GündemDicle'de eğitime 3 gün ara!

Dicle'de eğitime 3 gün ara!

Paylaş
Dicle'de eğitime 3 gün ara!

Dicle Üniversitesi'nde 3 gündür devam eden Hizbullah-PKK olayları sırasında bugün 3 kişi yaralandı. Eğitime 3 gün ara verilirken 50 öğrenci de gözaltına alındı

Diyarbakır'daki Dicle Üniversitesi'nde pazartesi günü başlayan olaylar, bu sabah da iki grubun bıçak, taş ve sopalı kavgasıyla devam etti. Bıçakla yaralanan 3 öğrenciden birinin hayati tehlikesinin bulunduğu belirtildi

Dicle Üniversitesi’nde Bilge Gençlik Kulübü pazartesi günü Kutlu Doğum Haftası etkinlikleri kapsamında düzenlenen ’Peygamber Efendimiz’ konulu konferansla ilgili bildiri ve afiş dağıtırken, aralarında PKK sempatizanlarının da bulunduğu karşıt görüşlü öğrenci grubu arasında taşlı sopalı kavga çıktı.

>>>ODTÜ'DE GERGİNLİK

Haberin Devamı

>>>BDP'DEN HÜKÜMETE 'HİZBULLAH' UYARISI

İlk gün 1’i polis 4 kişinin yaralandığı olaylar, dün düzenlenen konferans sırasında da devam etti. Polisin havadan ve karadan gaz bombası ve tazyikli su ile müdahale ettiği olaylar gün boyu sürdü.

BIÇAKLI KAVGA ÇIKTI

Dicle Üniversitesi kampusunda bu sabah da yine aynı gruplar bıçaklı, taşlı ve sopalı kavgaya tutuştu. Bıçakla yaralanan 3 öğrenci, Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’ne kaldırılıp tedavi altına alındı. Doktorlar, yaralılardan birinin hayati tehlikesinin bulunduğunu söyledi.

Olay nedeniyle üniversiteye çok sayıda polis ekipleri sevk edildi. Polis, kavgaya karışan bazı öğrencileri gözaltına alırken, gerginliğin devam ettiği üniversite kampusunda sıkı güvenlik önlemleri alındı.

Haberin Devamı

ÜNİVERSİTEDE EĞİTİME 3 GÜN ARA VERİLDİ

Dicle Üniversitesi Rektörlüğü, 3 gündür yaşanan olaylar nedeniyle 10-13 Nisan 2013 tarihleri arasında üniversitede eğitim-öğretime ara verilmesi kararı aldı.

50 ÖĞRENCİ GÖZALTINA ALINDI

Polis, gün boyu yaptığı çalışmada yaklaşık 50 öğrenciyi gözaltına aldı.

DEMİRTAŞ ÜNİVERSİTEDE

BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, önce twitter hesabından halkın Dicle Üniversitesi'ne davet edildiği söylentiler üzerine twitter hesabından bir açıklama yaptı. Demirtaş, "Diyarbakır halkını Dicle Üniversitesi'ne davet etmiş değiliz. Yetkili arkadaşlarımızın dışındaki hiç bir çağrıya uyulmamasını rica ediyorum. Bilinmeyen hesaplardan iki taraf adına yapılan hiç bir çağrının dikkate alınmamasını özellikle rica ediyorum" dedi.

Daha sonra BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Milletvekilleri Aysel Tuğluk, Ayla Akat, Nursel Aydoğan, BDP Genel Başkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş, İl Başkanı Zübeyde Zümrüt ile yaklaşık 15 kişilik partili kampus içine geldi. Demirtaş, aracından inmeyerek milletvekilleri Aydoğan ve Akat ile basından uzak bir şekilde kısa süreli görüşme yaptı. Yapılan görüşmenin ardından Akat ile Aydoğan fakülte içerisine girerek bir süre öğrencilerle görüştükten sonra Demirtaş'a bilgi verdi. Bu görüşmenin ardından Akat İle Aydoğan bu kez Güvenlik Şube Müdürü Süleyman Hançerli ile de kısa süreli bir görüşme yaptıktan sonra öğrencilerin otobüslerle çıkacağını bildirdi.

Daha sonra yaklaşık 400 öğrenci milletvekillerin eşliğinde belediye otobüslerine bindirilerek konvoy halinde BDP İl Başkanlığı'na getirildi. Burada inen öğrenciler daha sonra dağıldı.

ŞÜPHELİ PAKET PATLATILDI

Haberin Devamı

Bu sırada Fen Edebiyat Fakültesi bahçesinde iki adet şüpheli çanta olduğu görüldü. Bomba olabileceği şüphesiyle çantalar bomba uzmanı ekipleri tarafından fünye ile patlatıldı. Çantaların içinden öğrencilere ait ders kitapları çıktı.

ÜNİVERSİTE ALANINA KİMSE ALINMADI

Üniversitede olayların sürmesi üzerine öğle saatlerinden itibaren kampus alanı girişlere kapatıldı. Hastalar dışında içeriye hiç kimes alınmazken, öğrenci ailelerinin kampüs girişine gelerek bekledikleri görüldü.

"BİR GRUP HAKİMİYETİ ELE GEÇİRMEYE ÇALIŞIYOR"

Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ayşegül Jale Saraç, üniversitede 3 gündür süren olayların ardından bugün akşam saatlerin basın toplantısı düzenledi. Rektör Saraç, karşıt gruplu öğrenciler arasında çıkan olaylarda bugün 4’ü öğrenci 5 kişinin yaralandığını ve bir öğrencinin durumunun karın bölgesinden aldığı bıçak darbesiyle durumunun ağır olduğunu ve tedavisinin sürdüğünü söyledi.

EĞİTİM ALANIMIZDA ÇOK MADDİ HASAR VAR

Rektör Saraç, 27 bin 500 öğrenci arasında etkinliğe karşı çıkan öğrencinin 100 ya da 200 kişi olduğunu belirterek, "Böyle bir demokrasi anlayışı olmaz. Biz bunu 2009’da da söyledik. Demokrasi bir başkasının hakkının başladığı yerde ona saygı duymayı gerektirir. Birisi eğitime, öğretime devam etmek istiyorsa, bir başkası girmek istemiyorsa onun girmeme hakkı olduğu gibi girmek isteyenin de girmek hakkı vardır.

Konferansa isteyen gider isteyen gitmez. Nevruz gösterileri yaptılar, biz onlara alan ayarlıyoruz. Panel yapmak istediklerinde buna imkan sağlıyoruz. Bir başka grup onlara müdahale etmek istediğinde durun diyoruz. Bu onların hakkı. Onlar yapmak istediğinde de diğerlerin bu hakka müdahale etmemesi gerekiyor. Burada daha önce demokratik çerçevelerde çok fazla konferanslar ya da etkinlikler yapıldı.

Bunları öğrencilerimiz dahil bir çok kesim takip etti. Bu süreç içerisinde başta Valilik ve Emniyet olmak üzere bir çok kesimle görüşmelerimizi sürdürdük. Vekiller aradı vekillerle görüştük. Onların öğrencilerimizi sükunete davet etmeleri gibi biz öğrencilerimize müsamahanın en üst sınırını gösteriyor. O kadar maddi bir hasar var ki eğitim alanlarımızda. Fakat öğrencilerimizin burnu bile kanamasın o önemli değil. Bu konularla taraflarla görüşülüyor gerekenler yapılıyor" dedi.

Haberin Devamı

DHA


Haberin Devamı