Havuz suyundaki tehlike! Yutunca bulaşıyor, 'sinsi hastalığın' yayılmasına neden oluyor
Havuz suyuna atılan klorun kimyasal bir madde olması nedeniyle sağlığa zararlarını sıralayan Doç. Dr. Buket Ertürk Şengel, havuz suyunun yutulmasının ise sinsi hastalıklar arasında yer alan bir enfeksiyonun bulaşmasına neden olacağını söyledi. İşte havuz suyundaki pek bilinmeyen tehlikeler.
Büşra Özbelli Gürsoy / Posta.com.tr Yüzme ya da suda egzersiz özellikle kronik hastalıkları olan kişiler için fiziksel ve zihinsel yararlar sağlamakla beraber hastalıkların yayılmasına da neden olabilmektedir. Vücut sıvıları (dışkı, kusmuk ve kan gibi) havuzdaki en yaygın kirletici maddelerdir.
Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Buket Ertürk Şengel, "Dezenfektan olarak havuzlarda kullanılan klor kimyasal bir maddedir. Mikropların ortadan kaldırılması ve havuzun temizlenmesi amacıyla belli sınırlar çerçevesinde kullanılır. Ancak kimyasal bir madde olması nedeniyle birtakım zararları mevcuttur." dedi ve sıraladı.
KLORUN CİLT VE GÖZLERE ETKİSİ
"Havuz suyu içerdiği klor nedeniyle ciltte kuruluk ve tahrişe neden olabilir. Ayrıca enfekte bir havuz suyu ciltte lokal enfeksiyonlara yol açabilir." diyen Doç. Dr. Buket Ertürk Şengel, gözlere zararıyla ilgili, "Fazla oranda havuz kloru kimyasal kaynaklı konjonktivite neden olabilir. Kaşıntı, batma, kızarıklık, sulanma ve ışık hassasiyeti şikayetleri ile belirti verir. Yarar ve zararları göz önüne alındığında havuzdaki aktif klorun ne eksik ne fazla olmaması gerekir." diye ekledi. Şengel, "Özellikle gözlerde yanma, tahriş, ciltte akne, astım krizi gibi solunum yolu problemleri ve havuz suyunun yutulması sonucu mide bulantısı, kusma gibi sindirim sistemi problemlerine yol açabilmektedir." diye konuştu.
VAJİNAL MANTARA KARŞI DİKKAT!
"Havuz kloru vajinal mantara sebep olur mu?" sorusuna yanıt veren uzman isim "Havuz suyunda bulunan klor vajen florasını bozar. Klor zararlı mikroorganizmaları öldürürken vajenin normal florasında bulunması gereken yararlı mikroorganizmaların da ölümüne neden olur. Bu durum mantar enfeksiyonlarına zemin hazırlar." dedi.
Dr. Buket Ertürk Şengel, "Ortak havuzlara çocukları sokmak sakıncalı mı?" sorusuna yanıt verdi.
Çocuklar, erişkinlere göre hastalıklara karşı daha savunmasızdırlar. Kontamine bir havuz suyu çocuklar üzerinde semptomların daha şiddetli olarak ortaya çıkmasına neden olabilir. Aynı zamanda çocuklar idrar ve dışkı kontrolü sağlayamadıklarında havuz suyunu kontamine etme riskleri mevcuttur. Bu nedenle çocukların hem kendileri hem erişkinlerin sağlığı açısından çocuk havuzunu kullanmaları önerilmektedir.
AÇIK YARA VARKEN HAVUZA GİRMEK RİSKLİ Mİ?
Ciltte açık yara olması durumunda havuza girilmemesi gerektiğini belirten Dr. Buket Ertürk Şengel, aksi halde mikroorganizmaların bütünlüğü bozulmuş ciltten girerek önce lokal, eğer tedavi edilmezse sonrasında da sistemik enfeksiyonlara neden olabileceğini söyledi.
HEPATİT A ENFEKSİYONU
Doç. Dr. Buket Ertürk Şengel, "Bu kimyasal maddelerle beraber mikroorganizmaların da yutulması ile enfeksiyonlara neden olabilmektedir. Genellikle enfeksiyonu olan bir bebeğin bezini kirletmesi sonucu dışkı bulaşı nedeniyle ortaya çıkar. Ayrıca idrar yolu enfeksiyonları, konjonktivit, dış kulak yolu iltihabı, cilt enfeksiyonları ve hepatit A enfeksiyonu görülebilmektedir." ifadelerini kullandı.
AYAK MANTARI
"Havuzda ayaklardan mantar enfeksiyonu bulaşır mı?" sorusuna yanıt veren uzman isim, "Havuzların yetersiz temizliği, fazla sayıda kullanıcı olması ve su ısısının yüksek olması gibi faktörler havuz tabanında mantarların yerleşmesine neden olur. Havadaki nemin ve ortak kullanım alanlarının yetersiz hijyeni de ayak mantarı gelişimine katkıda bulunur." ifadelerini kullandı.
Doç. Dr. Buket Ertürk Şengel son olarak, "Havuza girmeden önce duşa girmek, bone ve gözlük takmak havuz kullanımı ile ilişkili kimyasal ve mikrobik problemleri önüne geçmede önem arz eder. Tüm bu önlemlere ek olarak güneş ışınlarından cildi korumak için mutlaka yüksek koruma faktörüne sahip güneş kremleri kullanmalı ve kullanılan ürünün suya dayanıklılığına göre tekrar tekrar uygulama ihmal edilmemelidir." önerisinde bulundu.
- IMF'den Türkiye ekonomisine ilişkin değerlendirme: Oldukça olumlu etkilendik
- Altın fiyatları için kritik rakam ve tarih! Altın için uyarıda bulunan uzman isim en güvenilir yatırım aracını açıkladı
- Almanya 58,1 milyar avro daha az toplam vergi toplayacak
- SSB Başkanı Görgün'den sektör çalışanlarına kararlılık mesajı
- Gübre sektöründe önemli satın alma