GündemDoğum kontrol hapı boşanma sebebi sayıldı! Yargıtay'dan çok konuşulacak karar

Doğum kontrol hapı boşanma sebebi sayıldı! Yargıtay'dan çok konuşulacak karar

Paylaş
Doğum kontrol hapı boşanma sebebi sayıldı! Yargıtay'dan çok konuşulacak karar

Boşanma davalarındaki çarpıcı 'kusur' hallerinden bahseden Avukat İrem Aktaş, doğum kontrol hapı kullananları ilgilendiren bir Yargıtay kararına dikkat çekti.

Büşra Özbelli Gürsoy/ Posta.com.tr Boşanma davalarından çıkan birçok kararda çarpıcı kusur hallerine rastlanılabiliyor. Her evliliğin kendi içerisinde farklı dinamiklere sahip olduğunu ifade eden Avukat İrem Aktaş, 'Dolayısıyla bir ilişkide çalışan örnek diğer ilişkide çalışmayabilir. Bu nedenle boşanma davalarında her bir uyuşmazlık kendi dinamikleri içerisinde değerlendirilmeli' diyor.

Haberin Devamı

Peki bazı belirli başlı köşe taşları yok mudur?

HPV VİRÜSÜ

Avukat İrem Aktaş, "Elbette vardır. Örneğin, evlilik birliği sırasında başka kişilerle birlikte olan eşin kusuru her ilişkide sadakat yükümlülüğüne aykırılık doğuracaktır. Mesela bu konuda verilebilecek örneklerden bir tanesi, Yargıtay 2. Hukuk Dairesinin 05/07/2023 tarihli, 2023/3696 Karar sayılı kararında işlenen kusurlu haldir. İlgili kararda evlilik birliği içerisinde sadakat yükümlülüğünü ihlal eden eşin bir de diğer eşe HPV virüsü bulaşmasına sebep olmasından dolayı kusurlu bulunması örneği verilebilir." dedi.

VEFAT EDEN EŞİN FOTOĞRAFLARI

 Başka bir örnek veren Aktaş, 'Vefat eden eşinin fotoğraflarını yeni eşiyle yaşadığı evin her alanında yeni eşi rahatsız edecek derecede bulundurmakta ısrar eden ve uyuşmazlık anlarında ölen eş ile yeni eşi sürekli kıyaslama içerisine sokarak duygusal şiddet yaratan bir eşin kusurluluk halinin belirlenmesi inceleniyor.' İfadelerini kullandı. 'Yukarıda belirttiğimiz gibi ölen eşin hatırasına saygı duyulmasının normal karşılanabileceği halin karşı tarafı incitici, küçük düşürücü ve hatta duygusal şiddete maruz bırakan bir hale dönüştüğünde evlilik birliği içerisinde kusurlu hallere sebebiyet verilmesi anlamına geldiğini görüyoruz.' diyen Aktaş, 'Bu nedenle her boşanma davasında gerçekleşen kusur hallerinin sürekliliği, şiddeti, saiki, karşı tarafta yarattığı acı, elem, ızdırap düzeyi gibi birden çok etkeni bir arada değerlendirerek kusur hallerinin belirlendiğini bilmekte fayda var.' diye ekledi.

Haberin Devamı

DİKKAT ÇEKEN KARAR

Avukat İrem Aktaş, bir boşanma davasından doğum kontrol haplarıyla ilgili çıkan Yargıtay kararına dikkat çekti.

Başka bir Yargıtay kararında da evlilik birliği içerisindeki kadın, eşinden habersiz doğum kontrol ilacı kullanıyor, eşi de çocuk sahibi olmak istediğini açıkça beyan ettiğini belirterek boşanma davasında kusur belirlenmesini talep ediyor. Burada çocuk dediğimiz kavramın mutabakatla yani ortak karar verilmesi gereken bir husus olmasından dolayı kadın eş kusurlu bulunmuştu. Tıpkı velayet hakkının olası bir boşanmada mutabakatla verilmesi gibi çocuk sahibi olma fikrinin de eşlerce ortak kararla verilmesinin beklenmesi bizce de uygun olan durumdur.

Haberin Devamı

"EŞTEN GİZLENEREK YAPILAN EYLEMLERİN KUSURLU BULUNACAĞINI DÜŞÜNÜYORUZ"

Eşlerin ortak hayatlarında çocuk sahibi olmak gibi kritik öneme sahip kararlar birlikte verilmesi gerektiği kanaatindeyiz, bu nedenle diğer eşten gizlenerek rızası alınmayarak yapılan eylemlerin de kusurlu bulunacağını düşünüyoruz.