Simsiyah bir acı! Güneşi görebilmek için karanlığı kazanlara veda
Bartın Masra'da Türkiye Taşkömürü Kurumu'na bağlı madendeki grizu patlamasında ilk gece toprak altından çıkarılan 26 işçinin ardından, dün sabah 15 madencinin daha cansız bedenine ulaşıldı. Facia, geride tarifi imkansız derin bir acı bıraktı.
Cuma akşamı 18.15'te TTK'ya ait maden ocağında yerin 300-350 metre altında yaşanan grizu patlamasında 110 işçiden 58'i kurtarılırken, 41 işçi hayatını kaybetti. 11 kişi ise yaralandı. Uçak ambulanslarla İstanbul Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi'ne sevk edilen 6 madencinin vücudunda ileri düzeyde yanık ve sıcak hava solumaya bağlı akciğerlerinde tahribat olduğu belirtildi.
RAYLAR VE VAGONLAR DEMİR YIĞININA DÖNDÜ
Patlamayla galerilerdeki raylar ve vagonlar birer demir yığınına döndü. Karbondioksit ve metan gazı dolu, yer yer çöken madendeki kurtarma çalışmaları sabahın ilk saatlerine kadar sürdü. Madenin dışında ise sadece hüzün ve gözyaşı vardı. Facia nedeniyle festival ve etkinlikler ülke çapında iptal edildi. Bu haftaki lig maçlarında da 1 dakikalık saygı duruşu yapılacağı açıklandı.
41 ŞEHİT
Patlamada yaşamını yitirenlerden biri de 22 yaşındaki Yasin Çelik’ti. Çelik, 5 Şubat 2021’de sosyal medya hesabından yüzü kömür siyahıyla kaplı fotoğrafını paylaşmıştı. “Güneşi görebilmek için karanlığı kazıyoruz” diye yazmıştı. Çelik, dün Derecik köyünde toprağa verildi. Annesi Habibe Çelik’in “Gençliğine doyamadı, su gibi delikanlıydı yavrum” feryadı yürekleri dağladı. Madende arama çalışmaları sona erdi.
PATLAMADAN SAĞ ÇIKTILAR YENİDEN MADENE KOŞTULAR
300 metre derinde çalışan 15 işçiden tek sağ kurtulan Aydın Kalaycı, "2 dakika ile kurtuldum. Eğer 2 dakika daha geride olsaydım ölürdüm. Tavandaki su torbaları patlama anında perde görevi yaptı" dedi. 14 yıllık işçi Celal Kara da patlama sonrası galerilere yeniden girdiklerinde arkadaşlarını görünce şok olduklarını ifade ederek "Son görevlerimizi yerine getirdik. Yıllarca rüyalarımıza girecek" dedi.
MADEN KAZALARINI TARİHE GÖMMEK GAYRETİNDEYİZ
Amasra’ya giden Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, varsa sorumluların kimler olduğunu belirlemek için soruşturma başladığını söyledi. Erdoğan “Artık madende eksik, gereksiz risk görmek istemiyoruz. Amasra Kömür İşletmeleri en ileri imkanlara sahip olan ocak. Buna rağmen, tabi değerli arkadaşlar birileri bununla dalgasını geçebilir ama önemli değil, biz kader planına inanmış insanlarız.
Bunlar her zaman olacaktır, bunu da bilmemiz lazım. Teknolojinin tüm kabiliyetlerini işletmeciliğin tüm maharetlerini kullanacağız. Maden kazalarını inşallah tarihe gömmek için elimizden gelen gayreti göstereceğiz. Yerli ve milli bu konuda da bize ihtiyacımız olan yapısal değişimi sağlamakta yeterli olacağına inanıyorum. Maden şehitlerimizin emanetlerine sahip çıkmak boynumuzun borcudur” dedi. İki madencinin cenaze törenine katılan Erdoğan, 41 işçiye 24 saat dolmadan ulaşıldığını belirtti.
3 HAFTA ÖNCE HELALLEŞTİK AMA ARKASINI GETİREMEDİK
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, maden ocağındaki patlamayla ilgili “En büyük üzüntümüz 41 kardeşimizin rahmeti rahmana kavuşmasıdır” dedi. Dönmez 14 madencinin cansız bedenin çıkarıldığı bölgede yangının izole edilmesi ve soğutulması ile ilgili çalışmaların sürdüğünü belirtti. Bakan Dönmez “Bizim için bir üzüntülü taraf da daha üç hafta önce burada (patlamanın yaşandığı maden) biz Türk-İş başkanımızla birlikteydik bu kardeşlerimizle. Helalleştik ama arkasını getiremedik. İnşallah bir daha böyle acıları rabbim bize yaşatmaz” derken gözyaşı döktü.
