Son dakika çocukluk çağı haberleri ile ilgili Posta.com.tr'ye eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan çocukluk çağı gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan çocukluk çağı haber sayfamızda...
Çocuk Doktoru Uzm. Dr. Ülkü Korkmaz, çocukların kreşe ya da anaokuluna başladıktan sonra sık hastalanmasının nedenlerini anlattı ve ailelere önerilerde bulundu.
Çocuk Doktoru Uzm. Dr. Ülkü Korkmaz, çocukların kreşe ya da anaokuluna başladıktan sonra sık hastalanmasının nedenlerini anlattı ve ailelere önerilerde bulundu.
İstanbul'da bulun Üsküdar Devlet Hastanesi'nde Uzman Doktor Okan Kemal Kaplan, hastalara biber gazı sıktı ve personele silah gösterdi. Tepki çeken görüntüler sonrası İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı olayla ilgili soruşturma başlattı. Gözaltına alınan şüpheli doktorun savunması şaşkına çevirdi.
Erken çocukluk çağı çürüklerinin (EÇÇ) süt dişlerinde oluşan çürük veya çürük nedeniyle oluşan diş kaybı ile kendini gösterdiğini belirten Prof. Dr. Figen Seymen, bu çürüklerin çocuklarda kronik ağrı, enfeksiyon ve diğer sağlık sorunlarına yol açabileceğine dikkat çekti.
Çocukluk çağı kanserlerinin artış eğilimi gösterdiğini ve bu artışı önlemek için ise kanser oluşumunu engelleyecek koruyucu yaklaşımlar sergilenmesi gerektiğini söyleyen Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümünden Prof. Dr. Emel Cabı Ünal, “Çocukluk çağı kanserleri artış eğilimi gösteren önemli bir sağlık sorunudur. Bu artışı önlemek, kanser oluşumunu önleyecek koruyucu yaklaşımlar, kişiselleştirilmiş tıp uygulamaları ve risk değerlendirmesinin başarılması, erken tanı yöntemlerinin geliştirilmesi ve kişiselleştirilmiş kanser tedavisini kapsar” dedi.
Milli sporcu Ersu Şaşma, sınırları zorlamaya devam ediyor. Fransa’da düzenlenen Meeting Lievin’de yarışan başarılı atlet, sırıkla atlamada 5.90’lık atlayışıyla kürsünün en üst basamağına çıktı.
İzmir'deki Dr. Behçet Uz Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Onkoloji Uzmanı Dr. Bengü Demirağ, '15 Şubat Dünya Çocukluk Çağı Kanseri Günü' nedeniyle yaptığı açıklamada çocukluk çağı kanser vakalarının her geçen yıl arttığını belirtip, "Klinik olarak 4 saatlik bebeğe kanser tanısı koyduk. 4 saatlik bir bebek kanser olmak için ne yapmıştır? Hiçbir şey. Daha anne karnında bile bu tümörlerin ortaya çıkabilme ve büyüyebilme olasılığı var. Şu an kliniğimizde yatan en küçük hasta 40 günlük" dedi.
Milli Eğitim Bakanlığı’nın ‘Özel Eğitim Kurumları Yönetmeliği’ dün değişti. Resmi Gazete’de yayımlanan yeni yönetmeliğe göre; özel okullar, ders kitabı adı altında herhangi bir ücret alamayacak. Özel öğretim kurumları belirledikleri tüm ücretleri, kuruma ait internet sitesi üzerinden yayımlayacak. Milletlerarası okullarda Türkçe dersi zorunlu olacak. MEB’e bağlı faaliyet gösterecek 3 yeni merkez açılacak.
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı’ndan Dr. Emine Yanaşoğlu, çocukların kışın daha çok hastalanmasının sebebinin soğukta vakit geçirmesinden değil, kapalı, havasız ve kalabalık ortamlarda uzun süre vakit geçirmesinden olduğunu söyledi.
Kreş ve okul çağındaki çocukların yılda 6 ila 8 kez üst solunum yolu enfeksiyonu geçirmelerinin normal kabul edilebileceğini belirten Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Alper Tunga Özbek “Dirençli ya da yüksek ateş, halsizlik, iştahsızlık ve sıvı tüketiminde azalma gözlemlerseniz çocuğunuzu mutlaka doktora götürün” dedi.
Mikrobiyolog Dr. Öğretim Üyesi İpek Ada Alver, 0-5 yaş arasındaki çocukların en sıklıkla kalabalık ortamlarda bulunduklarını ve bu ortamların başında kreşlerin geldiğini hatırlatarak, ebeveynlere ve kreş ile anaokulu yöneticilerine kreş salgınları kapıda uyarısında bulundu.
Sağlık Bakanlığınca, "Obezite ile Mücadele ve Fiziksel Aktivite 2024-2028 Eylem Planı" kapsamında, 10 ayda yaklaşık 800 bin kişiye eğitim verildi, okullarda da yaklaşık 2 milyon öğrenci ve okul personeline bilgilendirme yapıldı.
