Çin roketi olayı nedir? Kontrolden çıkan Çin roketi nereye ve ne zaman düştü?
Çin roketi son günlerde sosyal medyada en çok konuşulan konular arasına girdi. İddialara göre 31 Ekim’de Çin’den fırlatılan 23 tonluk roket kontrolden çıktı ve Dünya’ya düşmesi bekleniyordu. Gelen son haberlere göre tüm dünyanın merakla beklediği olay gerçekleşti ve kontrolden çıkan Çin roketi düştü...
‘Kontrolden çıkan Çin roketi nereye ve ne zaman düşecek?’ sorusu tüm dünyanın gündeminde yer alıyordu. 10 Katlı bir bina yüksekliğine sahip Çin roketinin okyanusta belirlenen bir noktaya düşmesi beklenirken kontrolden çıkması gözlerin gök yüzüne çevrilmesine neden olmuştu....
ÇİN ROKETİ NEDİR?
Çin Long March 5B roketi, Çin uzay istasyonuna Mengtian adlı bilim modülü taşıdı ve uzay görevini tamamladı. Ancak, roket kontrollü bir biçimde okyanusa inecekken, kontrolden çıktığı dünya atmosferine doğru düşmeye geçtiği aktarıldı. Bilim insanları, roketin insan nüfusunun yoğun olduğu bölgelere düşme oranı yüksek uyarısında bulundu.
ÇİN ROKETİ NEREYE VE NE ZAMAN DÜŞTÜ?
ABD Uzay Kuvvetleri Komutanlığı, Çin’in Tiangong Uzay İstasyonuna son modülü taşımak üzere 31 Ekim’de fırlatıldıktan sonra kontrolden çıkan ve nereye düşeceği tartışma konusu olan Long March 5B roketinin Pasifik Okyanusu’nun orta-güney bölgesinde atmosfere girerek yeryüzüne düştüğünü açıkladı.
Komutanlığın Twitter hesabından yapılan paylaşımda roketin atmosfere giriş zamanı 13.01 olarak belirtilirken konuyla ilgili Çin’den henüz bir açıklama gelmedi.
TÜRKİYE UZAY AJANSI’NDAN AÇIKLAMA
Türkiye Uzay Ajansı, Çin’e ait Long March 5B isimli fırlatma aracının Türkiye’ye düşeceği yönünde yayınlanan haberler üzerine resmi Twitter hesabından yaptığı açıklamada Çin makamları ile iletişim halinde olduğunu duyurdu.
Yapılan açıklamada “Long March 5B fırlatma aracının dünyaya geri dönüş parametreleri hakkında resmi duyuru henüz yapılmamıştır. Çin tarafından fırlatma aracının inişi hakkında kesin tahminler gerekli durumda verilecektir. Türkiye Uzay Ajansı (TUA) olarak Çin Ulusal Uzay İdaresi (CNSA) ile iletişim halinde olduğumuzu ve karışıklığa meydan vermemek adına resmi ve güncel bilginin paylaşılacağı hususunu bilgilerinize arz ederiz” ifadeleri kullanıldı.
“ENDİŞE EDİLECEK BİR DURUM OLDUĞUNU SANMIYORUM”
James Webb teleskobunun uzaya fırlatılmasında kullanılan "Ariane 5" roketinin birinci ve ikinci kademe motorlarının iyileştirmesinin yapıldığı laboratuvarı kuran, ODTÜ Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İskender Gökalp, Çin roketinin dünya yörüngesine girmesinin endişe edilecek bir durum olmadığını vurgulayarak “Aslında bu bilinen bir süreç. Roket parçaları görevlerini tamamladıktan sonra düşerler. Atmosfere girişte oluşan sıcaklık sebebiyle bu parçaların önemli bir eriyerek küçük parçalara dönüşür. Özetle genel olarak çoğu zaman tehlike teşkil etmezler ancak bazen atmosfere büyük parçalar girer. Bunların birine zarar verme ihtimali çok düşüktür çünkü dünyamızın önemli bir kısmı sularla kaplı. Yani bu parçalar çoğu zaman okyanuslara düşerler. Ben yapılan haberlerin Çin ve ABD arasında yaşanan rekabete bağlı olarak abartı olduğunu düşünüyorum. Ayrıca atmosfere geri dönüşü hesaplamasını biliyoruz. Olası bir tehlike olsaydı bunu önceden tespit edebiliriz” şeklinde konuştu.
- Memur maaşı zammı ile sosyal destekler artıyor! 65 yaş aylığı, evde bakım maaşı, engelli yakını aylığı...
- Dünya havacılık tarihinde bir ilk! Bayraktar TB3'ün gemiden uçuş testi başarıyla tamamlandı
- TOKİ, 44 ilde 882 arsayı açık artırmayla satacak
- 'Afrika'yla ticaret hacmimiz 7 kat arttı'
- Bakan Bolat: Türk iş dünyası Basra ile yakın temaslarda olacak