TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı Yayman: Dijital Telif Yasası kırmızı çizgimizdir
Google'ın dijital yayıncılar için telif ödenmesine ilişkin Kanada ile anlaşmaya varmasının ardından gözler Türkiye'ye çevrilirken, CNN TÜRK canlı yayınına katılan TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı Hüseyin Yayman, "İçerik sağlama ve telif meselesi dijital çağın kırmızı çizgilerinden. Pratikten kaynaklanan sorunlar var. Bir yönetişim anlayışı içinde çözeceğiz" ifadelerini kullandı.
AB ülkeleri ve Avustralya'nın ardından son olarak Kanada'da çıkan yasayla ülkenin Google'dan her yıl 74 milyon dolar telif ödemesi alacağı duyuruldu. Kanada'da atılan bu adımın ardından gözler Türkiye'ye çevrildi.
TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı ve AK Parti Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman, CNN TÜRK'te gündeme ilişkin soruları yanıtladı.
AK Parti'li Yayman'ın konuşmasından öne çıkanlar:
Toplumun talepleri nedir diyerek köprü kurarak görev yaptık. Komisyonumuz hakkıyla görev yaptı. Telif meselesi çok önemli. İçerik üreticileri açısından vazgeçilmez. Dijitalleşmeyi konuşuyorsak yeni versiyonun ele alınması lazım. Hem Google’ı çağırdık. Uzmanları dinledik. Bu konu ile ilgili sözü olan akademisyenleri dinledik. Teklif meselesi artık güncellenmeli. TBMM’ye ciddi talep var. Yarın Tiktok gelecek. Tiktok'taki paylaşımlar vatandaşları rahatsız ediyor.
'DİJİTAL TELİF YASASI ÇIKARTACAĞIZ'
Fikir ve sanat eserleri kanunu güncellemek istiyoruz. Şimdi bizim bütçeden sonraki en önemli konumuz dijital telif. İnşallah dijital telif yasası çıkartacağız.
Siz bir haber yaptığınızda hiçbir şey ödemiyorum. Böyle bir şey olamaz. Ortak akıl içinde meseleleri ele alacağız. Dijital teklif yasası ertelenemez hale geldi.
Siz TV’ci olarak eser ürettiğinizde, haber ürettiğinizde çoğaltıldığında bir telif ödenmemesi kabul edilemez. Tarafları bir araya getireceğiz. Dijitalleşme çağında bu yasa kırmızı çizgi. Pozitif düşünmek durumundayız. Google temsilcileri ile görüşmeler yapıyoruz.
İçerik sağlama ve telif meselesi dijital çağın kırmızı çizgilerinden. Pratikten kaynaklanan sorunlar var. Bir yönetişim anlayışı içinde çözeceğiz.
TİKTOK KAPATILACAK MI?
Biz yasaklamalara sansüre karşıyız. Prensip olarak Tiktok’un kapatılmasına karşıyız. Etik tanımdan yapılan paylaşımları kabul etmek mümkün mü? Paylaşımlar kabul edilebilir değil. Dijital mecrayı kapatmak gibi bir durumumuz yok. Bu konuda bir farkındalık yaratabiliriz.
- Altın ve gümüş yatırımı yapanlar için kritik uyarı! İslam Memiş müjdeyi duyurdu: Ucuz değil, bedava
- Bakan Uraloğlu: Havalimanı sayısı 60'a çıkacak
- Bakan Kacır müjdeyi verdi: Ekonomik katma değer sağlayacak
- Börekten çıkanlara inanamayacaksınız! Meşhur markanın adıyla satış yapıyordu, kıyma dışında her şey var!
- GSS prim borçları olanlar dikkat! Yılbaşında affediliyor