Çocuk Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Namık Yaşar Özbek, Türkiye'de her yıl 5 bin çocuğa kanser teşhisi konulduğunu, bunun yaklaşık 2 bin kadarının çocukluk çağı lösemisi olduğunu söyledi. Prof. Dr. Özbek, "Löseminin bulguları başlangıçta belirsiz oluyor. Ateş, baş ağrısı, oyuna ilginin azalması, karın ağrısı gibi her çocukta görülebilecek birtakım bulgular oluyor" dedi.
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Nuray Kurt Önal, kış aylarında havaların soğuması, hava kirliliğinin artması, kapalı ortamda daha fazla insanla ve tanecikle temas edilmesi ile birlikte bağışıklığı erişkinlere göre daha zayıf olan çocukların sık sık hastalanabileceğini söyledi.
Katarakt her yaşta görülebilen bir hastalık olmasına rağmen çoğunlukla yaş ile (55’den sonra) beraber ortaya çıkmakta, nadiren yenidoğanlarda ve çocuklarda ve 40’lı yaşlarda da görülmektedir. Katarakt belirgin ise günümüzde tek tedavisi ameliyattır. Katarakt ameliyatı vücudumuzda yaptığımız ameliyatlar arasında en gelişmiş olanlardan biridir ve oldukça başarılı bir ameliyattır.
Türkiye'de ortalama yaşam süresi 2000 yılından bu yana, OECD verilerine göre yüzde 12,46'lık bir artışla 78,1'e yükseldi. Türkiye'nin artık yaşlı bir ülke olduğunu söyleyen Prof. Dr. Alper Şener, bazı aşıların yaşlılarda unutulmaması gerektiğine dikkat çekerek, "Yaşlılarımıza ne kadar fazla yatırım yaparsak onları ne kadar el üzerinde tutarsak, aşılamalarla ne kadar uzun süre korursak birlikte yaşamaya devam ederiz" dedi.
Eğitim ve öğretim yılının başladığı eylül ayı ile birlikte görülme oranı artan 'influenza' virüsüne karşı aşı uyarısı yapıldı. Dr. Latife Güder, "İnfluenza sezonuna girmiş bulunmaktayız. İnfluenzadan korunmak için çocuklarımızı mutlaka aşılamamız gerekiyor" dedi.
Eğitim ve öğretim yılının başladığı eylül ayı ile birlikte görülme oranı artan 'influenza' virüsüne karşı aşı uyarısı yapıldı. Dr. Latife Güder, "İnfluenza sezonuna girmiş bulunmaktayız. İnfluenzadan korunmak için çocuklarımızı mutlaka aşılamamız gerekiyor" dedi.
Diyetisyen Cansu Arslan beslenme çantaları hazırlanırken dikkat edilmesi gereken noktaları vurguladı. Diyetisyen Cansu Arslan, yeni başlayan eğitim - öğretim hayatında öğrencilerin beslenme çantasında neler olup olmaması gerektiğine dair açıklamalarda bulundu. Gün boyunca aktif olan, ders dinleyen, koşan, yorulan çocuklar için beslenme saatinin ve su içmenin önemini vurgulayan Arslan, “Çocukların evde kahvaltı alışkanlığının olması son derece önemlidir. Kahvaltının okul başarısındaki yeri çalışmalarla desteklenmiştir. Ara öğün olarak değerlendirdiğimiz beslenme saatinde ev yapımı kek, süt, elma ya da simit, beyaz peynir, domates-salatalık dilimleri iyi birer beslenme tercihi olarak örnek verilebilir. Hazırladığınız besinlerin miktarını iyi ayarlanmalı, artmayacak şekilde olmasına özen gösterilmelidir” dedi.
Uzman Psikolog Arzu Hamurcu, yaz mevsiminden kış mevsimine geçişlerde insanlarda psikolojik belirtiler görülebileceğini söyleyerek, “Gün ışığının azalması hormonlarda düşüşe sebep olarak depresyona sebep olabilir” dedi.
İstanbul Üniversitesi (İÜ) İstanbul Tıp Fakültesi Sosyal Pediatri Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Gonca Keskindemirci, çocukluk çağındaki aşı retlerinin toplum sağlığını tehdit ettiğini söyledi.
Okulların açılmasına günler kala, aileleri okullarda sık görülen bulaşıcı hastalıklarla ilgili endişeler sardı. Sonbaharda artışa geçen soğuk algınlığı ve gribal enfeksiyonlar, yakın temas sebebiyle çocuklar arasında kolayca yayılabiliyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Melike Hande Tanal, enfeksiyonların en çok çocukların ellerini ve kirli nesneleri ağızlarına sokmaları ile yayıldığına dikkat çekerek, “Çocuklara ellerini en az 20 saniye su ve sabun ile yıkamaları, hapşırdıklarında kağıt mendil kullanmaları öğretilmelidir. Ortam sık sık havalandırılmalı, bulaş riskinin yüksek olduğu oyun alanlarından uzak durulmalıdır” dedi.