Naci Görür Malatya'yı böyle uyarmıştı! Depremin ardından ilk açıklama: Sözleri tekrar gündem oldu
Malatya’da meydana gelen 5.9’luk depremin ardından Prof. Dr. Naci Görür’ün geçmişteki açıklamaları tekrar gündem oldu. Prof. Dr. Görür, geçmişte Yedisu Fayı'na da dikkat çekerek Pülümür'de büyük bir deprem beklendiğinin altını çizmişti. Depremin ardından Naci Görür'den ilk açıklama geldi. Öte yandan Prof. Dr. Şükrü Ersoy, açıklamasında "Artçıları 5'e kadar çıkabilir. Bu oldu bitti deyip konutlarda olmayalım. Bir süre dışarıda olmakta yarar var. " dedi. Deprem Uzmanı Prof. Dr. Okan Tüysüz ise depreme ilişkin değerlendirmesinde "Türkiye'nin özellik Doğu Anadolu'da Bingöl çevresinde Yedisu segmenti dediğimiz fay 7 üzerinde deprem üretme potansiyeline sahip. Burası riskli bir bölge, uzun yıllardır konuşuluyor. " dedi.
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) açıklamasına göre saat 10.46'da, merkez üssü Malatya'nın Kale ilçesi olan 5.9 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Çevre illerde de hissedilen depremin ardından Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür'ün geçmişteki açıklamaları yeniden gündem oldu.
Prof. Dr. Naci Görür, Malatya’da beklenen deprem ile ilgili sözleri şu şekildeydi:
Doğu Anadolu ve Ölüdeniz fayları kırıldıktan sonra genellikle açığa çıkardıkları enerjinin bir kısmını kırılmayan yerlere transfer ederler. Dolayısıyla kırılmayan yerler kırılır. Adana havzası doğu Anadolu fayının doğrudan doğruya devam ettiği bir havzadır.
"MALATYA FAYI ÜZERİNDE OLABİLİR"
Bingöl Karlıova'dan başlar Elazığ'dan Malatya üzerinden Maraş'a doğru gelir Maraş'tan sonra Adana havzasına doğru devam eder. Bizim düşüncemiz transfer ettiği enerjilerin sebep olacağı bazı depremler bekliyoruz. Bunların bir kısmı Malatya fayı üzerinde olabilir.
Adana havzasında da böyle bir depremin İskenderun tarafına doğru olma olasılığı var. Adıyaman'dan tutun Hakkari'ye kadar olan Cilo Dağları'nın bulunduğu bölgede bir bindirme zone'u var. Oranın da bu depremden etkilenmiş ve stres biriktirmiş olacağını düşünüyoruz.
7 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM RİSKİ
Pülümür'de haziran ayında meydana gelen depremi hatırlatan Görür, esas büyük depremin yolda olduğunu belirtti.
Naci Görür, "Bingöl Karlıova ile Erzincan arasında Yedisu fayı dediğimiz o fayın kırılması. Çünkü o fay en son 1784'te bir deprem üretmiş 7 küsürlük ve o günden bu güne deprem üretmemiş. Dolayısıyla Tunceli-Pülümür bölgesinde de bekliyoruz.
Olacağını düşündüğümüz depremler 6 ve 7'ler mertebesinde deprem. Onun altındakileri bu tanım içerisine koymuyoruz. Bunlar olabilir ama asıl mekanizmanın beklediği daha çok 6 ve 7 mertebesinde olan depremdir" dedi.
Prof. Dr. Naci Görür, geçmişte Malatya’da meydana gelen bir depremin ardından şu ifadeleri kullanmıştı:
"Malatya Doğanşehir’de AFAD’a göre 4,0 deprem oldu. Bu deprem konum itibariyle Doğanşehir-Malatya arasında uzanan fay veya Malatya Fay Zonunda. Her durumda enerji transferine uğramış bölgede. Dikkatli olmak gerek, sevgiyle"
DEPREMİN ARDINDAN İLK AÇIKLAMA
Prof. Dr. Naci Görür, Malatya'da meydana gelen 5.9'luk depremin ardından sosyal medya hesabından açıklamalarda bulundu.
Prof. Dr. Görür, "Akuşağı-Kale/Malatya’da 6,0 büyüklüğünde deprem oldu. Doğu Anadolu Fay Zonu üzerinde. Biliyorsunuz 2020 yılında Elazığ depremi nedeniyle bu fay büyük ölçüde kırılmıştı. Muhtemelen bu gün olan deprem 6 Şubat 2023 depremlerinin bu faya enerji transferinin bir sonucudur. Endişe yok" ifadelerini kullandı.
Akuşağı-Kale/Malatya’da 6,0 büyüküğünde deprem oldu. Doğu Anadolu Fay Zonu üzerinde. Biliyorsunuz 2020 yılında Elazığ depremi nedeniyle bu fay büyük ölçüde kırılmıştı. Muhhtemelen bu gün olan deprem 6 Şubat 2023 depremlerinin bu faya enerji transferinin bir sonucudur. Endişe yok pic.twitter.com/fRCwuA6Bse
— Prof. Dr. Naci Görür (@nacigorur) October 16, 2024
Prof. Dr. Görür, "Elazığ’daki ve Malatya’daki heşehrilerime duyuru: Malatya ve Elazığ yörelerinde DAF üzerinde afet boyutunda bir deprem beklemiyorum ama son depremlerde zarar gören, hasar gören binalardan uzak durun. Bunlarda yıkım olabilir. Geçmiş olsun" dedi.
