Bazı peynir çeşitleri, tadı her zaman tercih edilmese de, içerdiği besin değerleriyle sağlık için oldukça faydalıdır. Yüksek protein, kalsiyum ve diğer mineraller sayesinde kemik sağlığını güçlendirir, sindirimi destekler. Böylece düzenli tüketildiğinde vücuda pek çok yarar sağlayabilir. Peki, hangi peynir türü bol bol tüketilmeli?
Türk mutfağı, zengin ve çeşitli lezzetleriyle ünlüdür ve peynirler bu lezzetlerin başında gelir. Her bölgenin kendine has peynirleri, mutfak kültürünün ayrılmaz bir parçasıdır. Doğu Anadolu’dan Ege’ye kadar, her bölge farklı tatlar sunan peynir çeşitleriyle sofraları şenlendirir. İşte Türkiye'nin 7 bölgesine ait 7 popüler peynir!
Her gün soframızda pek çok peynir çeşidi yer alıyor. Hepsi vitamin ve minerallerle dolu ve çok değerli. Ancak, bazı türler diğerlerinden daha sağlıklı olabilir. Bu özel çeşit, besin değerleri ve sağlık yararlarıyla öne çıkarak soframızın vazgeçilmezi olmayı hak eder. Peki, en sağlıklı peynir çeşidi hangisi? Faydaları nelerdir?
Konya’nın vazgeçilmez lezzetleri arasında yer alan, Osmanlı döneminde askerlere antibiyotik olarak verildiği kayıtlara geçen "küflü peynir" olarak bilinen tescilli "yeşil peynir" günümüzde de ilgi görmeye devam ediyor.
Ezine’nin beyazı, Konya’nın küflü peyniri, Kars’ın gravyeri, Van’ın otlu peyniri... Yüzlerce çeşit üretimiyle Türkiye tam bir peynir cenneti. Ancak en çok tüketilen süt ürünlerinin başında gelen ve 50’den fazla ülkeye ihracatı yapılan peynirlerimizin pek azı Coğrafi İşaret almış durumda. İşte Türkiye’nin tescilli peynirleri...