Gündem Doğu Karadeniz'de faylar korkutuyor

Doğu Karadeniz'de faylar korkutuyor

Paylaş
Doğu Karadeniz'de faylar korkutuyor

Deprem tehdidi altındaki Doğu Karadeniz, aktif 3 fay hattının ortasında yer alıyor. Dolgu zemin ve heyelanlı alanlardaki yüksek katlı yapılaşma, olası bir depremde yaşanacak yıkımlara davetiye çıkartıyor. Uzmanlar, bölgedeki yapılaşmanın az katlı olması gerektiğini söylüyor.

Türkiye’nin büyük bölümü birinci derece deprem kuşağında yer alırken Doğu Karadeniz’in çevresindeki aktif 3 fay hattı dikkat çekiyor. Kuzey Anadolu Fayı, Kuzeydoğu Anadolu Fayı ve Karadeniz Fayı olası bir deprem açısından büyük risk oluştururken Doğu Karadeniz’in coğrafyası nedeniyle özellikle dolgu zemin ve heyelanlı alanlardaki yüksek katlı yapılaşma yaşanabilecek faciaya davetiye çıkartıyor. Uzmanlar, yerel yöneticileri, deprem konusunda önlem alınması için uyarıyor.

Haberin Devamı

TRABZON’A DİKKAT

Trabzon’daki yapı stokunun depreme dayanıklı olmadığını belirten Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş, “Kuzeyimizde 10 kilometre açıkta Karadeniz Fayı, güneyimizde 100 kilometre uzaklıkta Türkiye’nin en büyük fay olan Kuzey Anadolu Fayı, doğumuzda ise Kuzeydoğu Anadolu Fayı var. Yerel yöneticilerin bölgedeki deprem tehlikesini kabullenmesi gerekiyor. Trabzon’da Yomra, Beşirli ve Akyazı’da riskli yapılar var. En riskli yerlerden biri Yomra’da Şana mevkii” dedi.