Elazığ’daki ve Malatya’daki heşehrilerime duyuru: Malatya ve Elazığ yörelerinde DAF üzerinde afet boyutunda bir deprem beklemiyorum ama son depremlerde zarar gören, hasar gören binalardan uzak durun. Bunlarda yıkım olabilir. Geçmiş olsun
— Prof. Dr. Naci Görür (@nacigorur) October 16, 2024
PROF. DR. ŞÜKRÜ ERSOY: "OLDU BİTTİ DEYİP KONUTLARA GEÇMEYİN"
Prof. Dr. Şükrü Ersoy, yaşanılan depremi CNN TÜRK ekranlarında yorumladı ve şu uyarılarda bulundu:
Bu büyüklükteki deprem hissedilebildiği gibi hasar verecek bir deprem. artçı değil bu. Çünkü merkez üssü doğu Anadolu ile Malatya fayları arasındaki kale bölgesine yakın. Bu depremin olma olasılığı yüksekti. Bu bölgede artçı dışında çok deprem olmuştu. Bir kavşak noktasında olduğu için pek çok deprem meydana geliyordu. Bu müstakil bir deprem. Dolayısıyla gelmeyebilir. Başlı başına büyük bir deprem sayılır bu. Kırsaldaki evlere hasar verebilecek bir deprem. Süre olarak 20 saniyeye yakın sürede hissedildiğini düşünüyorum.
Artçıları 5'e kadar çıkabilir. Bu oldu bitti deyip konutlarda olmayalım. Yetkililer bu konuda açıklamalar yapacaktır. Dedikodulara değil resmi açıklamalara dikkat etmeli. Bir süre dışarıda olmakta yarar var. Bunun kendine ait artçıları olacaktır.
"HASAR OLABİLECEK BİR DEPREM"
Deprem Uzmanı Prof. Dr. Okan Tüysüz ise depreme ilişkin değerlendirmesinde şu ifadelere yer verdi:
Depreme bakacak olursak Doğu Anadolu fayı ve o fay zonu üzerinde bir yer. Özellikle 6 Şubat depremi ve 2020'de yaşadığımız Elazığ depreminden sonra oldukça stresin fazla olduğu bir bölge.
Bu bölgedeki faylardan birinin harekete geçtiğini düşünüyorum. Ama bilgiler henüz çok taze, inceleme gerekiyor. 5.9 ve 6.1 büyüklükleri arasındaki sığ deprem. 10,12 km üzerine kaynaklar var. Hasar olabilecek bir deprem. Umuyorum ki ciddi bir hasar ortaya çıkmaz.
Bu bölgenin tümü için bu tür depremleri olağan karşılamak lazım. Türkiye'nin özellik Doğu Anadolu'da Bingöl çevresinde Yedisu segmenti dediğimiz fay 7 üzerinde deprem üretme potansiyeline sahip. Burası riskli bir bölge, uzun yıllardır konuşuluyor. Bunun dışında Güneydoğu Anadolu fayı dediğimiz Hatay'dan başlayıp Hakkari'ye uzanan bölgedir. Bu bölgelerde de 6 ve üzeri depremler olması olağan.
BAKAN KURUM’DAN AÇIKLAMA
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, şunları kaydetti:
"Malatya'nın Kale ilçesinde meydana gelen ve çevre illerde de hissedilen 5,9 büyüklüğündeki deprem nedeniyle tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Gelen ihbarlar değerlendirilmekte, ekiplerimiz depremden etkilenen tüm illerimizde sahada teyakkuz halinde çalışmalarına devam etmektedir. Gelişmeleri takip ediyoruz."
BAKAN GÖKTAŞ'TAN DEPREM SONRASI TALİMAT
Çevre illerde de hissedilen deprem sırasında Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş, yurt genelindeki Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi Müdürü ile video konferans toplantısı gerçekleştiriyordu.
Toplantı sırasında Malatya başta olmak üzere Elazığ, Diyarbakır ve bölge illerindeki müdürlerin deprem olduğunu belirtmesinin ardından "Geçmiş olsun" dileklerini ileten Göktaş, duruma ilişkin ilk bilgileri aldı.
Bakan Göktaş, daha sonra depremin hissedildiği bölgelerde saha taraması yapılmasını, vatandaşlara yönelik psikolojik destek çalışmalarına başlanması talimatı verdi.
- "Yarısı Bizden" kampanyasından rekor destek! 2.7 milyar liraya ulaştı
- Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: Üç kredi kuruluşunun iki kademe not artırdığı tek ülke Türkiye
- Türk şirketler sürdürülebilirlik vizyonlarını COP29 katılımcılarıyla paylaştı
- Altın yeni haftaya yükselişle başladı
- Emekliler zamlı maaşlarını merakla bekliyor, hesap değişti! İşte yeni rakamlar