GündemKıbrıs Barış Harekatı’nı başlatan 'Ayşe' konuştu: 'İsmim sembol oldu ama kahraman onlar'

Kıbrıs Barış Harekatı’nı başlatan 'Ayşe' konuştu: 'İsmim sembol oldu ama kahraman onlar'

Paylaş
Kıbrıs Barış Harekatı’nı başlatan 'Ayşe' konuştu: 'İsmim sembol oldu ama kahraman onlar'

Kıbrıs Barış Harekatı’nı başlatan ‘Ayşe tatile çıksın’ parolasının esin kaynağı dönemin Dışişleri Bakanı Turan Güneş’in kızı Ayşe Güneş Ayata olmuştu. Harekatın 50’nci yılında konuya ilişkin ilk kez konuşan Ayata, “Benim ismim sembol oldu ama ben bu olayın kahramanı değilim. O şerefin sahipleri belli” dedi.

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), Kıbrıs’ta Türklerin eziyete ve katliamlara maruz kalması üzerine dönemim başbakanı Bülent Ecevit’in talimatıyla 20 Temmuz 1974’te adaya çıkarma yapmıştı. İlk operasyonun ardından diplomatik temaslar istenen sonuçları vermeyince 14 Ağustos 1974’te ikinci harekat düzenlenmiş ve Kıbrıs’ın yüzde 38’i ele geçirilmişti.

Haberin Devamı

TÜRKLER KATLEDİLMİŞTİ

İkinci harekatı başlatan parola ‘Ayşe tatile çıksın’ olmuştu. Kıbrıs Barış Harekatı’nın 50’nci yılında, parolaya esin kaynağı olan dönemin Dışişleri Bakanı Turan Güneş’in kızı Prof. Dr. Ayşe Güneş Ayata (70) o günleri anlattı.

‘SONUÇ ÇIKMAYINCA...’

1974’te ODTÜ’de Sosyal Bilimler öğrencisi olan ve Kıbrıs’ta yaşanan gerginlik nedeniyle tatili yarım kalan Ayata şöyle konuştu: “Babam, Turizm Bakanı Orhan Birgit’e ‘Tatile giden tanıdık birileri varsa Ayşe’yi de onlarla gönder demiş. Babam ve Ecevit, ‘başka ülkeler bizi dinliyordur’ düşüncesiyle, ikinci harekatın başlaması için bir parola belirlenmesine karar veriyorlar. Babamın aklına biraz önce de benim tatilimi konuştuğu için ‘Ayşe tatile çıksın’ ifadesi geliyor.” Ayata, Cenevre’deki müzakerelerden sonuç çıkmayacağını anlayan babasının Dışişleri’ne parolayı ilettiğini söyledi.

Haberin Devamı

‘KAPTIĞI GİBİ ECEVİT’E GİDİYOR’

Dışişleri Bakanlığı’nda teleks masasının başında iletilen parolayı alan memurun ‘Ayşe tatile çıksın’ mesajını, bir anlam veremese de Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı’na götürdüğünü belirten Ayşe Güneş Ayata şöyle devam etti: “Müsteşar mesajı kaptığı gibi Bülent Ecevit’e gidiyor. Hemen harekat hazırlığı başlıyor. Gece yarısı saat 02.00 gibi mesaj bakanlığa ve oradan da Silahlı Kuvvetler’e gidiyor, harekatın başlayacağının sinyali oluyor.”

‘BÜYÜK GURUR DUYUYORUM’

Kıbrıs Barış Harekatı’nda adının anılmasından çok gurur duyduğunu söyleyen Ayşe Güneş Ayata, “Benim ismim sembol oldu ama ben bu olayın kahramanı değilim” dedi. Ayata, “Bu olayın kahramanları, Bülent Ecevit, Turan Güneş, verdiğimiz şehitler. O şerefin sahipleri belli” diye konuştu.

Kıbrıs Barış Harekatı’nı başlatan Ayşe konuştu: İsmim sembol oldu ama kahraman onlar

Türk askerleri, Kıbrıs Barış Harekatı kapsamında, 1974’te adaya denizden çıkarma ve havadan indirme yapmıştı.

Kıbrıs Barış Harekatı’nı başlatan Ayşe konuştu: İsmim sembol oldu ama kahraman onlar