Dünyanın en saçma binası çürük çıktı! 'Birçok şartı taşımıyor'
Kahramanmaraş'ta dünyanın en saçma binası olarak tanınan binanın yıkımına ocak ayında başlandı. Binanın deprem yönetmeliğindeki şartları taşımadığı ve çürük olduğu ortaya çıktı. Binada incelemelerde bulunan Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör'e bilgi veren müteahhit firmanın mühendisleri, yapımda demirin eksik, betonun fazla kullanıldığını, dış cephede kullanılan alüminyumun da güneşi gördükçe alttaki betonun yanarak beton özelliğini kaybettiğini söyledi.
Dünyaca ünlü arama motoru Google'da 'Dünyanın En Saçma Binası' olarak yapılan aramada ilk sırada çıkan Kahramanmaraş İl Özel İdare Binası'nın Yıkım çalışmaları sürüyor. Dış cephe kaplamalarının sökülmesinin ardından vinçler yardımıyla binanın çatısına çıkarılan iş makineleri katlara tek tek yıkarak aşağıya iniyor.
Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör de çalışmaları yerinde inceledi. İnşaat asansörüyle binanın en üst katına da çıkan Güngör'e bilgi veren müteahhit firmanın mühendisleri, 1994 yılında fore kazıklar üzerine inşa edilen ve 'şehrin en sağlam binası' olduğu öne sürülen 18 katlı binanın, aslında çürük olduğunu söyledi. Mühendisler, binanın yapımında demirin eksik, betonun fazla kullanıldığını, dış kaplamada kullanılan alüminyumun güneş gördükçe betonu yaktığını, bundan dolayı betonun özelliğini kaybettiğini söyledi.
‘DEPREM YÖNETMELİĞİNDEKİ BİRÇOK ŞARTI TAŞIMADIĞINI GÖRDÜK’
İncelemelerinin ardından değerlendirmelerde bulunan Hayrettin Güngör, 3'te 2'si kamuya at olan 40 dönümlük alanda gerçekleştirilecek dönüşüm projesi içinde yer alan binanın 2 aya kadar yıkımının tamamlanacağını söyledi. Binanın yıkımına karar vermeden önce kamuoyu araştırması yaptıklarını hatırlatan Güngör, şöyle devam etti:
"Şu an özel idare binasının yıkım çalışmaları hızla devam ediyor. 18 kat, 13 kata indi. Yüklenici firmadan aldığımız bilgilere göre 2 aya kadar buranın yıkımı inşallah gerçekleştirilmiş olacak. Bu binanın 2018'de çıkan deprem yönetmeliğini sağlayıp sağlamadığı yönünde tereddütler vardı. Şu an yıkım çalışmalarını gördüğümüzde sağlam olarak düşündüğümüz bu binanın 2018'de çıkan deprem yönetmeliğinde birçok şartı taşımadığını sizlerle hep beraber gördük."
Hayrettin Güngör ayrıca 40 dönüm alana yapılacak şehir meydanının projesinin netleştiğini ve kısa sürede çalışmaları tamamlayıp ihaleye çıkacaklarını söyledi.
DHA
- Memur ve emeklilerin gözü maaş zammında! İşte beklenen oranlar
- Memurlar için en kritik hafta! 2024 yılı bitmeden bunları yapın
- 100 milyon euroluk turizm yatırımı
- LC Waikiki, iki cesur kararla global marka yolculuğunun rotasını çizdi! Zeytinburnu’ndaki bir atölyeden 61 ülkeye
- Memurlar borçlanma ve izin için acele etsin