Son dakika Marmara depremi haberleri ile ilgili Posta.com.tr'ye eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan Marmara depremi gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan Marmara depremi haber sayfamızda...
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Bakanlık olarak Bilim Kuruluyla çok kapsamlı müsilaj (deniz salyası) araştırma seferini daha tamamladıklarını, neticelerini de yakında paylaşacaklarını belirterek "Bir kez daha tüm belediyelerimizi Marmara'nın kurtulmasına vesile olacak her türlü gayreti ortaya koymaya ve sorumluluğa davet ediyorum. Müsilaj ve benzeri sorunların yaşanmaması için söz verilen ileri biyolojik atık su arıtma tesislerini artık yapın. Yine söz verdiğiniz gibi var olan tesislerin standartlarını yükseltin." dedi.
Türkiye Sigorta Birliği (TSB) Başkanı Uğur Gülen, sigorta sektörü olarak yaşanan depremlerden ders aldıklarını belirterek, “Şirketlerimiz Maraş depreminden çıkan dersler ile olası bir Marmara depremi için daha yüksek reasürans korumaları satın aldılar ve kapasitelerini arttırmaya devam ederken sigorta ürünlerinin içerik ve yapısını geliştiriyorlar” dedi.
Prof. Dr. Celal Şengör, Tekirdağ'da "Beklenen İstanbul Depremi Marmaraereğlisi'ne Etkileri" konulu konferansta yaptığı açıklamada, “Eğer bir yer kayması olursa merkezi havzada bu tsunami yaratabilir. Doğu Marmara’da bu hesaplandı büyük bir yer kayması muhtemel bir yer kayması olması neticesinde 7 metreye yakın tsunami dalgası olabilir diye Türk Hava Kuvvetleri’nin isteği üzerine böyle bir araştırma yapıldı. Hava Harp Okulu’nun bulunduğu yerde dalga yüksekliği 7 metreyi buluyor Yeşilköy’de” ifadelerini kullandı.
Deprem uzmanı Prof. Dr. Naci Görür, Marmara bölgesi için bir kez daha alarm verdi. Görür, İstanbul'da deprem beklediğini bir kez daha dile getirerek, bu kez ilçe adı verdi.
Asime Asya Koşal, 17 Ağustos Marmara Depremi'nde eşi ve 2 çocuğuyla, sağ kol ve bacağını kaybetti. Ama hayata küsmedi. Şimdi kendi geliştirdiği özel tığla kazaklar örüyor, örgü kursu veriyor.
Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, "yenidoğan çetesi"ne ilişkin "Bizim için bu operasyonun adı, 'çürük elma operasyonu'; çetenin adı da 'insanlıktan nasibini almamışlar çetesi'dir. Çocuklarımızın sağlığı ve güvenliği konusunda duyduğumuz endişe her şeyin ötesindedir." dedi.
İstanbul’un göbeğinde bir binanın hafriyat kazısı sırasında, miyosen dönemine ait yaklaşık 10 milyon yıllık deniz minaresi fosili bulundu. Buluntunun beklenen büyük Marmara depremine karşı ipuçları verdiğini aktaran Jeolog Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, “Depreme karşı İstanbul’un en zayıf bölgesini miyosen dönemine ait 10 milyon yaşlı deniz fosili tabakalar oluşturuyor” dedi.
Marmara Denizi olası bir deprem sonrası oluşabilecek tsunamiye karşı 24 istasyonla anlık izleniyor. Prof. Dr. Nurcan Meral Özel ve Dr. Musavver Didem Cambaz konuyla ilgili dikkat çeken açıklamalarda bulundu.
Bilim Akademisi Kurucu Üyesi Prof. Dr. Naci Görür, olası Marmara Depremi’ne ilişkin, “Bilimsel araştırmalar, Marmara'da 30 yıl içerisinde depremin olma olasılığının bugün revize rakamı yüzde 47 olarak öngörüyor. Yüzde 47 şaka değil. Yazı-turayı yüzde 50 ile atıyorsun. Yani böyle bir tehlikeyle karşı karşıyayız” dedi.
Bursa'da konuşan AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan Tatar, Marmara fayının her yıl 2,5 santimetre batıya doğru hareket etiğini elastik payı tükendiğinde yaşanacak bir depremin şiddetinin 7,2 ile 7,8 arasında olacağını söyledi.
TOKİ) Başkanı Levent Sungur, TOKİ eliyle hayata geçirdikleri 27 bin 563 konutluk kentsel dönüşüm projesiyle İstanbul’u sağlam temeller üzerinde yükseltmeye devam edeceklerini söyledi. Marmara Depremi’nin 25’inci yılı dolayısıyla açıklamalarda bulunan Sungur, yapı stokunun yenilenmesi noktasında kentsel dönüşüm projelerine hız verdiklerini, ‘yerinde, hızlı ve gönüllülük esaslı’ kentsel dönüşüm projeleri gerçekleştirdiklerini belirtti.
