Okulların açılmasına 5 gün kala kritik uyarı! Prof. Dr. Mehmet Ceyhan: Yakın temasa dikkat
Okulların açılmasına 5 gün kala aileler çocuklarını hastalıklardan korumak için neler yapabileceklerini merak etmeye başladı. Çocuklarda görülebilecek hastalıklara dikkat çeken Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, “Koronavirüs salgınıyla mücadele için alınan tedbirler unutulduğu için insanlar dikkat etmemeye başladı. Ancak salgın bitmiş değil” diyerek önemli uyarılarda bulundu.
Elif Bayram / Posta.com.tr – 11 Eylül’de ders zilinin çalmasıyla birlikte çocuklar yeni okul dönemine merhaba diyecek. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, “Okulların açılmasıyla birlikte çocuklarda bulaşıcı hastalık riski artabilir. Ancak konuya sadece koronavirüs olarak bakmamak lazım. Çocuklarda Beta enfeksiyonu da solunum yoluyla yayılıyor ve hızlı bulaşıyor. Sadece çocuklar değil, hepimiz çantada dezenfektan taşıma alışkanlığına geri dönmeliyiz” diyerek dikkat edilmesi gereken noktaları anlattı.
“SALGIN BİTMİŞ DEĞİL”
Okula başlayan çocuklarda solunum yolu enfeksiyonlarının sıkça görüldüğüne dikkat çeken Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, basit önlemlerle hastalıklardan korumanın yollarını anlattı.
Çocukların her gün bir arada bulunduğu okul ortamında özellikle grip, nezle ve diğer bulaşıcı hastalıkların daha hızlı yayılabileceğini belirten Prof. Dr. Mehmet Ceyhan “Okullar açılıyor, insanlar aynı zamanda tatilden dönüp iş yerlerinde yeniden kapalı ve kalabalık ortamlarda çalışmaya başladı. Koronavirüs salgınıyla mücadele için alınan tedbirler unutulduğu için insanlar bazı noktalara dikkat etmemeye başladı. Ancak salgın bitmiş değil” dedi.
“VAKA SAYISI 1 MİLYON 400 BİNİ AŞTI”
Sadece Türkiye’de değil bütün dünyada koronavirüs vakaların da artış olduğunu ifade eden Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, “Dünya Sağlık Örgütü’nün açıklamasına göre, koronavirüs vaka sayısı dünya genelinde 1 milyon 400 bini aştı. Bu artışlara bağlı olarak bazı ülkelerde Eris varyantı görülmeye başlandı. Eris, dünya çapında birçok kişinin ölümüne neden olan Covid-19’un Omicron varyantının bir alt türü. Başta İngiltere ve ABD’nin aralarında bulunduğu ülkelerde vaka artışı söz konusu. Eris varyantı Amerika'da en sık görülen varyant durumunda yer alıyor. İngiltere’de ise ikinci sırada ancak yakında açıklanacak raporda orada da muhtemelen birinci sıraya yükselecek” diye konuştu.
Prof. Dr. Mehmet Ceyhan
YAKIN TEMASA DİKKAT
Vaka sayılarının mevsimle bir ilgisinin olmadığını belirten Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, “Bu varyantın öksürük, ateş gibi belirtilerle ayırt edilmesi mümkün değil. Genellikle sağlıklı insanlarda hafif seyrediyor. Ancak bazen virüs miktarı çok oluyor. Örneğin kişi, çok yakın temasla mikrobu alıyor diyelim, o zaman daha ağır seyredebiliyor. Bu varyant, risk grupları için çok tehlikeli. Çünkü risk gruplarında hastane yatışlarına ve çok nadir de olsa ölüme yol açabiliyor” ifadelerini kullandı.
“MEVSİMLE HİÇBİR İLGİSİ YOK”
“Koronavirüs salgınıyla ilgili havaların ısınmasıyla birlikte biteceği ve soğukta tekrar artacağı söyleniyordu” diyen Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, “Vaka sayısının mevsimle, havanın sıcaklığıyla soğukluğuyla hiçbir ilgisi yok. Aksine büyük artışlar Temmuz’da ve Ağustos’ta yani yaz aylarında oldu” dedi.
Son zamanlarda koronavirüs vakalarının arttığını ifade eden Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, sözlerine şöyle devam etti:
Test yapma kriterleri koronavirüs pandemisiyle birlikte belirlendi. Koronavirüs Omicron varyantından sonra vakalar hafif seyretmeye başlayınca, hastalar test kriterlerine uymadığı için o şekilde test yapamıyoruz. Ancak hastalar kendileri gidip özellikle test yaptırabiliyorlar. Bu aralar etrafta covid-19 pozitif çıkan çok vaka var. Örneğin, dün beni tanıdığım 5 kişi aradı, testler pozitif çıkmış. ‘Hocam ne yapalım’ diye soruyorlar. Sadece Türkiye’de değil bütün dünyada koronavirüs vakaların da artış var.
