TBMM Başkanı Şentop: Çocuğa istismar en ahlaksız suç
Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Mustafa Şentop, CNN Türk canlı yayınında Hakan Çelik'e gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Şentop açıklamasında "Çocuğa istismar en ahlaksız suç. Bunun takipçisi olacağız. Buna kesinlikle müsamaha gösterilmemeli. Bazı şüphe uyandırılan hususlardan bahsediliyor. Bunun da açığa kavuşturulması lazım" dedi.
TBMM Başkanı Prof.Dr. Mustafa Şentop gündemdeki sıcak gelişmeleri Hafta Sonu’nda değerlendirdi.
TBMM Başkanı Şentop'un açıklamalarından satır başları şöyle;
Çocuğa istismar en ahlaksız suç. Bunun takipçisi olacağız. Buna kesinlikle müsamaha gösterilmemeli. Bazı şüphe uyandırılan hususlardan bahsediliyor. Bunun da açığa kavuşturulması lazım. Mevzuatımızda yeterli düzenlemeler var. Bu şüphesiz... Toplumumuzun tüm kesimleri tarafından lanetlenmiş, kınanmış bir husus.
Yargının işleyişinin yavaşlığı konusunda hepimiz şikayetçiyiz. Bunu görüyoruz. Ancak bunun keyfi bir durum olduğu kanaatinde değilim bir hukukçu olarak. Yargının iş yükü de fazla. Yargının her türlü delili elde etmesi, değerlendirmesi gerekiyor. Kanaat oluşturulan kişiler için hemen karar verilemez.
Çocuk, kadın, yaşlılar söz konusu olduğunda bu şekilde ahlaki nitelikler söz konusu olduğunda daha hızlı sonuç için hareket etmek gerekir.
TARİKATLAR VE CEMAATLER KONUSU
İnsanlar bireysel ve fertler olarak yaşamıyorlar. Çeşitli gruplar var. Bunlar mesleki olabilirler. Mahallelerinde, sosyal hayatlarında bir arada oldukları gruplar var. Bu bütün toplumlarda böyledir. Kendi zihinlerindeki kötü varsayımları dikkate alarak değerlendirme yapmaya çalışan insanlar var. Bu kapsamda kolektif suçlamalar çok tehlikelidir.
TBMM'DE YAŞANAN ŞİDDET GÖRÜNTÜLERİ
Bununla ilgili bir açıklama yaptım. Olay meydana geldikten sonra İYİ Parti'li Grup Başkanvekilini aradım, geçmiş olsun dileklerimi ilettim. Kendisinin sağlık durumu uygun değildi, kendisiyle görüşemedim.
Hüseyin Bey sadece benim değil hangi partiden olursa olsun sevilen, nazik bir arkadaşımızdır. Fiili yapan arkadaşımızı da Zafer Işık'ı da üzmüş bir durum. Parlamento çatısı olması tasvip edilemez bir durum, büyük üzüntü duydum. Uzun zamandır böyle görüntüler yoktu diyebiliriz. Ancak bir şekilde karşımıza çıktı. Fakat onun öncesinde ve sonrasında olanlar da var. Başka grupların Zafer Işık'ın üzerine gitmesi de var öncesinde. Bunu bir bütünlük içinde görmek lazım. Kimsenin kimseye vurmaması lazım. Meclis çatısı altında kabul edilemez. Hakaret, bağırma bunlar bir fikir tartışması değildir. Meclis'te siz belli bir gruba içinizden geldiği gibi hakaret edip söveceksiniz, size cevap verilmesini engelleyeceksiniz, buraya varması çok tabidir demeyeceğim ama sözel şiddetin de yanlış olduğu, dikkatli olmalarını da bekliyorum. Söz almak isteyen herkes söz alabiliyor. Her türlü şiddetin yanlış olduğunu ifade ediyoruz.
ŞİDDET UYGULAYAN VEKİLE CEZA NE OLACAK?
Cezaları alan kişilerde maaşlarında kesinti yapıyor.
ÖZTÜRK YILMAZ'A BIÇAKLI SALDIRI
Geçmiş olsun dileklerimi bende iletmek isterim. Şüphesiz şahıs yakalandı, soruşturma devam ediyor. İç yüzü yargı tarafından ortaya çıkarılacaktır. Siyasetçilere yapıldığı takdirde farklı boyutları da ortaya çıkabiliyor.
MECLİS'TE 'TARAFSIZLIK' TARTIŞMASI
(Başörtüsü için anayasa değişikliği teklifine imza atması) Yanımda getirdim, Meclis iç tüzüğü... Anayasa ve iç tüzükte Meclis Başkanı'nın durumu belli. Rahmetli Uğur Mumcu'nun ifadesiyle önce bilgi sahibi olunmalı. TBMM Başkanı'nın tarafsızlığıyla ilgili madde nedir, var mı? Yok. Son maddede ele alınmış, üyesi oldukları partinin siyasi faaliyetlerine katılamaz, diyor.
TBMM Başkanı bir milletvekilidir aynı zamanda. Görevi ile ilgili bir sınır çizmiş anayasa. Açık, çok somut bir sınır. Grup toplantılarına, siyasi partilerin toplantılarına Meclis içinde, dışında katılamaz. 'Anayasaya uyalım' diyoruz. Dünyada farklı uygulamalar var. Bazı Meclis Başkanları partisinden istifa ediyor, bazı Meclis başkanları askıya alıyor. Meclis Başkanı'nın daha aktif siyaset yaptığı ülkeler de var. Anayasa Meclis Başkanı'nın konumu bellidir. Başörtüsü konu olduğu için bu tartışma tezahür etti.
Bakın Anayasa hükmünü söyledim. Eskiden Meclis Başkanları kanun teklifi vermişti. 1993'te Hüsamettin Cindoruk, Meclis başkanıyken bir kanun teklifi vermiş.
İSVEÇ VE FİNLANDİYA BEKLENEN ADIMLARI ATTI MI?
Bir takım taahhütlerde bulunmuşlardı. O belgeye bakılması lazım. Bu süreci takip ediyoruz. Geçenler İsveç Başbakanı gelmişti. Ben çok samimi olduğunu gördüm. Pişmanlığını ifade etti.
Ocak ayı ortalarında İsveç Meclis Başkanı ve Finlandiya Meclis Başkanı gelecek. İyi niyetli ve kararlı olduklarını görüyorum. İsveç ve Finlandiya niye NATO'ya girmek istiyor? Ulusal güvenliğini korumak ve güçlendirmek için. Bu güvenceye inanmamız lazım. Bu ancak somut adımlarla olur. Türkiye bunun kararını verecektir. Biz baştan iyi niyetli olduğumuzu gösterdik.
"BU YILIN EN ÖNEMLİ GÜNDEMİ SAVAŞ OLDU"
Herhalde Rusya ve Ukrayna savaşı diğer bütün olayların üstünü örtecek gibi haline geldi. 2022'nin şubat ayında başlamıştı. 2022'yi kaplayan büyük olay. Tüm dünyayı etkiledi.
- Asgari ücrette konuşulan zam oranı belli oldu! İlk rakam Türk-İş'ten geldi, gözler işverenin teklifinde
- Bakan Şimşek'ten dijital gelir idaresi vizyonu açıklaması
- Asgari ücret için hükümet devreye giriyor! İşte işverenin zam için düşündüğü rakam
- 2025 aidat tarifesi devreye girecek! İşte 5 soruda bilinmesi gerekenler
- Mağdur tüketiciye 'Hakem' rehberi