Son dakika çocuklarda obezite haberleri ile ilgili Posta.com.tr'ye eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan çocuklarda obezite gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan çocuklarda obezite haber sayfamızda...
Kahvaltı yapmadan okula giden çocuklarda obezite riskinin oldukça yüksek olduğunu belirten uzmanlar, çocukların okula gitmeden önce mutlaka kahvaltı yapması konusunda uyarıyor.
Uzm. Diyetisyen Tuğba Demirkıran, 3-9 Eylül Halk Sağlığı Haftası nedeniyle yaptığı açıklamada çocukluk çağı obezitesine dikkat çekti. Uzm. Diyetisyen Demirkıran, çocukluk çağının özellikle doğumdan itibaren ilk iki yıl büyüme ve gelişmenin çok hızlı olması nedeniyle çocuk sağlığı için önemli bir dönem olduğunu vurguladı.
Erken yaşta telefon, tablet ve televizyona uzun süreli maruz kalmanın çocuklarda obezite, duruş bozukluğu ve uyku sorunları gibi pek çok sağlık riskine yol açtığı biliniyor. Ekran maruziyetinin, bu fizyolojik etkilerin yanı sıra bazı gelişimsel geriliklere de sebep olabildiğini belirten Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ahmet İbrahim Bektaşoğlu, “Ekrana maruz kalan bebekler ve çocukların sözel gelişimi geri kalabilir. Göz teması ve diyalog kurmada sorun yaşayabilirler. Ayrıca, ekranın zeka testlerinde 15 puana kadar düşüşe yol açtığı çalışmalarla gösterilmiştir” dedi.
Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bölümü'nden Doç. Dr. İbrahim Demirci, “Soluduğumuz hava, içtiğimiz su, cildimize sürdüğümüz krem ve sıktığımız parfüm gibi pek çok yolla vücudumuza giren kimyasal mikropartiküller, sağlığımızı ciddi şekilde tehdit ediyor. Bu zararlı maddeler özellikle çocuklar ve doğmamış bebekler için büyük bir tehlike oluşturmaktadır. Endokrin bozucular olarak bilinen bu maddeler, özellikle çocuklarda obezite, diyabet ve gelişim geriliklerine, hamile kadınlarda ise, fetüste gelişim bozuklukları ve nörolojik problemler gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu görünmez tehlike, çocuklarımızın geleceğini tehdit ediyor ve toplum olarak bu konuda daha dikkatli olmalıyız” dedi.
Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bölümü'nden Doç. Dr. İbrahim Demirci, “Soluduğumuz hava, içtiğimiz su, cildimize sürdüğümüz krem ve sıktığımız parfüm gibi pek çok yolla vücudumuza giren kimyasal mikropartiküller, sağlığımızı ciddi şekilde tehdit ediyor. Bu zararlı maddeler özellikle çocuklar ve doğmamış bebekler için büyük bir tehlike oluşturmaktadır. Endokrin bozucular olarak bilinen bu maddeler, özellikle çocuklarda obezite, diyabet ve gelişim geriliklerine, hamile kadınlarda ise, fetüste gelişim bozuklukları ve nörolojik problemler gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu görünmez tehlike, çocuklarımızın geleceğini tehdit ediyor ve toplum olarak bu konuda daha dikkatli olmalıyız” dedi.
Prof. Dr. Uğur Bilge çocukluk çağı obezitesi tehlikesine dikkat çekerken, yaz tatilinde çocukların obeziteden mutlaka korunması gerektiğini belirterek konu ile ilgili bilgilendirici bir açıklama yaptı.
Çocukların yaz aylarında yaşayabileceği sağlık sorunlarına karşı uyaran Dr. Öğretim Üyesi Zeynep Cerit, havuz ve denizin sık kullanıldığı bu dönemde çocuklarda güneş yanığı, ishal, burun kanaması, isilik gibi sağlık sorunları görülebileceğini söyledi.
