Deprem bölgesinde yaralar sarılıyor! Bakan Kurum ve Akar'dan ortak açıklama
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ve Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Antakya Afet Koordinasyon Toplantısı'nda açıklamalarda bulundu.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum açıklamasında şu ifadeleri kullandı:
Sabahleyin Kırıkhan’daydık, şu an Hatay Merkez’deyiz, buradan İskenderun’da vatandaşlarımızla bir araya geleceğiz.
Depremin ardından 23 gün geçti, acılarımız hala ilk günkü gibi acı dinmedi. Bu çerçevede de bir taraftan burada muhtarlarımızın vefat eden aileleri, acılarını yaşamadan vatandaşımız için ne yapabilirizin gayesiyle devletimiz tüm imkanlarıyla Hatay’dadır.
Seferberlik anlayışıyla çalışmalarımızı yürütüyoruz. İnsani yardım faaliyetlerini yürütürken diğer taraftan da vatandaşlarımızı sağlam güvenli alanlara yerleştirmek için çalışmalarımızı yürütüyoruz. Şehrin kanaat önderleri ile bir araya geldik burada kuracağımız yerleşime dair fikirleri aldık.
"MASTER PLAN HAZIRLIĞINA BAŞLADIK"
Amanos dağı eteklerinde belirlediğimiz zemin olarak sağlam, güvenli alanlarda yerleşim sürecini başlatacağız. Şehrin Meclis binasını, Ulu Cami’sini, tarihi yapılarını içine alacak bu alanlarla birlikte Asi Nehri’ni buradaki tüm doğal güzellikleri, yeşil alanları, şehrin kültürünü koruyacak anlayışla ve burada yaşayan Hatay’lı kardeşlerimizin demografik yapısını içine alacak bir anlayış ile master plan hazırlığına başladık.
Gerek belediyelerimizden gerek sivil toplum örgütlerimizden temsilcilerimizle birlikte çalışma grubumuz 7 gün 24 saat esası ile çalışacak. Hatay’ımızın altyapısı ile sanayi alanları ile hem kırsaldaki yerleşimini hem buradaki lojistik güzergahlarını içine alacak anlayışla çalışmalarımızı yürütüyor olacağız.
Depremin ilk anında itibaren 85 milyon tek yürek oldu. Depremin son anına kadar güvenli yerleşim yerleri inşa edilene kadar hep birlikte çalışacağız.
Hasar tespit çalışmalarımız devam etmekte. Hatay’da Defne Merkezli depremler sebebiyle yeniden bu alanlarda hasar tespit çalışmalarını yürüteceğiz. Hem Antakya Merkez’de hem Kırıkhan, Defne, Samandağ ilçemizde hasar tespit çalışmalarında az hasarlı, hasarsız ve orta hasarlı tespit edilen binalar bir kez daha incelenecek.
202 BİN BİNA RİSKLİ
582 bağımsız bölüm, 202 bin binanın acil yıkılacak ağır hasarlı veya yıkılacak tespiti yaptık. Hasar tespitlerinin tamamlanmasına müteakip net rakamı da ortaya koyacağız.
Yeni inşa çalışmalarını daha önceki afetlerde olduğu gibi nasıl vatandaşlarımıza sözü tuttuysak yine aynı çalışmayı yapacağız. Onların görüşleri, fikirleri bizim için kıymetlidir. İnşa sürecini onlarla birlikte yapacağız.
Birçok üniversitemizde ortak çalışmalar yürütüyoruz ve en doğru yerleşim alanların mikro bölgeleme çalışmaları, ayrıntılı jeolojik etütlerimiz ve en doğru zeminde en doğru yapı tekniğine göre yapılaşma sürecini yürütüyor olacağız. Bu ay sonuna kadar 14 bin bağımsız bölümden oluşan sözleşmelerimizi tamamlayacağız ve ardından etap etap konutlarımızın yapımını yürütüyor olacağız.
Nurdağı ve İslahiye’de konutlarımızın ihaleleri gerçekleşti, inşa faaliyetleri başladı. 1797 yeni yuvamızın sözleşmeleri imzalanmıştır.
Hedefimiz nisan-mayıs ayları içerisinde köylerimizde ve merkezde konut ihalelerimizi, sözleşmelerimizin ihalelerini gerçekleştirmek. Bugün olduğu gibi her ilimizde ziyaretlerimizi gerçekleştireceğiz.
"ÇALIŞMALARIMIZI 24 SAAT ESASI İLE SÜRDÜRECEĞİZ"
Çalışmalarımızı 24 saat esası ile sürdüreceğiz. Dün sayın Cumhurbaşkanımızla birlikte Adıyaman’daydık yapım süreçlerini aynı diğer illerimizde olduğu gibi başlattık. Aynı anlayışla il il ilçe ilçe vatandaşlarımızı dinleyeceğiz.