5 YARALININ DURUMU CİDDİ
Bartın’da maden ocağında meydana gelen patlamada yaralanan 11 kişiden altısı, Sağlık Bakanlığı’na ait iki ambulans uçakla İstanbul’daki Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi’ne sevk edildi. Yaralıların tedavisi, yakınlarının da hastanedeki bekleyişi sürüyor. Beş hastanın durumu ciddi, bir hasta da solunum desteği alıyor, durumu iyiye gidiyor. Hasta yakınlarını hastanede ağırlayacaklarını belirten Koordinatör Başhekim Prof. Dr. Nurettin Yiyit “Beş yaralımız için zamana ihtiyaç var. Dışarıdan görmediğiniz yaraları mevcut. Uzun süre sıcak havayı teneffüs ettiler, o yüzden vücudun içindeki tahribatın etkisini bilmiyoruz. Antibiyotiklerini veriyoruz” dedi.
AKŞENER’DEN AİLELERE ZİYARET
İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, maden ocağı faciasının yaşandığı Bartın’ın Amasra ilçesine gitti. Akşener, patlamada hayatını kaybeden işçilerden Rıdvan Acet ve Gürdal Serenli’nin ailelerine taziye ziyaretinde bulundu. Akşener, işçilerin yakınlarının acısını paylaştığını dile getirdi.
OLASI İHMALLERİN HESABINI SORACAĞIZ
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Twitter’da “Bu elim olayı takip edeceğim, olası ihmallerin hesabını sormak da boynumun borcu” diye yazdı. CHP heyeti de Amasra’ya gitti. Kılıçdaroğlu da Amasra’da madencilerin cenaze törenine katıldı. Kılıçdaroğlu “Soma’yı, Ermenek’i unutmadık. Şimdi burada 41 kardeşimiz hayatını kaybetti. Hangi çağda yaşıyoruz Allah aşkına. Önlem alacağız diyorlar, 20 yıldır neredesiniz? Bu ailelere kim hesap verecek? Yazıktır, günahtır” diye konuştu.
HEPİMİZİ HÜZNE BOĞDU
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, maden ocağındaki patlamaya ilişkin Twitter’daki hesabından açıklama yaptı. Bahçeli, “Yüreklere ateş düşüren bu felaket 41 işçimizi hayattan koparmıştır. İzah ve ifadesinde kelimelerin yetersiz kaldığı söz konusu maden faciası hepimizi hüzne boğmuştur” dedi.
BU ACIYI HEPİMİZ HİSSEDİYORUZ
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin “Bu acının üzerine konuşmak çok zor, ateş düştüğü ocağı yakar ama bugün bu acıyı hepimiz hissediyoruz. Emekçilerimizin böyle bir acıyla, onlarla karşılaşmak, onların yanında olmak çok hüzün verici bir şey” diye konuştu.
Mehmet Kara (42) ise Bartın’ın Aydoğmuş köyünde defnedildi. 2009’dan beri madende çalışan Kara bir haftalık iznin ardından önceki gün işe başlamıştı. Eşi Selda Kara ve kızı Melek ve oğlu Efe, Mehmet Kara’nın tabutuna sarılarak gözyaşı döktü.
Madende hayatını kaybeden Selçuk Ayvaz, Uğurlar Köyü’nde defnedildi. Cenazeye, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da katıldı.
Madende ölen Aziz Köse (28), 2019’da işe başlamıştı. Geçen yıl evlenmiş, bir hafta önce baba olmuştu. Bebeğiyle fotoğrafını sosyal medyadan ’Canım oğlum, ailene hoş geldin’ notuyla paylaşmıştı.
Amatör balıkçılık yapan, iki çocuk babası Murat Ergin (37) önceki gün işe gitmeden önce altı kilo istavrit yakalamıştı. Balıkları arkadaşlarıyla yemek için işyerine götürmüştü. Madende ölen Ergin dün toprağa verildi.
Amasra’da patlama meydana gelen madende İzzet Ak (42) 10 yıldır; kardeşi Soner Ak (35) dört yıldır çalışıyordu. Soner Ak, önceki akşamki faciada öldü. Yaralanan ağabey İzzet Ak, İstanbul’da tedavi altında.
EŞİNİN ÇİZMESİYLE BEKLEDİ
Yaralanan işçilerin bir kısmı Bartın Devlet Hastanesi'nde getirildi. Bir kadın yoğun bakımdaki eşinin çizmesiyle hastane önünde bekledi.
- Asgari ücrette konuşulan zam oranı belli oldu! İlk rakam Türk-İş'ten geldi, gözler işverenin teklifinde
- Bakan Şimşek'ten dijital gelir idaresi vizyonu açıklaması
- Asgari ücret için hükümet devreye giriyor! İşte işverenin zam için düşündüğü rakam
- 2025 aidat tarifesi devreye girecek! İşte 5 soruda bilinmesi gerekenler
- Mağdur tüketiciye 'Hakem' rehberi