GündemMaymun çiçeği vakası Türkiye'de görüldü mü? Sağlık Bakanlığı duyurdu

Maymun çiçeği vakası Türkiye'de görüldü mü? Sağlık Bakanlığı duyurdu

Paylaş
Maymun çiçeği vakası Türkiye'de görüldü mü? Sağlık Bakanlığı duyurdu

2 ülkede 80'den fazla maymun çiçeği vakasının doğrulanmasının ardından dünya alarma geçmiş durumda. Tedirgin eden virüs sonrası "Maymun çiçeği vakası Türkiye'de görüldü mü?" sorulmaya başlandı. Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü, merak edilen sorunun yanıtını vererek "Ülkemizde bugüne kadar 'maymun çiçeği' vakası görülmemiştir." açıklamasında bulundu.

Dünya Sağlık Örgütü, dünya genelinde yayılmada devam eden maymun çiçeği virüsünün 12 ülkede 80'den fazla vakada doğrulandığını açıkladı. DSÖ ayrıca herhangi bir ülke adı vermeden 50 şüpheli maymun çiçeği vakasının araştırıldığını belirterek, dünya genelinde daha fazla maymun çiçeği vakasının olabileceğini bildirdi. Birleşik Krallık Sağlık Güvenliği Ajansı (UKHSA) ise maymun çiçeği virüsünün genellikle hafif geçirilen ve çoğu insanın birkaç hafta içinde iyileştiği nadir bir viral enfeksiyon olduğunu açıkladı.

Haberin Devamı

12 ÜLKEDE GÖRÜLDÜ

DSÖ, daha önce yaptığı açıklamada maymun çiçeği virüsünün cinsel yolla bulaşıp bulaşmadığı iddialarının şu anda belirsizliğini koruduğunu belirtmişti.
Maymun çiçeği virüsü bugüne kadar İngiltere, İspanya, Portekiz, ABD, Kanada, İsveç, İtalya, Fransa, Belçika, Almanya, Avustralya, İsrail ve en son İsviçre'de 1 kişide tespit edildi.

TÜRKİYE'DE VİRÜS GÖRÜLMEDİ

Türkiye'de de virüsün görülüp görülmediği merak edilirken Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü'nden açıklama geldi. Yapılan açıklamada, “Monkeypox, kemirgenler ve primatlar gibi vahşi hayvanlardan kaynaklanan ve bazen insanlara bulaşan zoonotik bir hastalıktır. Ortopoksvirüs ailesine ait olan maymun çiçeği virüsünden kaynaklanır. İnsan vakalarının çoğu, hastalığın endemik olduğu Orta ve Batı Afrika'da görülmüştür. Monkeypox, temas ve solunan büyük damlacıklar yoluyla damlacık maruziyeti ile bulaşabilir. Hastalık genellikle kendi kendini sınırlar ve semptomlar genellikle 14 ila 21 gün içinde kendiliğinden düzelir. Monkeypox hastalığı ile ilgili gelişmeler DSÖ, Avrupa Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (ECDC) bildirimleri ve Uluslararası Sağlık Tüzüğü (2005) çerçevesinde diğer ülkelerin uluslararası odak noktaları ile bilgi alışverişinde bulunularak Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar ve Erken Uyarı Dairesi Başkanlığımız tarafından yakından takip edilmektedir. Ülkemizde bugüne kadar vaka görülmemiştir” ifadelerine yer verildi.

Haberin Devamı

MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ NEREDE GÖRÜLDÜ?

Maymun çiçeği "ortopoks" virüsü tarafından meydana gelen Batı/Orta Afrika’da endemik bir virüs hastalığıdır. Son yıllarda hayvanların seyahat ve ithalatıyla bağlantılı vakalar bildirilmiştir. Şu anda rapor edilen vakalar, yaklaşık %1'lik daha düşük bir ölüm oranı ile ilişkili olan Batı Afrika maymun çiçeği türüne aittir. İngiltere, İspanya ve Portekiz’de maymun çiçeği vakaları bildirmektedir. İsveç, İtalya, Belçika, ABD ve Kanada'dan izole edilmiş teyit edilmiş vakalar bildirilmektedir. Bu vakaların çoğu, Batı/Orta Afrika'daki endemik bölgelere seyahat etmekle bağlantılı değildir ve bu bölgelerdeki topluluklar arasında yerel bulaşma olma olasılığı giderek artmaktadır.

Haberin Devamı

MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ NASIL BULAŞIR, BELİRTİLERİ NELERDİR?

Dünyada aşılama sayesinde artık görülmeyen çiçek hastalığına benzer bir klinik tablo oluşturur. Çiçek hastalığına kıyasla daha düşük bir ölüm oranlarına sahiptir. Yakın temasla kişiler arasında bulaşma zincirleri olduğu görülmektedir. Maymun çiçeği semptomları, maruziyetten 5-21 gün sonra (ortalama 6-16 gün) ateş, halsizlik, lenf bezlerinde şişlik ve ağrı ve baş ağrısı ile başlar. İlk belirtilerden 1-5 gün sonra, genellikle yüzde veya genital bölgede başlayan ve daha sonra vücudun diğer bölgelerine, özellikle kol ve bacaklara yayılan bir döküntü gelişir.

Enfeksiyon, maymun çiçeği cilt lezyonları veya kabukları ile doğrudan temas, kontamine giysiler veya çarşaflar ile temas veya damlacık iletimi yoluyla yayılabilir. Cinsel yolla bulaşmanın da katkıda bulunup bulunmayacağı belirsizdir.

Kesin bir tedavisi olmayan hastalık hakkında önümüzdeki süreçte hastalık ve bulaş yolları hakkında daha fazla bilgi sahibi olacağız.

Haberin Devamı