Mahlep nedir? Nerelerde kullanılır? Mahlep faydalı mı, neye iyi gelir?
Mahlep özellikle kandil simidi yapımında kullanılan pastacılık malzemelerinden biri olarak karşımıza çıkıyor. İçine girdiği hamur işinin kokusunu akıllardan çıkmayacak bir hale getiren mahlep, aynı zamanda bolca kalsiyum, magnezyum ve potasyum içeriyor. İşte mahlebin faydaları ve hakkında merak edilen soruların yanıtları…
‘Mahlep nedir? Nerelerde kullanılır?’ ‘Mahlep faydalı mı, neye iyi gelir?’ Soruları özellikle kandil simidi tarifleriyle ilgilenenler tarafından araştırılıyor. Zira sokakları saran mis kokulu kandil simidinin yapımında da bol bol mahlep kullanılıyor. İşte bağışıklık sistemini güçlendirmekten, nefes darlığına kadar pek çok alanda kullanılan mahlebin faydaları…
MAHLEP NEDİR?
Mahlep özellikle pastanelerde poğaça ve böreklerde kullanılan hamurlara koku ve kıvam veren bir baharat türüdür. Türk mutfağında mahlebin en çok kullanıldığı yerlerden biri de kandil simididir.
MAHLEP AĞACI NEREDE VE NASIL YETİŞİR?
Literatürdeki adı Prunus mahaleb olan Mahlep ağacı, gülgiller (Rosaceae) familyasından boylu çalı veya 8–10 metreye kadar ulaşan, kışın yaprağını döken bir ağaç türüdür.
Yapraklar dairemsi ya da geniş yumurta biçiminde, boyları 3–6 cm, kenarları dişli, alt yüzlerinde ana damar boyunca tüyler vardır.
Güzel kokulu çiçekleri beyaz renklidir. Küçük veya 5–6 mm büyüklüğündeki meyve olgunlaşınca siyah bir renk alır. Meyvelerin çekirdeğindeki tohumu öğütülerek toz haline getirilir ve bu şekilde baharat olarak kullanılır.
Orman-step sınırındaki kurak yerlerin ağaçlandırılmasında öncü ağaç olarak kullanılır. Orta ve güney Avrupa'da Fransa ve Almanya, batı ve orta Asya'da kuzey Pakistan ve Kırgızistan ile kuzeybatı Afrika'da Fas arasında kalan coğrafya anayurdunu oluşturmaktadır.
Mahlep, besin değerleri bakımından tahmin edildiğinden çok daha zengin bir tohumdur. Besin lifi, protein ve yağ asitleri bakımından oldukça zengin olmasının yanı sıra gibi mahlep aynı zamanda bolca kalsiyum, magnezyum ve potasyum içeriyor.
MAHLEP FAYDALI MI, NEYE İYİ GELİR?
- Cinsel gücü artırıcı etkisi vardır.
- İdrar söktürücüdür.
- Midede hazımsızlık ve gaz problemlerinde etkilidir.
- Prostat büyümesini engellemeye yardımcıdır.
- Karın ağrılarına iyi geliyor.
- Nefes darlığı ve astım solunum sorunlarına dayalı rahatsızlıklara çözüm oluyor.
- İçeriğinde bulunan kalsiyum sayesinde kemik gelişimine ve sağlığına da katkı da bulunuyor.
- Güçlü bir antioksidan etkisi olduğundan vücudu serbest radikallerden koruyor, bu sayede kalp ve damar hastalıklarından da koruyor.
- Potasyum bakımından zengin olan mahlep bağışıklık sistemindeki zararlı serbest radikalleri temizleyerek güçlenmesini destekler ve hastalıklara karşı direncini artırır. Toz haline getirilen mahlep süt ile karıştırılarak tüketilebilir. Özellikle mevsim geçişlerinde gelişim çağındaki çocukların tüketmesi gerekir.
- Sindirim sisteminin sağlıklı bir şekilde çalışmasına destek olarak sindirimi hızlandırıyor.
- Kandaki şeker oranını düzenleyen etkili besinlerden biri olan mahlep, şeker hastaları için oldukça idealdir. Aynı zamanda mahlep vücudun günlük ihtiyacı olan enerjiyi de sağlar. Bu sayede gün içerisinde iş yoğunluğunun neden olduğu stresi azaltır. Kişinin beyin ve sinir sağlığını da korur.
- Bal ile karıştırılıp tüketildiğinde üst solunum yollarından dolayı boğazda biriken mikropları öksürük ile söker balgam şeklinde atılmasına yardımcı olur. Bu faydası sayesinde boğazdaki tümörlü hücreleri atarak kanserin oluşmasını önler.
- Karaciğerin yağlardan hasar almasını önleyerek kendini yenilemesine destek olur.
- Vücuttaki toksinleri biriktiren karaciğeri de temizlemede etkili olan mahlep, idrar yolu ile tüm toksinleri atar.
- Kalsiyum ve potasyum vücut gelişiminde etkili olan minerallerdir. Bu mineraller gün içerisinde vücuda alınması gerekir. İki mineral bakımından en zengin süttür. Ancak mahlep ile süt karıştırılarak tüketildiğinde vücudun alması gereken karşılanır. Uzmanlar çocuk, ergen ve hamilelerin bu karışımı sıklıkla tüketmesini tavsiye eder.
- Böbrekler içinde aynı görevi yapan mahlep, enfeksiyon nedeniyle yaşanan ağrıların oranını azaltır. Aynı zamanda böbreklerde biriken toksinleri de atmada etkilidir.
- Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: İhracatta tüm zamanların en yüksek Ekim ayı değeri elde edilmiştir
- Tüketicilere 'para puan' uyarısı: Yıl sonunda sıfırlanacak
- Bakan Yumaklı: Süt primini yüzde 100 artıracağız
- Bakan Işıkhan: 18 ilaç daha bedeli ödenecek ilaçlar arasına alındı
- Kamu bankaları 4,5 milyar liralık borcu yapılandırdı