Sebze-meyve tüketirken bu hataya dikkat! Üreme sistemini bozuyor, kısırlık yapıyor!
Sebze-meyve tüketmeden önce yapılan bir hatanın özellikle sinir sistemi ve üreme sistemine verdiği zarara dikkat çeken Uzman Doktor Hatice Özge Serin, bu besinleri tüketirken sağlığımızı korumanın adımlarını da anlattı.
Büşra Özbelli Gürsoy/ Günümüzde tarım ürünlerinin verim ve kalitesini artırmak için pek çok tarım ilacı kullanılıyor. Bunların kullanımı bir açıdan kaçınılmaz. Taze sebze ve meyvenin üretiminde bitki koruma ürünlerinin rolü büyük. Ancak tarımsal ilaçlar; kullanım şekli, dozu, uygulama metoduna göre hem insan sağlığına hem de çevreye ciddi hasarlar verebilmekte.
Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştıma Hastanesi İç Hastalıkları Bilim Dalı, Uzman Doktor Hatice Özge Serin, "Pestisitler, tarımda ekinlere ve bitkilere zarar verme potansiyeli bulunan haşereleri, istenmeyen yabani otları, böcekleri yok etmek ve kontrol altında tutmak için kullanılan kimyasal maddelerdir. Ancak insan sağlığına zarar vermemesi için kullanım şekli, dozu, uygulama metodu çok önemlidir" dedi.
"Bu üründen zehirlenmeler akut ve kronik şekilde gelişebilir" diyen Uzman Doktor Hatice Özge Serin, "Akut zehirlenmeleri daha çok tarım işçilerinde, yanlışlıkla yüksek dozda maruz kalma sonucu görüyoruz. Gerek solunum yoluyla gerek cilt kontaminasyonu şeklinde vücuda girerek toksik etki gösterebilir. Biz tüketicileri ilgilendiren kısmıysa kronik zehirlenmedir. Bunun en büyük sebebi de ilacın tavsiye edilen doz ve kullanımda uygulanmamasıdır." ifadelerini kullandı.
"SİNİR VE ÜREME SİSTEMİNİ OLUMSUZ ETKİLİYOR"
Tarımda kullanılan kimyasal maddelerin insan sağlığına etkisinden bahseden Uzman Doktor Hatice Özge Serin, "Bitkiler, pestisitleri doğrudan yolla veya topraktan kendi bünyelerine alabilir. Böyle bir durumda bitkiler insan gıdası ya da hayvan yemi olarak kullanıldığında pestisitler de gıda zincirimize girmektedir. Bu yolla kronik maruziyette kanser, doğum defektleri yapabildiği gibi sinir sistemi ve üreme sistemi üzerine olumsuz etkiler yapar. Kısırlığa neden olabilir." diye konuştu.
"ÇAMAŞIR SUYUNU ASLA KULLANMAYINIZ"
Pestisitlerin zararlı etkilerinden korunmanın ilk adımının dengeli ve iyi tarım yapılması olduğunu belirten Uzman Doktor Hatice Özge Serin, tüketicilerin alabileceği önlemleri de sıraladı.
Hem yönetim hem de üretim basamaklarında sıkı denetimler yapılmalıdır. Bilinçli tüketici olarak bizlerse kalıntıları uzaklaştırmak adına pek çok önlem alabiliriz:1.aşama akan suda ovalayarak yıkamak olmalıdır.Tıpkı ellerimizi yıkar gibi her noktayı titizlikle üzerinden geçerek yıkamalıyız.Ardından sirkeli suda en az 60 saniye dinlendirdikten sonra ovalayarak durulayabiliriz.Sirkenin gıdada bıraktığı tadı sevmiyorsanız limonlu suyla yıkayabilirsiniz.Hem sirke hem limon ürünlerdeki mikrobiyolojik yükü azaltır ve üstelik hiçbir zararı yoktur.Ancak meyve ve sebzeleri yıkamak için sabun, deterjan ve çamaşır suyunu asla kullanmayınız. Bunların zaten kendisi vücut için toksik etki gösterirler.En son olarak pestisit kalıntılarını kabuklardan uzaklaştırmanın en etkili yolu meyve ve sebzeleri kabuklarını soyarak tüketmektir.Bunca yapılacak doğal ve temiz yöntemler varken halen çamaşır suyuyla meyve sebze yıkamayı savunacak değiliz herhalde?
Geçmeyen grip salgını! Uzman isim dört virüs türüne işaret etti: Peş peşe bulaşmış olabilir!