Merkez üssü Kocaeli Gölcük olan 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi’nin üzerinden 25 yıl geçti. 18 bin 313 kişinin ölümüne ölüme yol açan 7.4’lük deprem Kocaeli, İstanbul, Yalova, Sakarya ve Düzce’de yıkım yaratmıştı. Acısı hâlâ dinmeyen felakette hayatını kaybedenler etkinliklerle anıldı. Marmara Depremi’nin yıldönümü, 6 Şubat 2023’te yaşanan Kahramanmaraş merkezli deprem felaketini de tekrar hatırlattı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Türkiye'nin deprem tehdidi altındaki bir ülke olduğu gerçeğini aklımızdan çıkarmadık. Kentsel dönüşüm projeleriyle 3,3 milyon konutun inşasını sağladık" dedi.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, 17 Ağustos 1999'daki Marmara Depremi'nde hayatını kaybedenleri anarak, aynı acıları tekrar yaşamamak için tek bir riskli yapı kalmayana dek durmadan çalışacaklarını bildirdi.
Uzmanlar, ülke genelinde riskli olduğu belirtilen 6 milyonu aşkın konutun depreme karşı güçlendirilmesi veya dönüştürülmesi için bir kez daha çağrıda bulundu.
Uzmanlar, ülke genelinde riskli olduğu belirtilen 6 milyonu aşkın konutun depreme karşı güçlendirilmesi veya dönüştürülmesi için bir kez daha çağrıda bulundu.
Merkez üssü Kocaeli'nin Gölcük ilçesi olan 17 Ağustos 1999 depreminin üzerinden tam 25 yıl geçti. Kent, hem kentsel dönüşüm projeleriyle hem de afet hazırlıklarıyla yeni bir kimlik kazandı ancak "Ölsem kemiklerim unutmaz" diyen depremzedelerin acıları hala hafızalarda.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum "İstanbul'un 39 ilçesinde risk analizlerimizi tamamladık ve gördük ki bu şehirdeki toplam ev sayısının beşte biri, yani yaklaşık 1,5 milyon ev sağlıksız durumda. Olası bir depremde 600 bin konutun ilk dakikalar itibarıyla yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu gördük. Yani yaklaşık 2,5 milyon insanımız çok ciddi risk altında yaşıyor" dedi.
Merkez üssü Kocaeli'nin Gölcük ilçesi olan 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi'nin acı dolu hatıraları her yıl bu dönemde yeniden canlanırken, o gece tek bir tuğlası bile yerinden oynamayan Tavşancıl Mahallesi dikkatleri bir kez daha üzerine çekiyor.
Fay hatlarında yaşanan hareketlilik son günlerde artarak devam ediyor. Marmara Denizi'nde 4.4, ardından Çanakkale'de 4.7 ve son olarak Bingöl'de 4.2 büyüklüğünde depremler meydana geldi. Peki son depremler neye işaret ediyor? Aşırı sıcaklar depremi tetikler mi? Jeoloji Yüksek Mühendisi Beytullah Saraç, “Sarıköy fayına dikkat!” diyerek uyardı ve deprem riski taşıyan illeri tek tek açıkladı.
19 Temmuz'da Marmara Denizi’nde 4.4, ardından Çanakkale’nin Ezine ilçesinde 4.7 büyüklüğündeki depremler büyük bir panik havası yaşattı. 'Olası Büyük Marmara depremini tetikler mi' soruları sorulurken Prof. Dr. Şamil Şen İstanbul için iyi, Güneybatı Marmara’da bulunan 3 il için ise kötü haberi 'Çanakkale depremi sisteme uyuyor' sözleriyle verdi.
Dün Çanakkale Gökçeada'da 4.4 büyüklüğünde, Mersin Toroslar'da ise 3.9 büyüklüğünde depremler meydana geldi. Prof. Dr. Naci Görür, Gökçeada'da meydana gelen 4,4 büyüklüğündeki depremin ardından Marmara depremi için önemli çok kritik uyarıda bulundu.
Deprem, Türkiye’de yaşayan vatandaşların gerçeği halinde. Ülkenin farklı şehirlerinde yaşanan depremler ise merak eden kişilerle paylaşılmak üzere AFAD ve Kandilli Rasathanesi tarafından kaydedilmeye devam ediyor. Tarih, saat, enlem ve boylam, yer, çözüm niteliği gibi verilerle paylaşılıyor. Peki, bugün nerede deprem oldu? Kaç şiddetinde ve ne zaman?