Kadınlarda daha sık görülen hastalık! Aniden ortaya çıkıyor, beyin ve omuriliği etkiliyor
Genç yetişkinler ile özellikle kadınlarda daha sık görülen ve merkezi sinir sistemini etkileyen hastalığa dikkat çeken Prof. Dr. Kadriye Ağan uyardı: Aniden ortaya çıkıyor, aşırı stres tetikliyor! İşte MS'i tetikleyen etkenler ve hastalığın belirtileri.
Büşra Özbelli Gürsoy / Posta.com.tr | Multipl skleroz (MS), merkezi sinir sistemini (beyin ve omurilik) etkileyen ve genç yetişkinlerde daha sık görülen hastalıklardan biridir. Dünya genelinde ise 2,8 milyon MS’li birey yaşamaktadır. Türkiye de bu rakamın 70.000 civarında olduğu düşünülmektedir.
Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kadriye Ağan Yıldırım, "MS, sinirlerin etrafında oluşan bir kılıf olan miyelin kaybıyla ilişkilidir. Miyelinin azalması, beyine giden ve beyinden gelen elektriksel uyarıların iletiminde kesintilere yol açarak MS semptomlarını ortaya çıkarır. Miyelinin kaybolduğu bölgeler yara izi olarak görünür. Bu nedenle multipl skleroz, kelimenin tam anlamıyla birçok yara izi anlamına gelir." dedi.
"MS neden genç yetişkinlerde ve kadınlarda daha fazla görülür?" sorusuna yanıt veren Prof. Dr. Kadriye AĞAN, "MS en sık 20-40 yaş arası kişilerde teşhis edilir. Kadınlarda erkeklere göre daha sık görülür. Her kişinin farklı şekilde deneyimleyeceği bir hastalıktır. Multipl skleroz (MS) yeni bir hastalık değildir, ancak bilim adamlarının hâlâ anlamaya çalıştığı bir durumdur. Hastalığa neyin sebep olduğunu veya nasıl durdurulacağı konusunda katedilen yol uzundur ancak sonuna gelinmiş değildir. Ancak kadınların, özellikle de genç kadınlarda daha sık görülmektedir. " ifadelerini kullandı.
MS HASTALARININ ÇOCUĞU OLUR MU?
"MS'in kısırlığa neden olduğuna dair kanıt yoktur." diyen Prof. Dr. Kadriye AĞAN , "Araştırmalar MS'li kadınlarda gebelik ve doğum oranlarının MS'siz kadınlarla karşılaştırıldığında büyük ölçüde farklı olmadığını göstermiştir." diye ekledi.
MS BELİRTİLERİ
Hastalığının belirtilerini sıralayan Prof. Dr. Kadriye AĞAN, 'MS stresten olur mu? sorusuna yanıt verdi.
Güçsüzlük, uyuşma, dengesizlik, çift görme veya görme kaybı gibi bulgularla ortaya çıkabilir. Hastaların yaklaşık %85 inde ataklar ile giden bir seyir izlenir. Atakların tedavisi intravenöz steroid ile yapılır. Atak gelmesini önlemek için hastalık modifiye edici ilaçlar kullanılmaktadır. Bu ilaçlar iğne, hap yada serum şeklinde hastanın ihtiyacına göre düzenlenerek verilmektedir. Beslenme açısından Akdeniz tipi diet önerilir.
Stres ve bağışıklık sistemi arasında negatif bir etkileşim vardır. MS bağışıklık sisteminin bir hastalığıdır.
ANİDEN ORTAYA ÇIKABİLİR!
"MS aniden ortaya çıkar, öncü bir belirti olmak zorunda değildir." diyen Prof. Dr. Kadriye Ağan sözlerini, MS tedavisinde hem gelen atağı iyileştirmek hem de atakların gelişmesini önlemeye yönelik tedaviler mevcuttur. MS’li bireyler genç erişkin oldukları için aktif bir hayata sahiptirler, spora ve sosyal hayata katılımları önemlidir. Bu yönden de toplum ve aile çevresi tarafından desteklenmelidir. Zamanında teşhis, tedavi ve destek, hastalığın ilerlemesi ve yaşam kalitesi üzerinde önemli bir etkiye sahiptir." diye bitirdi.
- Bakan Bolat: İşsizlik oranı bir yıldan uzun süre yüzde 9'un altında
- 'Göstergeler, gelir dağılımındaki eşitsizliğin azaldığına işaret etmekte'
- Rekabet ihlallerine ilişkin temel ceza oranlarında alt ve üst sınırlar kaldırıldı
- Baykar, İtalyan havacılık devi Piaggio Aerospace’in yeni sahibi olacak
- Yeni taklit ve tağşişler korkuttu! Baharat yerine bakın neler neler katmışlar