Son dakika barajların doluluk oranı haberleri ile ilgili Posta.com.tr'ye eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan barajların doluluk oranı gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan barajların doluluk oranı haber sayfamızda...
İstanbul'a su sağlayan barajların ortalama doluluk oranı, yağışların da etkisiyle yüzde 40,23 ölçüldü. Türkiye İsrafı Önleme Vakfı (TİSVA) Mütevelli Heyeti Başkanı Halil Fatih Akgül, 'Su kaynaklarımızı korumak, yalnızca bireysel değil, aynı zamanda toplumsal bir sorumluluktur.' dedi.
İstanbul'daki barajlarda doluluk oranlarının, yağışların etkisini göstermeye başlaması ve sıcak havaların yerini serin havalara bırakmasıyla artması bekleniyor. Sonbahar mevsiminin başlamasıyla birlikte yağan yağmurların ardından, barajlardaki su seviyeleri vatandaşlar tarafından merakla takip ediliyor. Peki, 28 Aralık baraj doluluk oranları nelerdir? 28 Aralık İstanbul, Ankara, Bursa baraj doluluk oranları...
İstanbul’a su sağlayan barajların doluluk oranı, halkın en çok merak ettiği konulardan biri. Havaların soğuması ve yağışların artması, barajlardaki su seviyesini artırsa da bunun yeterli olup olmadığına dair araştırmalar devam ediyor. Su kaynaklarının verimli kullanımı, gelecekteki su krizlerini önlemek için kritik öneme sahip. Peki, İstanbul baraj doluluk oranı nedir?
Yurt genelinde yaşanan kuraklık nedeniyle İstanbul'un su ihtiyacını karşılayan Kazandere ve Papuçdere barajlarında su seviyesi yüzde 8'lere düştü. Bununla birlikte Trakya'da bulunan 14 barajın su seviyesi ortalaması da yüzde 36'ya geriledi.
İstanbul'da son günlerde etkili olan sağanak yağışlara rağmen barajlardaki su seviyesinin düşüşü devam ediyor. İSKİ verilerine göre bugün barajların doluluk oranı yüzde 40'ın altına düşerek yüzde 39.84 olarak ölçüldü. Son aylarda oldukça düşük doluluk oranına sahip olan Alibeyköy baraj gölünde doluluk oranı ise yüzde 10'un altına düşerek 9.73 olarak belirlendi.
İstanbul'da etkili olan yağışların ardından barajlardaki doluluk oranları arttı. İSKİ verilerine göre İstanbul'un barajlarındaki toplam doluluk oranı 4 Aralık'ta yüzde 34,02 iken 17 Aralık'ta yüzde 47,45 oldu.
Şehirdeki su kaynaklarına olan talebin artmasıyla birlikte İstanbul'da barajların doluluk oranı her geçen gün azalmaktadır. Bu durum, su kaynaklarının sürdürülebilirliği açısından ciddi bir sorun teşkil etmektedir. İstanbul barajlarının doluluğunu artırmak için farklı yöntemler kullanılabilir.
İstanbul’da aralıklarla etkili olan yağışlar barajlardaki doluluk oranlarını artırdı.11 Kasım Cumartesi günü yüzde 16.18 ölçülen İstanbul barajlarındaki doluluk oranı, 21 Kasım Salı günü itibariyle yüzde 23.08 olarak ölçüldü.
İstanbul baraj doluluk oranlarındaki düşüş milyonlarca kişiyi tedirgin ediyor. Hava sıcaklıkları nedeniyle gerçekleşen yoğun buharlaşma ve beklenen yağışların olmaması pek çok barajda tehlike çanlarının çalmasına neden olmuştu. Son günlerde gerçekleşen yağmurlar ise sevinçle karşılandı. Peki, Yağmurdan sonra barajların doluluk oranı nasıl? İşte İSKİ tarafından açıklanan 29 Eylül İstanbul baraj doluluk oranları…
İstanbul'da aşırı sıcak ve yağışsız geçen günlerin ardından barajlardaki doluluk oranı yüzde 25'in altına düştü. Bugün itibariyle barajların doluluk oranı yüzde 24.69 olarak ölçüldü. Kuraklıktan en fazla etkilenen barajlardan biride Büyükçekmece barajı oldu. CNN TÜRK Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen özellikle Avrupa yakasında barajların alarm verdiğini vurgularken sonbahar ve kış aylarında beklenen yağış miktarını açıkladı. Şen ayrıca su tasarrufu konusunda önemli bir çağrıda bulundu.
Doğu Karadeniz Bölgesi'nde tarım arazilerinde ilk kez 2008 yılında görülen bitkilerin özsuyunu emdiği için 'Vampir Kelebek' olarak adlandırılan Ricania Simulans son 2 yıldır bahçelerde gözükmemesinin ardından bu yaz sıcaklıkların artması ile yeniden kendini göstermeye başladı.