Ülke genelindeki aşırı sıcaklar insan sağlığını olumsuz yönde etkiliyor. Uzmanlar, özellikle öğle saatlerinde doğrudan güneşe maruz kalmanın ve kapalı ortamda aşırı sıcakta bulunmanın, beyin, kalp ve böbrek gibi organlarda sorunlar oluşturabildiği konusunda uyarıyor. Aşırı sıcaklıkların çeşitli rahatsızlıklara yol açacağı konusunda açıklama yapan Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, “Sıcağa maruziyetin süresi, şiddeti ve kişinin genel durumuna bağlı olarak beyin, kalp, böbrek gibi organlarda sorunlar oluşabilir. Kalp yetmezliği, aritmiler, karaciğer hasarı, epileptik nöbetler, damar içi pıhtı oluşumları, solunum ve böbrek yetmezliği görülebilir. Aşırı sıcaklar sağlık açısından risktir. Özellikle bebekler, çocuklar, yaşlılar, kronik hastalığı olanlar, gebeler, işi konumu gereği ağır efor yapmak durumunda olanlar, sporcular, askerler, yol, inşaat ve tarım çalışanları için bu risk çok daha fazladır. Bağıl nem oranının yüksekliği ve efor yapmak sıcağın etkisini artırır. Aşırı sıcak ve nem vücudun ısı regülasyonunu bozar, vücut sıcaklığı 40 dereceyi aşar. Vücutta su ve elektrolit kaybı meydana gelir” diye konuştu.
Yaz ayının gelmesi ve 9 günlük Kurban Bayramı tatilinin birleşmesiyle birlikte tatil planları hazırlandı. “Peki güneşten doğru korunma nasıl olmalı? Güneşten yüzde yüz korunma mümkün mü? Güneşin altında uzun süre kalmak hangi sağlık sorunlarına yol açar? Cilt hastalıklarına neden olur mu? Güneş koruyucular ne kadar etkili?” Bu soruların yanıtlarını Dr. Öğr. Üyesi Elif Cömert Özer verdi. Özellikle aileleri uyararak çocukların güneşe maruz kalma süresine dikkat etmek gerektiğine vurgu yaptı.
Okulların kapalı olduğu yaz döneminde, çocukların teknolojik cihazlarla ve ekranla ilişkisi de artıyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzm. Dr. Pınar Balgöz Ergül, “Dijital cihazlar ders çalışmak, ödev hazırlamak, araştırma yapmak için verimli şekilde kullanılabilir. Ancak oyun oynamak ve sosyal medyada gezinmek için kullanmak; ders çalışmanın, aktif oyun oynamanın ve arkadaşlarıyla vakit geçirmeyi engelleyebilir."
Pek çok yetişkin genel sağlık için önerilen “aralıklı oruç” modasına uyup beslenmelerinden kahvaltı öğününü silerken, Pediatrist Aysel Açıkgözoğlu, kahvaltının okul çağı çocukları için ‘altın’ değerinde olduğunu hatırlattı. Kahvaltının çocukların başarısını olumlu etkilediğini belirten Dr. Açıkgözoğlu, “Kahvaltı yapan çocukların daha geç yoruldukları ve özgüven sahibi oldukları gözlenirken, obezite görülme oranının düşük olduğu tespit edilmiştir. Anne babalar yapmasa da çocukların kahvaltı yapması mutlaka sağlanmalıdır” dedi.
Çocuklarda hipertansiyonun bazı durumlarda sinsi ilerleyebildiğini belirten Prof. Dr. Cenap Zeybek, “Hipertansiyon tüm organlara zarar verebilir. Görme ve duyma ciddi olarak bozulabilir. Beyinde ciddi problemler olur. Hatta Hipertansif Ensefalopati gibi hayatı tehdit edebilen durumlar ortaya çıkabilir. Bu nedenle yakınması olsun olmasın her çocuğa 3 yaşından itibaren düzenli olarak kan basıncı ölçümü yapılmalıdır" dedi.
