Bursa'da korkutan deprem! Yeni fay hattı keşfedilmişti
Yeni bir fay hattı keşfedilen Bursa'da 4.1 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Merkez üssü Gemlik olan depremin İstanbul ve çevre illerden de hissedildiği ifade edildi.
4 gün önce yine Bursa Gemlik'te 3,6 büyüklüğünde deprem meydana gelmişti. Deprem İstanbul, Balıkesir ve Yalova'da da hissedilmişti. Gemlik 15.14'te bir kez daha sallandı. AFAD verilerine göre Bursa'nın Gemlik ilçesinde 4.1 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Deprem, yerin yaklaşık 10,86 kilometre derinliğinde gerçekleşti.
BURSA'YA 26 KİLOMETRE
Depremin merkez üssü Bursa'nın Gemlik ilçesine yalnızca üç kilometre uzaklıkta. Gemlik'in güneydoğusunda meydana gelen sarsıntının merkez üssü Bursa'ya ise 26 kilometre mesafede.
"BURALAR ÇOK MASUM YERLER DEĞİL"
CNN Türk yayınında konuşan Prof. Dr. Şükrü Ersoy, "Bunun ardından büyük bir deprem gelir diyemiyorum. O bölgede depremselliği örneklemiştik. Buralar çok masum yerler değil. Çok sayıda faylar var." dedi.
MARMARA BÖLGESİ'NDE YENİ FAY HATTI BULUNDU
Öte yandan Bursa’daki aktif fay hatları üzerine yapılan çalışmada daha önce haritalarda yer almayan Kayapa-Yenişehir fay hattı keşfedildi. 7.3 büyüklüğünde deprem üretebileceği değerlendirilen fay ile ilgili olarak Prof. Dr. Şükrü Ersoy çarpıcı açıklamalarda bulundu. Ersoy, ‘Alüvyonla kapalı alanlarda araştırma ile yeni faylar bulunabiliyor. Bursa’dan Yalova’ya kadar kısımları etkileyebilecek bir fay.’ dedi.
Deprem uzmanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy’ın Kayapa-Yenişehir fay hattı ile ilgili değerlendirmeleri şu şekilde: Bu Marmara Bölgesi’nin diri fay haritası. Deprem oluşturabilecek fayları gösteriyor. MTA tarafından hazırlanmakta ve sürekli yenilenmektedir. Şu ana kadar bildiğimiz 485 tane beş buçuktan büyük deprem oluşturabilir fayımız vardı. Bunların üzerine sürekli ekleniyor. Türkiye'nin depremselliği artıyor. Yeni bulduğumuz faylar diri ise önemli. Şimdiye kadar Marmara Bölgesi için konuştuğumuzda İzmit Körfezi'nden gelen kuzey kol üzerinden konuştuk. Burada bildiğimiz iki önemli nokta vardı. 1912 depreminin olduğu fay şurası. Diğeri de Kocaeli depreminin olduğu fay zonuydu.
Bu bölgede 7'den büyük deprem olabileceğini söyledik. Bunu söylerken Marmara'nın kuzeyi için konuştuk. Güneyinin de ne kadar tehlikeli olduğunu son günlerde Gemlik Körfezi civarındaki depremler bize gösterdi.
3 ÜNİVERSİTENİN YAPTIĞI ARAŞTIRMADA YENİ FAY HATTI BULUNDU
Yenişehir ve Kayapa arasında kuş uçuşu mesafe 95 km yaklaşık. Bu bölgelerde aktif faylar var ama yeni aktif faylar da bulundu. Alüvyon alanlar çok tehlikeli yapı stokları açısından. 3 üniversitenin yaptığı araştırmada Yenişehir ile Kayapa denilen bölgede bir fay zonu tespit edilmiş. Bu çok normal, çok sürpriz değil.
Alüvyonla kapalı alanlarda araştırma ile yeni faylar bulunabiliyor. Beklenen büyük Marmara depremini etkilemez. Bursa’dan Yalova’ya kadar kısımları etkileyebilecek bir fay. Uzunluğuna göre 7.3 büyüklüğünde deprem üretebilir.
Alüvyon zeminlerde risk daha büyük. Kahramanmaraş-Hatay depreminde olduğu gibi. Biraz daha fazla hasar verir. Alüvyon zeminlerden geçen faylar depremin etkisini büyütüyor.
Periyot uzadıkça depremin büyüklüğü artar. Geçmişteki depremlerde tekrarlanma periyodu bulmaya çalışıyoruz. Artık korkuya geçiyor olmalıyız. Depremden etkilenmeyecek yer yok. Önemli olan yönetmeliklere uygun dirençli şehirler elde etmek zorundayız. Yeni fay gibi fayla bulunacaktır.
- Börekten çıkanlara inanamayacaksınız! Meşhur markanın adıyla satış yapıyordu, kıyma dışında her şey var!
- GSS prim borçları olanlar dikkat! Yılbaşında affediliyor
- Para değerlendirirken bu rotaya dikkat! Adım adım yatırım rehberi
- Yükselişte altını solladı! Yatırım aracı değil’ diyerek uyardı
- Merkez'den indirim sinyali