“YENİDEN UYGULAMAKTA FAYDA VAR”
“Koronavirüs salgını döneminde alıştığımız önlemleri yeniden uygulamakta fayda var” diyen Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, okullarda alınması gereken önlemleri ve öğrencilerin nelere dikkat etmesi gerektiğini açıkladı:
Okulların mutlaka günlük temizlenmesi lazım. Özellikle sınıfların birkaç saat arayla havalandırılması gibi önlemler hala geçerli olmalı. Öğrencilerin oturduğu sıra mesafesi çok yakın olmamalı. Çocuklar risk grubunda değilse yani kronik kalp, böbrek, karaciğer hastalığı gibi şikayetleri yoksa maske takmalarını önermiyoruz. Ayrıca çocukların ortak temasta bulunduğu merdiven trabzanlarının da mutlaka iyice temizlenmesi gerekiyor.
“KALABALIK VE HAVASIZ ORTAMLARDA BULAŞIYOR”
Çocuklarda hastalıkların yayılmasını önlemek için bazı noktalara özellikle dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Ceyhan, “El yıkama, mikropların yayılmasıyla mücadele etmenin ve öğrencileri sağlıklı tutmanın en kolay ve etkili yollarından biridir. Çocuklar el hijyenine çok dikkat etmeliler, sadece çocuklar değil, hepimiz çantada dezenfektan taşıma alışkanlığına geri dönmeliyiz. Çünkü bu işe sadece koronavirüs veya yeni varyantlar olarak bakmamak lazım. Solunum yoluyla bulaşan hastalıklar okullara dönünce ya da kalabalık ve havasız ortamlarda zaman geçirdikçe artar. Bunların içerisinde çocukları ciddi derecede etkileyen nezle var grip salgınları da var” dedi.
“BETA ENFEKSİYONU HIZLI BULAŞIYOR”
Çocuklarda solunum yoluyla bulaşan hastalıklara dikkat çeken Prof. Dr. Ceyhan, “Çocuklarda Beta enfeksiyonu da solunum yoluyla yayılıyor ve hızlı bulaşıyor. Bu enfeksiyonda bademcik iltihabı ve menenjit artar. Bunların hepsi solunum yoluyla bulaşan hastalıklardır. El temizliği bu solunum yoluyla bulaşan hastalıklarda en etkili korunma yöntemidir. Çünkü genellikle bulaş direkt olarak bir çocuğun ağzından çıkan mikrobun diğer çocuğa bulaşmasıyla olmuyor. Örneğin çocuk öksürüyor, hapşırıyor ve oradan çıkan mikrop gözümüzle göremesek bile masaların üstüne, ortak kullanılan yerlere, yemekhanelerde kullanılan noktalara geliyor. Çocuk oraya temas ettikten sonra elini temizlemeden ağzına, burnuna götürünce de mikrop bulaşıyor” diye konuştu.
“ÇOCUKLARA COVID AŞISI ÖNERMİYORUZ”
Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, “Aşıları tam olan çocuklara covid-19 aşısı önermiyoruz” diyerek anlattı:
Şu anda Dünya Sağlık Örgütü aşıları tam olan çocuklara henüz aşı önerisinde bulunmadı. Risk grubundaki insanların yani 65 yaşın üstünde ya da kronik hastalığı olan ve ilaç kullanan kişilerin son aşısının üzerinden 6 ay geçmişse 1 doz aşı olması öneriliyor. Çocukların bu hastalıklardan korunması noktasında ise, kalabalık halinde bir araya gelmemeleri çok önemli. Bu noktada okul idarecilerine düşen görev, okullarda temizliğe dikkat edilirken aynı zamanda yemek saatlerinin üçe bölünerek kalabalık sayısının azaltılması olabilir. Ayrıca okullarda çocuklara yeniden bulaş yollarını hatırlatmak ve bilgi vermek gerekiyor.
- Asgari ücrette konuşulan zam oranı belli oldu! İlk rakam Türk-İş'ten geldi, gözler işverenin teklifinde
- Bakan Şimşek'ten dijital gelir idaresi vizyonu açıklaması
- Asgari ücret için hükümet devreye giriyor! İşte işverenin zam için düşündüğü rakam
- 2025 aidat tarifesi devreye girecek! İşte 5 soruda bilinmesi gerekenler
- Mağdur tüketiciye 'Hakem' rehberi