GündemÇeyrek asırdır dinmeyen acı

Çeyrek asırdır dinmeyen acı

Paylaş
Çeyrek asırdır dinmeyen acı

Merkez üssü Kocaeli Gölcük olan 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi’nin üzerinden 25 yıl geçti. 18 bin 313 kişinin ölümüne ölüme yol açan 7.4’lük deprem Kocaeli, İstanbul, Yalova, Sakarya ve Düzce’de yıkım yaratmıştı. Acısı hâlâ dinmeyen felakette hayatını kaybedenler etkinliklerle anıldı. Marmara Depremi’nin yıldönümü, 6 Şubat 2023’te yaşanan Kahramanmaraş merkezli deprem felaketini de tekrar hatırlattı.

17 Ağustos Marmara Depremi’nde yıkım ve ölümlerle sarsılan kentlerden Yalova’da felaketin 25’inci yıldönümünde 15 Temmuz Demokrasi ve Cumhuriyet Meydanı’nda toplananlar sahildeki Deprem Anıtı’na kadar sessiz yürüyüş düzenledi. Anmaya katılanlar, üzerinde depremde hayatını kaybedenlerin adlarının yazılı olduğu anıta karanfiller bıraktı.

Haberin Devamı

KARANFİLLİ TÖREN

17 Ağustos Marmara Depremi’nde İstanbul’da en fazla yıkım ve can kaybının yaşandığı Avcılar’da, üzerinden 25 yıl geçen felakette hayatını kaybedenler anısına yapılan anıtta tören düzenlendi. İlçede yaşayanlar, felaketin meydana geldiği saat 03.02’de önünde toplandıkları anıta karanfiller bıraktı. Anmaya Avcılar Belediye Başkanı Utku Caner Çaykara da katıldı.

BİTMEYEN ÖZLEM

Marmara Depremi’nin yıkımlara ve can kayıplarına neden olduğu illerden biri de Sakarya’ydı. Deprem felaketinde yaşamını yitirenler, felaketin 25’inci yıldönümünde kent merkezindeki Demokrasi Meydanı’nda düzenlenen etkinlikle anıldı. 25 yıl önce depremde yakınlarını kaybeden vatandaşlar da dün mezarlıkları ziyaret ederek onlara olan özlemlerini dindirmeye çalıştı. Eski güreş hakemi Suat Beyenal da (80) dün, müsabaka için yurtdışında olduğu sırada meydana gelen depremde kaybettiği eşinin mezarı başındaydı.

Haberin Devamı

MERKEZ ÜSSÜ FELAKETİ UNUTMADI

Marmara Depremi’nin merkez üssü olan Kocaeli’nin Gölcük ilçesinde, hayatını kaybedenler Kavaklı sahilinde düzenlenen törenle anıldı. Saatler deprem felaketinin yaşandığı 03.02’yi gösterdiğinde deprem anıtı önünde saygı duruşunda bulunan vatandaşlar, hayatını kaybedenler için dua etti. Gölcükteki anma törenine İçişleri Bakan Yardımcısı Münir Karaloğlu ve AFAD Başkanı Okay Memiş de katıldı.

‘DEPREMİN İZLERİNİ SİLECEĞİZ’

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum dün, 6 Şubat 2023’teki deprem felaketinden etkilenen Malatya’yı ziyaret etti. Deprem bölgesini yeniden ayağa kaldıracaklarını söyleyen Kurum, “Yıl sonuna kadar toplamda en az 200 bin konutumuzu teslim edeceğiz ve 2025 bittiğinde, depremin tüm izlerini hep birlikte sileceğiz” dedi. Gazze’de yaşanan katliamlara da değinen Bakan Kurum, “Dünya mazlumlarının tarafındayız. Gazze’nin şanlı direnişine dualarımızı gönderiyoruz. Ve diyoruz ki, Gazze Malatya’dır, Malatya Gazze’dir” diye konuştu.

İSTANBUL VALİSİ: 500 BİN BİNA DÖNÜŞÜM BEKLİYOR

17 Ağustos depreminin yıldönümünde katıldığı arama kurtarma tatbikatı etkinliğinde konuşan İstanbul Valisi Davut Gül, kentin yapı stokuna dikkat çekti. Gül, “İstanbul’da, Türkiye’nin her yerinde olduğu gibi sağlam olmayan binalarımız da var. 500 binin üzerinde binanın kentsel dönüşüme girmesi gerekiyor” dedi.

Haberin Devamı