Sanayimizi de unutmuyoruz. Mevcut OSB’lerimizdeki yerleşim yerlerine uygunluk oradaki zeminin kalitesi ile birlikte sanayilerimizin de ayağa kalkması amacıyla da bugün de yine istişarelerde bulunduk. Gerek geçici yapılanma, kalıcı yapılanmalara ilişkin bakanlığımız her türlü desteği verecektir.
Hatay’da başlattığımız kentsel dönüşüm çalışmalarımızla vatandaşımızın rızası çerçevesinde yürütülecektir. Hatay Merkez üzerinde yapılaşmaya ilişkin aynı yoğunlukla yapılaşamayacağımızı tüm toplantıdaki paydaşlarımız bizimle aynı fikirde. Gerekli imar düzenlemelerini yapacağız. Gerekli kısıtlamaları yapacağız.
Gerek imar transferi gerek kamulaşma yöntemiz ile şehrin içinde yeni toplanma alanlarının açılacağı ve burada yeni yerleşimin zemine uygun teknolojilerle kamu binalarında her türlü teknolojinin uygulanacağı, depremselliğin etkisini en aza indirecek tüm tekniklerin de her binamızda uygulanacağını ifade ediyor Hatay’ımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum."
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ise açıklamasında şu ifadeleri kullandı: "Milletimizin başı sağ olsun, vefat edenlerden Allah rahmet eylesin. Büyük bir depremle karşılaştık. Bütün devletimiz tek yumruk olarak bu mücadeleye başladılar. Çok şükür olumsuz hava koşullarına rağmen havalarımızın kapanmış olmasına rağmen 6 Şubat’tan itibaren bugüne kadar büyük bir fedakarlıkla yapılan çalışmalardan dolayı geldiğimiz noktada önemli mesafeler kat edildiğini görüyoruz.
İşimiz bitmedi, gerçekten başlangıçta ilk şoku müteakip yaşadığımız sıkıntıyı millet olarak omuz omuza çalışmak suretiyle sürdürdük. Ciddi mesafeler kaydettik ve rahatlama oldu.
Burada bir normalleşme söz konusu, hızla ilerleyip acil problemleri çözmek suretiyle vatandaşımızın huzuru için çalışıyoruz.
Bölgedeki birliklerimize ilaveten gelen birliklerle beraber 57 taburla 40 binden fazla uzman personel demek, bunların buraya çeşitli yerlerden Kıbrıs dahil bulabildiğimiz ne varsa personelimizi buraya getirmek suretiyle faaliyetlere olabildiğince destek sağlamak için azami gayret gösterdik.
Birçok vatandaşımızın sağ olarak yaralı olarak enkazdan çıkmasına katkı sağladılar. Hemen akabinde barınma problem, yeme içme problem, silahlı kuvvetleri olarak neyimiz var neyimiz yok ilk andan itibaren seferber etmek suretiyle gayret gösterdik.
Şu anda bizim geldiğimiz noktada 109 mutfağımız 41 seyyar fırınımızla vatandaşa 3 öğün sıcak yemek sağlamaya çalışıyoruz. 4.5-5 milyon kumanya sağlamak suretiyle karşıladık bunu sıcak yemeğe dönüştürmüş bulunuyoruz.
Burada gençlerimizin ihtiyaçlarının en başında gelen eğitim konusu Milli Eğitim Bakanlığı ile koordinasyon çerçevesince Mehmetçik dershanelerini açmak suretiyle eğitime katkı sağlamak için gayret gösteriyoruz.
Burada başlangıçtan itibaren yaptığımız şey yurt içinden yurt dışında hava köprüsü suretiyle arama kurtarma, yardım malzemeleri, personelin intikali için 70 civarında uçakla destekledik.
Hatay’da hastanelerin yıkılmış olmasından dolayı yaralılarımızın sağlık sevki konusunda İskenderun gerekli sevki sağladı. Sancaktar ve Bayraktar gemileri şu anda 11 bin vatandaşımıza gerekli tedavi sağlandı.
GÖÇ KONUSU HAKKINDA
70 civarında helikopter ile İncirlik’e gelen yardımların doğrudan il ve ilçelerimiz, köylerimizdeki ihtiyaç sahiplerine ulaştırılması için arkadaşlarımız büyük gayret gösterdiler. Akaryakıt ihtiyacının karşılanması için akaryakıt depolarını açtık.
Sosyal tesislerimizi açmak suretiyle ihtiyaç sahibi vatandaşlarımızı misafir ettik etmeye devam ediyoruz. Suriye tarafından Türkiye’ye doğru herhangi bir göç olmamıştır."