Son dakika kadın hastalıkları haberleri ile ilgili Posta.com.tr'ye eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan kadın hastalıkları gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan kadın hastalıkları haber sayfamızda...
Denize kıyısı olan şehirlerde yaşayan insanlarda nem oranının yüksek olması nedeniyle, bahar yorgunluğu belirtilerinin daha fazla görüldüğünü belirten Op. Dr. Sanem Çimen İrgil, "Bu şehirlerde yaşayan insanlarda bahar yorgunluğu belirtileri gösteren insan sayısı çok daha fazladır. Bu durumdan en çok anne adayları etkilenir" dedi.
Bir ömür boyu beraber yaşamak için nikah defterine imza atan üç ayrı çift, hem evde hem de işte hiç ayrılmıyor. Hümeyra-Uğur Yücel, yeşil sahalarda birlikte hakemlik yapıyor. Evren-Ufuk Yeşildağer aynı hastanede doktorluk yapıp birlikte ameliyatlara giriyor. Saliha-Nihat Namlı, aynı ambulansta birlikte hayat kurtarıyor.
Bir ömür boyu beraber yaşamak için nikah defterine imza atan üç ayrı çift, hem evde hem de işte hiç ayrılmıyor. Hümeyra-Uğur Yücel, yeşil sahalarda birlikte hakemlik yapıyor. Evren-Ufuk Yeşildağer aynı hastanede doktorluk yapıp birlikte ameliyatlara giriyor. Saliha-Nihat Namlı, aynı ambulansta birlikte hayat kurtarıyor.
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Uğurkan Erkayıran, gebelikte cilt çatlaklarının nedenleri ve korunma yolları hakkında merak edilenleri açıkladı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi'nde sağlık çalışanlarıyla iftar programında konuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'Hayırlı olsun' diyerek, 37 bin yeni personelin alınacağını duyurdu.
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Ezgi Aydın, hamilelik sürecinde kadından kadına değişen fiziksel ve hormonal nedenler bulunduğunu bu nedenle oruç tutmak isteyen anne adaylarının mutlaka hekimi ile görüşerek oruç tutmasını tavsiye etti.
Sakarya’nın Akyazı ilçesinde, Kuzey Marmara Otoyolunda otomobilin gişelerdeki beton bariyerlere çarptığı kazada Doktor Yonca Haymana Güngör ve eşi Selman Güngör (33) yaşamını yitirdi, 5 günlük kız bebekleri de ağır yaralandı. Yonca Haymana Güngör’ün 5 gün önce İstanbul’da doğum yaptığı, eşi ve çocuğuyla birlikte Düzce’deki evlerine dönmek üzere yola çıktıkları öğrenildi.
Türkiye’de yüz binde 4,5 oranında görülen ve yılda 2 binden fazla kadına teşhis konulan serviks – rahim ağzı kanseri, her yıl dünya çapında 600 binden fazla kadında saptanıyor.
Ramazan ayının gelmesiyle anne adaylarının merak ettiği konuların başında ‘Hamileyken oruç tutabilir miyim?’ sorusu geldiğini söyleyen Kadın Hastalıkları ve Tüp Bebek Uzmanı Doç. Dr. Nur Dokuzeylül Güngör, “Hamilelik sürecinde oruç tutulması kişinin genel sağlık durumu göz önünde bulundurularak verilecek bir karardır. Ancak oruç tutarak uzun saatler boyunca yaşanacak açlık ve sıvı kaybı doğumsal kusurlar, gelişimsel gerilik, erken doğum gibi birtakım riskleri beraberinde getirebilir” dedi.
Kadın Hastalıkları ve Tüp Bebek Uzmanı Doç. Dr. Nur Dokuzeylül Güngör, hamilelikte oruç tutmanın doğumsal kusurlar, gelişim geriliği ve erken doğum gibi riskler taşıyabileceğini belirterek anne adaylarını uyardı.
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Çiğdem Karas, menopoz döneminde vajinal kuruluk ve diğer semptomların tedavi edilebileceğini belirterek, düşük doz vajinal östrojen tedavisi, kayganlaştırıcılar ve CO2 lazer tedavisinin uygulanan seçenekler olduğunu ifade etti.
2024 Tıpta Yan Dal Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı (2024-YDUS 2. Dönem) tercih işlemleri, ÖSYM tarafından başlatıldı. Adaylar, tercihlerini yapmak için T.C. kimlik numarası ve aday şifresiyle ÖSYM’nin resmi internet sitesi olan https://ais.osym.gov.tr adresine giriş yaparak, elektronik ortamda tercihlerinde bulunabilecekler. Tercih işlemleri, adayların en uygun eğitim programlarını seçebilmeleri adına önemli bir aşama olarak değerlendiriliyor.