İsveçli araştırmacılar, gençlerde artan obezite eğiliminin önümüzdeki 30 yıl içinde kanser vakaları üzerinde bir etkiye neden olabileceğini söyledi. Uzmanlar, 17 yaş altı çocuklarda obezite nedeniyle hastaneye yatışların 2021-2022 yılları arasında bir yılda yüzde 40 artmasıyla yükselen seviyeler konusunda endişelerini dile getirdiler. Uzman Diyetisyen Rıdvan Arslan, 18 yaşına geldiklerinde düşük aerobik kondisyon seviyesine sahip olan erkeklerin yaşamlarının ilerleyen dönemlerinde daha fazla kanser riski altında olduklarını kanıtlayan araştırmalara değinerek çeşitli uyarılarda bulundu.
Türkiye’de yetişkinler ve çocuklarda obezite son zamanlarda artış gösterdi. Kilo vermek ve zayıflamak için pek çok yöntem ve söylem bulunsa da uzmanlar "şunu yerseniz zayıflarsınız" gibi bilgilendirmelerin doğru olmadığını vurguluyor. Yedikleriniz sayesinde değil ancak yemedikleriniz sayesinde kilo verebilirsiniz.
Okulların açılmasının ardından, özellikle influenzanın çocuklar arasında artmasıyla 15 tatilde bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinin önemine değinen Prof. Dr. Haydar Özpınar, “Beslenmenin öncesinde spor önceliğimiz olmalı. Vücudumuza ne kadar çok oksijen girerse o kadar bağışıklığımız güçlenir. O yüzden çocuklara bol bol spor yaptırılmalı, açık havada yürüyüşe çıkarılmalı” dedi.
Türkiye'de ciddi bir halk sağlığı sorununa dönüşen obezite çocuklarında yaşam kalitesini düşürüyor. Bilgisayar başında uzun süre hareketsiz kalan çocuklarda obezite görülme yüzdesi daha fazla oluyor.
Çocuklarda obezite tanısının erken konulup nedenlerinin ve eşlik eden rahatsızlıkların saptanması, erken müdahelelerin zamanında yapılması ile yetişkin dönemde obezite problemi ve beraberinde getireceği sağlık sorunlarının önlenmesi mümükn. Bunun için de çocuğun büyüme eğrisinin (persentil değeri) doğru takip edilmesi gerekiyor. Persentil eğrisi nedir, hangi aralık risk grubundadır, Çocuğunuz yaşıtarına göre geride mi kalıyor yoksa ileride mi gidiyor, obezite risk grubunda mı, öğrenmek için haberimize göz atın.
Çocukluk çağında obezite yüksek kolesterol, yüksek tansiyon, tip 2 diyabet gibi fiziksel, davranış ve öğrenme sorunları, özgüven eksikliği gibi duygusal sorunlara yol açabiliyor. Bu nedenle çocuğunuza iyilik yapın ve obez olmasına izin vermeyin! Peki obeziteye karşı nasıl önlem alabilir, çocuğunuzun sağlıklı kilosuna inmesine nasıl yardımcı olablirsiniz? Sizler için pediatri uzmanına sorduk!
Obezite; son yıllarda görülme sıklığının artması, beraberinde getirdiği sağlık problemleriyle yaşam kalitesini ve süresini düşürmesi nedeniyle günümüzün en önemli sağlık sorunlarından biri olarak öne çıkıyor. Son dönemlerde çocuklarda da obezite görülme sıklığı artıyor. Fazla kilo çocukları da tıpkı yetişkinlerde olduğu gibi; diyabet, yüksek tansiyon, yüksek kolesterol gibi hastalıklarla karşı karşıya bırakırken, onları depresyona da sürükleyebiliyor. Temel obezite tedavisinden fayda göremeyen bazı çocuklarda obezite cerrahisiyle çözüm bulunabiliyor. Prof. Dr. Halil Coşkun, çocuklarda obezite cerrahisi hakkında bilgi verdi.
