Bodrum'daki tehlike! Uzman isim 'Endişeliyiz' dedi
Bazı teknelerin yasağa rağmen sintine atıkları bıraktığı iddia edilen Bodrum Yat Limanı’nda deniz kirlendi. Kirliliği fotoğraflayan arkeolog Ayşe Temiz ‘Bodrum sularının Marmara Denizi’nin akıbetini yaşamasından endişeliyiz’ dedi.
Bazı teknelerin yasağa rağmen sintine atıkları bıraktığı iddia edilen Bodrum Yat Limanı’nda deniz kirlendi. Kirliliği fotoğraflayan arkeolog Ayşe Temiz ‘Bodrum sularının Marmara Denizi’nin akıbetini yaşamasından endişeliyiz’ dedi.
Mert İnan - Kimyasal, endüstriyel, tarımsal ve evsel atıkların denizlere dökülmesi ya da karışması nedeniyle Türkiye denizlerinde kirlilik artıyor. Deniz kirliliğinden mustarip olan tatil belgelerinden biri de Muğla’nın Bodrum ilçesi. Çevreciler önlem alınmazsa Bodrum sularının da Marmara Denizi gibi olacağı uyarısı yapıyor.
Milliyet’e konuşan Bodrum Kent Konseyi Başkanı Arif Yılmaz, Bodrum Yat Limanı’nın bulunduğu bölgedeki deniz kirliliğine dikkat çekiyor. Liman dışında açıkta demirleyen bazı teknelerin yasak ve ağır para cezası yaptırımı olmasına karşın kaçak olarak sintine atıklarını bıraktığını söyleyen Yılmaz, bu yasaklı atıkların denizi kirlettiğini söylüyor.
Geçen günlerde arıtma sistemine giden borulardan birinde çatlama olduğunu aktaran Yılmaz, şunları dedi:
ATIK DEPOLAMA YETERSİZ
“Borudaki çatlak nedeniyle denize kirli atık suyun karıştığı da iddia edildi. Tekneler için Mavi Kart uygulaması hayata geçirildi. Sistemin kontrolü Sahil Güvenlik’te. Teknelerdeki tonaj ve kişi sayısına göre atık yükü ve atıkların düzenli olarak atık toplama sistemine aktarıldığı denetleniyor. Ancak limanlara kurulan atık toplama sistemlerinin yetersiz olduğun görüyoruz. Bodrum Yat Limanı’ndaki sistem Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirildi ve işletmesi de belediyeye ait. Ancak turizm sezonunda yoğun tekne yüküne karşı sistemde görevli personelin mesai saatinin 24 saate çıkartılması gerekirken yapılmıyor. Bilinçsiz tekneciler ise hoyratça sintine atıklarını halen denize boca edebiliyorlar. Muğla Büyükşehir Belediyesi hiç olmazsa turizm sezonunda Bodrum başta olmak üzere diğer limanlarda atık toplama hizmetini 24 usulüne uygun hale getirmeli.”
"LİMAN ARTAN KAPASİTEYİ KALDIRMIYOR"
Liman çıkışında denizde oluşan kirliliği fotoğraflayan Karia Kültür Mirası grubu sözcülerinden arkeolog Ayşe Temiz de sintine atıklarının neden olduğu kirliliğin yanı sıra suyun üzerinde köpükleme gördüklerini söyledi. Temiz, “Kirlilik şerit halinde kıyıdan açığa doğru yaklaşık 150 metrelik bir hat gözümüze çarptı. Liman artan kapasiteyi kaldırmıyor. Bodrum Kalesinin açığına demirleyen ve uzun süredir açıkta bekleyen tekneler görüyoruz. Açıkta demirli teknelerin atıkları belli günlerde atık toplama tekneleri ile çekilmeli. Bunun için de belli bir ücret ödemeleri gerekiyor. Bazı teknecilerin masraftan kaçınmak için sintine atıklarını denize boşalttıkları sır değil. Geçtiğimiz gün kano gezisinde tespit ettiğimiz kirlilik öbekleri limanın önünde bırakılmış sintine atığıydı. Bodrum sularının yakın gelecekte Marmara Denizi’nin akıbetini yaşamasından endişeliyiz” dedi.
MESAİ SAATİNDE ÇALIŞIYOR
Muğla Büyükşehir Belediyesi’nden yetkililer ise Bodrum Yat Limanı’na kurdukları atık toplama otomasyon sistemi sayesinde 25 teknenin aynı anda atıklarını kanalizasyon sistemine bırakabildiğini söyledi. 200 tekne kapasiteli limandaki otomasyon sisteminin mesai saatlerinde hizmet verdiğini dile getiren yetkililer, açıktaki teknelere atık toplama hizmetinin ise özel firmalar tarafından verildiğini ve Mavi Kart uygulamasını denetleme yetkisinin Sahil Güvenlik biriminde olduğunu belirtti.
- Asgari ücrette konuşulan zam oranı belli oldu! İlk rakam Türk-İş'ten geldi, gözler işverenin teklifinde
- Bakan Şimşek'ten dijital gelir idaresi vizyonu açıklaması
- Asgari ücret için hükümet devreye giriyor! İşte işverenin zam için düşündüğü rakam
- 2025 aidat tarifesi devreye girecek! İşte 5 soruda bilinmesi gerekenler
- Mağdur tüketiciye 'Hakem' rehberi