her hikmetli iş katımızdan bir emirle ayırt edilir" (Duhan, 44/1-4) buyurarak, Berat Gecesi'nin önemini vurgulamaktadır. Bu geceyi değerlendirip Allah’a daha yakın olmak, dua etmek ve ibadetlerde bulunmak, müminler için büyük bir fırsattır.
BERAT KANDİLİNDE NEDEN EVE YİYECEK ALINIR?
Berat Günü'nde eve yiyecek alınması, Peygamber Efendimiz (s.a.v) tarafından tavsiye edilen bir davranıştır. Efendimiz, Berat günü evlerinize kap-kaçaklarınızı boş bırakmamanızı ve bu gün alınan gıdaların gelecek yıl boyunca evlere bereket getireceğini ifade etmiştir. Bu yüzden Berat Günü'nde evde yapılan alışverişin, alınan gıdaların fazileti büyük kabul edilmekte ve ailelere bereket getirdiğine inanılmaktadır. Bu kutlu günün hürmetine, hem maddi hem manevi olarak daha bereketli bir yıl geçirilmesi dileğiyle Berat Günü'nde yiyecek almanın önemli bir rolü vardır.
BERAT KANDİLİNDE NELER YAPILIR, DAĞITILIR?
Kandillerde pişirilen ve sıklıkla dağıtılan yiyecekler arasında, geleneksel olarak Kandil Simidi, Lokma Tatlısı, Un Helvası ve İrmik Helvası öne çıkar. Bu tatlılar, hem lezzetleriyle damakları şenlendirirken, hem de dostlukları pekiştiren birer ikram olur. Kandil simidi, özellikle simitsiz kalmayan sofralar için vazgeçilmezdir. Lokma tatlısı ise toplumun bir araya gelip birlikte dua ettiği bir atmosferde, sıcak ve tatlı bir paylaşımın sembolüdür. Un helvası ve irmik helvası da geleneksel olarak yapılan, misafirlere ikram edilen ve bereketi simgeleyen tatlar arasında yer alır.