Vücudumuzda artan yağ dokusunun astımın şiddetini artırdığını ve astım kontrolünü bozduğunu biliyor muydunuz? Tekrarlayan nefes darlığı, nefes alıp verirken ortaya çıkan hırıltı/hışıltı/ıslık sesi, göğüste baskı hissi ve öksürük gibi belirtilerle kendini gösteren astım hastalığının dünyada yaklaşık 300 milyon kişide bulunduğu tahmin ediliyor. Astım tedavisi sürecinde sağlıklı beslenme, hastalığın seyrini olumlu etkiliyor. Diyete Bağlı Kilo Kaybının Astım Üzerindeki Etkileri" adlı bilimsel araştırmaya göre, diyet yapan astımlı hastaların öksürük ve nefes darlığı yakınmaları azalıyor. Akciğer içi hava yollarında daralmaya neden olan ve alevlenmeler (ataklar) ile seyreden müzmin (kronik) bir akciğer hastalığı olan astım, obezitesi olan hastaların doktor ve diyetisyen gözetiminde kilo vermeleri ile kontrol altına alınabiliyor.
Zamanının büyük kısmını sosyalleşmekten uzak, dijital dünyada geçiren çocuklarımız internette günde ortalama 7 saat 29 dakika geçiriliyor. 16-64 yaş arası incelendiğinde Türkiye, internette geçirilen süre açısından 42 ülke arasında 12'inci sırada yer alıyor. Türkiye 16-64 yaş arası grubun sosyal medyada geçirdiği süre açısından 46 ülke arasında 15'inci sırada yer alıyor. Global Web Index verilerine göre, Türkiye'de 16-64 yaş arasındaki kullanıcıların yüzde 93'ü internette video izliyor, yüzde 72'si müzik dinliyor, yüzde 45'i vlog izliyor, yüzde 43'ü radyo, yüzde 30'u ise podcast dinliyor. Biz de bu videoda çocuklardaki dijital obezite nedenleri ve bununla baş etmenin yollarını Yazar Esra Baykal ile konuştuk.
Aile Danışmanı ve Yaşam Koçu Hatice Bilgili, okul sürecinde kronik hastalık ile mücadele eden çocukların sağlığı ve eğitimi için her açıdan güvenli bir ortam oluşturulması gerektiğini söyleyerek, “Bu çocukların sağlıklarını korumak ve eğitim hayatlarında başarılı olmalarını sağlamak için öğretmenlerin ve ailelerin dikkatli davranmaları önem taşıyor” dedi.
Koronavirüsün yayılmasına karşı önleyici tedbirler kapsamında okulların kapatılması ve birçok sosyal etkinlik ve birçok organizasyonların yasaklanması, belli dönemlerde uygulanan sokağa çıkma yasakları gibi kısıtlamalar uygulandı. Uygulanan bu kısıtlamalar, çocuklarda hareketsizlik, asosyallik, daha fazla yeme eğilimi ile sonuçlandı. Çocuklarda obezite oranı % arttı.
Tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 enfeksiyonunun çocuklarda neden olduğu MIS-C hastalığı ile ilgili bilgi veren Medical Park Çanakkale Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Mesut Kılınç, “MIS-C tedavi edilmesi mümkün bir hastalıktır. Uygun şartlarda tedavi edildiğinde kalıcı hasar bırakmaz” dedi.
Dünya Sağlık Örgütü’nün en önemli halk sağlığı sorunlarından biri olarak tanımladığı obezite, tüm dünyada çocukluk çağında da büyük bir artış gösteriyor. Obez çocukların büyük bir kısmı yaşamlarına obez yetişkinler olarak devam ediyor ve obezitenin neden olduğu tip 2 diyabet, hipertansiyon, kardiyovasküler hastalıklar gibi sağlık sorunlarına yatkın hale geliyorlarUzman Diyetisyen Aslıhan Küçük Budak konu hakkında bilgiler verdi.