Trakya'da, kuraklık ve kavurucu sıcaklar nedeniyle içme ve tarımsal alanda kullanılan 14 barajdaki ortalama doluluk oranı geçen yıla oranla yüzde 12 azalıp, yüzde 35'e düştü. Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi'nden Prof. Dr. Halim Orta, yer üstü su kaynaklarının geliştirilemediğini belirterek, "Milli Kuraklık Merkezi'nde çok geciktik, ivedilikle kurmamız lazım bunu. Yer üstü su kaynaklarını yani o kış yağışlarını depolayıp zor zamanlarda kullanacağımız, ekosistemi bozmayan, küçük ölçekli gölet ve barajları, köy bazında veya organize sanayiler için gerekli olan su ihtiyacını karşılamak amacıyla hayata geçirmemiz lazım" dedi.
Günde yaklaşık 3.5 milyon ton su tüketen İstanbul’da barajların doluluk oranı yüzde 30’lara düştü. İSKİ Strateji Geliştirme Dairesi Başkanı Prof. Dr. Tuğba Ölmez Hancı, İstanbullular’a “Halı ve araba yıkamayın” diye seslendi.
Kentteki barajların doluluk oranında azalmaların ardından ortaya çıkan “İstanbul susuz kalacak” iddialarını kabul etmeyen İSKİ’den açıklama geldi. İSKİ Genel Müdür Yardımcısı Bülent Solmaz, “60 günlük su kaldı söylemine eskiden beri katılmıyoruz. İstanbullular herhangi bir su sıkıntısı çekmeyecek” dedi.
İstanbul'da son dönemde etkili olan yağışların ardından barajlardaki su seviyesi son 2 haftada hemen hemen aynı kalırken, barajlardaki doluluk oranı yüzde 49,47 oldu. Geçtiğimiz yılın aynı döneminde ise barajlardaki doluluk oranı yüzde 82,75 olarak ölçülmüştü.
İstanbul'un Trakya bölgesinden su ihtiyacını karşılayan Kazandere ile Pabuçdere barajlarında yüzde 5'in altına düşen doluluk oranı, son 2 aydır etkili olan yağışlarla arttı. Kazandere'de doluluk oranı yüzde 20,28'e, Pabuçdere'de yüzde 14,76'ya yükseldi; Istrancalar'da da yüzde 30,78 oldu. İstanbul'un su ihtiyacını karşılayan 10 barajın doluluk oranı ise yüzde 31,45'ten 49,42'ye yükseldi.
Trakya'da bulunan 14 barajın doluluk oranı son yağışlarla yükselişe geçti. Trakya’daki 1 milyar 115 milyon 740 bin metreküp depolama hacmine sahip 14 barajın su seviyesinde son zamanlarda geçtiğimiz yıllara göre düşüş yaşanmıştı. Yaklaşık 20 günde etkili olan yağışlarla barajların doluluk oranı yükseldi.
İstanbul'da etkili olan sağanak yağışlarla birlikte barajlardan iyi haberler gelmeye başladı. Baraj doluluk oranları son bir hafta içinde yüzde 2.28 arttı. İstanbul'un barajlarındaki doluluk oranı bugün yüzde 39.3 olarak ölçüldü. Ancak bu artışa rağmen doluluk oranları geçen yılın çok gerisinde kaldı. Geçtiğimiz yıl barajların doluluk oranı yüzde 89.28 olarak ölçülmüştü.
İstanbul'da etkili olan sağnak yağışlarla birlikte barajlardan iyi haberler gelmeye başladı. Baraj doluluk oranları son bir hafta içinde yüzde 2.28 arttı. İstanbul'un barajlarındaki doluluk oranı bugün yüzde 39.3 olarak ölçüldü. Ancak bu artışa rağmen doluluk oranları geçen yılın çok gerisinde kaldı. Geçtiğimiz yıl barajların doluluk oranı yüzde 89.28 olarak ölçülmüştü.
22 Mart yani dün ‘Dünya Su Günü’ idi. Konu önemli, konu tek bir güne sığdırılamayacak kadar acil. Çünkü Türkiye’de son 22 yılın en kurak kış dönemi yaşandı. Barajlar bomboş. Dolayısıyla bu yaz bizi çok ciddi bir su krizi bekliyor.
Kurak bir kış geçiren İstanbul’da barajların doluluk oranı yüzde 30’un altına düştü. İstanbul’a su sağlayan barajlardaki doluluk oranı yüzde 29.65’a kadar gerilerken, bu oran son 10 yılın en düşük seviyesi oldu.
Kurak bir kış geçiren İstanbul’da barajların doluluk oranı yüzde 30’un altına düştü. İstanbul’a su sağlayan barajlardaki doluluk oranı yüzde 29.65’a kadar gerilerken, bu oran son 10 yılın en düşük seviyesi oldu.