Denizlerde artan kirlilik ve müsilaj tehdidinin, özellikle bebeklerin gelişimi üzerinde ciddi sağlık riskleri taşıdığını belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzm. Prof. Dr. Ayşe Kafkaslı, “Hamileler ve emziren anneler için en güvenli balıklar hamsi, sardalya ve istavrit. Bu küçük balıklarda ağır metal birikimi çok daha azdır ve sağlıklı omega-3 yağ asitleri bakımından oldukça zengindir. Balık, omega-3 ve protein açısından çok değerli bir besin kaynağıdır ancak doğru tercih edilmediğinde toksik maddelerle dolu bir tehdide dönüşebilir" dedi.
Kadın Hastalıkları ve Doğum ve Yüksek Riskli Gebelikler (Perinatoloji) Uzmanı Prof. Dr. Sertaç Esin, gebelik sürecinde stresin neden oluştuğunu, olası etkilerini ve bu süreci daha sağlıklı yönetmek için uygulanabilecek yöntemleri anlatıyor.
Evinize en yakın kadın hastalıkları ve doğum uzmanı ne kadar uzakta? Bütçeniz kısıtlıysa dahi devlet kurumlarındaki şahane doktorlarımızdan haberiniz yok mu? Evde tedavi diye bir şey duydunuz mu? Peki eş, dost, komşu tedavisi? Ne olur fark ettiğiniz bütün olağan dışı durumlar için doktorunuza doğru yola düşün. Uzmanına sorulmayan her soru, sorun olmaya adaydır.
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Ezgi Aydın, hamilelikte D vitamini eksikliği bebeklerde bebekler için ciddi risk olduğunu belirterek sadece anne adaylarının değil baba adaylarının da bu konuda bilinçli olması gerektiğini belirtti. Aydın, "D vitamin yetersizliği olan baba adaylarının spermlerinde de gen tahribatları olabiliyor. Bu yüzden sadece anne değil, baba adaylarına da yeterli miktarda D vitamini almalarını öneriyoruz" dedi.
Gebelik, anne adayları için heyecan verici ve bir o kadar da dikkat edilmesi gereken bir süreç olarak biliniyor. Uzmanlar, gebelik boyunca düzenli doktor kontrollerinin, hem anne adayının hem de bebeğin sağlığını korumak adına büyük önem taşıdığını vurguladı.
Tüp bebek tedavisinde kadının yaşının en önemli parametrelerden biri olduğunu dile getiren Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Gonca Yetkin Yıldırım, “Tüp bebek başarısını birçok faktör etkiler ve her çifte aynı başarı oranı verilemez. Kadın, 40 yaşını geçmeden bir tüp bebek merkezine başvurmalı. Kliniğimizde preimplantasyon genetik tanıyı sıklıkla uygulamaktayız. Bu yöntem, tüp bebek yöntemiyle elde edilen embriyolardan biyopsi yöntemiyle bir grup hücre alınarak genetik teste gönderilmesi ve sağlıklı olan embriyonun seçilerek hastaya transfer edilmesidir” dedi.
Halk arasında 'çikolata kisti' olarak bilinen endometriozis, kadınların hayatını kabusa çevirebiliyor. Bu hastalık sadece üreme sistemini değil, tüm vücudu etkiliyor. Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Prof. Dr. Erkut Attar, hastalığın birçok gizli tehlike barındırdığına dikkat çekerek, “Endometriozis, kadınların yaşam kalitesini derinden etkileyen kronik ve karmaşık bir sorun. Zira hastalık sadece pelvik ağrılar ve üreme sorunlarıyla sınırlı kalmaz. Migrenden, IBS’e, depresyondan kalp hastalıklarına kadar birçok problem için de risk oluşturur. Bu nedenle, endometriozisi anlamak ve yönetmek, multidisipliner bir yaklaşım gerektirir” dedi. Prof. Attar, “Her 10 kadından birinde endometriozis olmasına karşın farkındalık çok düşük. Kadınlar genelde doktora gitmeyi erteliyor, bu da hastalığın ilerlemesine yol açıyor. Şiddetli adet ağrısı varsa mutlaka bir doktora gidilmeli” uyarısında bulundu.
Bildiğiniz gibi ben bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanıyım. Bir insanın yaşamının başladığı yerde duruyorum, onu annesinin rahminden alıyorum, annesinin kucağına veriyorum ve dünyaya katıyorum. Muazzam bir sistemin halkalarından bir tanesiyim. Ama her şeyin bununla sınırlı olduğunu düşünmüyorum.
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Ulubay, “Türkiye'de 80 milyon insanın yüzde 10'unda HPV pozitifliği bulunduğu düşünülüyor. Yani 8-9 milyon civarında HPV pozitif kadın ve erkek olduğu tahmin ediliyor. Özellikle kadınlarda 14 yaşından itibaren HPV aşılarının yapılması oldukça önemli. Herhangi bir üst yaş sınırı bulunmuyor. 70-80 yaşına kadar HPV aşısı yapılabilir” dedi.
Prof. Dr. Müge Harma, yumurtalık kanserinin belirtilerinin diğer hastalıklardan ayırt edilemediğini belirterek, iki haftadan uzun süren sindirim sistemi şikayetlerinin yumurtalık kanserinin habercisi olabileceğini bildirdi.