Son dakika kafein haberleri ile ilgili Posta.com.tr'ye eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan kafein gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan kafein haber sayfamızda...
Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü'nde görevli diyetisyen Melek Atabey, ramazan ayı sürecinde beslenme düzeni, uyku düzeni, metabolizma düzeninin farklılaştığına dikkat çekti. Diyetisyen Atabey, "Hamur işleri, börekler, baklava, şekerleme ve çikolata gibi şeyler hem enerji içeriği yoğun hem de kan şekerini çok hızlı yükselten besinlerdir. Bayramda ilk gün hafif bir kahvaltı ile başlanmasını öneriyoruz" dedi.
Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü'nde görevli diyetisyen Melek Atabey, ramazan ayı sürecinde beslenme düzeni, uyku düzeni, metabolizma düzeninin farklılaştığına dikkat çekti. Diyetisyen Atabey, "Hamur işleri, börekler, baklava, şekerleme ve çikolata gibi şeyler hem enerji içeriği yoğun hem de kan şekerini çok hızlı yükselten besinlerdir. Bayramda ilk gün hafif bir kahvaltı ile başlanmasını öneriyoruz" dedi.
Embriyoloji ve Histoloji Uzmanı Mehmet Ural, sperm DNA hasarının, tüp bebek tedavisi gören çiftlerde başarısız gebelik ve düşük riskini artırabileceğini söyledi. Ural, “Tüp bebek tedavisinde, sperm analizinde sağlıklı görünen spermlerle döllenme sağlanır ve gelişen embriyolar, anne rahmine yerleştirilir. Ancak spermde DNA hasarı varsa, embriyonun genetik yapısı bozulabilir. Bu durum, gebeliğin erken kayıpla sonlanmasına veya düşükle sonuçlanmasına neden olabilir” dedi.
Ramazanda tatlı tüketimi konusunda uyarılarda bulunan Beslenme ve Diyet Uzmanı Fatma Gizem Bahadır, “Tatlıyı iftarı açar açmaz tüketmek yerine iftardan 1-2 saat sonra tercih etmek sindirimi kolaylaştırır. Küçük porsiyonlar tercih edilmeli, aşırı şeker ve yağ içeren tatlılardan kaçınılmalıdır. Şerbetli, ağır tatlılar yerine sütlü tatlılar veya meyve bazlı tatlılar tercih edilmelidir” dedi.
Beyin Farkındalık Haftası kapsamında ‘Uyuyorum Öyleyse Varım’ başlıklı bir konferans düzenlendi. Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Özgür Bilgin Topçuoğlu, insan hayatının üçte birini kapsayan uykunun insan sağlığı açısından önemini vurguladı. Uyku hijyeniyle ilgili tavsiyelerde bulunan Topçuoğlu, “Öğle yemeğinden sonra kafein almayın. Yatma vakti öncesinde sigara içmeyin veya diğer nikotin içeren gıdalar almayın. Yatağa aç girmeyin ancak yatma vaktine yakın saatlerde ağır yemek de yemeyin” dedi.
Ramazan ayında sağlıklı beslenme ve kilo kontrolü açısından dikkatli olunması gerektiğini belirten Diyetisyen Ceyda Demirel, “Bu süreçte kilo vermeye odaklanmak yerine, kas kaybını önlemek ve vücudu güçsüz düşürmemek öncelikli olmalıdır. Sahuru atlamak da yapılan büyük hatalardan biridir. Bu durum metabolizmayı yavaşlatarak kilo kontrolünü zorlaştırır, gün içerisinde daha halsiz ve yorgun hissedilmesine sebep olur” dedi.
Oruç tutmanın vücuttaki tüm sisteme iyi geldiğini ve genel sağlığa önemli faydaları olduğunu belirten sağlayan Nefroloji Uzmanı Uz. Dr. Burak Canver, sahur ve iftar vakitlerinde yeterli su tüketimine özen gösterilmesi gerekirken, kahve ve çay gibi kafein içeren içeceklerin tüketiminin sınırlandırılması böbrek sağlığı için önem taşıdığını söyledi.
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Filiz Özdemir, “Bronşit ve zatürre ile çok karıştırılan hastalık bronşiolit, kış aylarında çocuklarda sıklıkla görülüyor. Bronşiolit, en sık 6 aylık bebeklerde görülen virüs kaynaklı bir hastalık. 2 yaşından küçük çocuklarda kış aylarında çok görülen bu hastalıkta bulaşıcılık yüksek. Virüsler, hasta kişilerin aksırmaları, konuşmaları ve öksürmeleri sırasında havaya karışıyor ve solunum yoluyla kolayca bulaşıyor” dedi.
Diyetisyen Sümeyra Kök, oruç tutacaklar için beslenme önerilerinde bulundu. Sahurda özellikle hamur işlerinden kaçınılması gerektiğini söyleyen Kök, sahurda kahvaltı tarzı hafif yiyeceklerle beslenilmesi gerektiğini belirtti.
Ramazan ayının gelmesiyle anne adaylarının merak ettiği konuların başında ‘Hamileyken oruç tutabilir miyim?’ sorusu geldiğini söyleyen Kadın Hastalıkları ve Tüp Bebek Uzmanı Doç. Dr. Nur Dokuzeylül Güngör, “Hamilelik sürecinde oruç tutulması kişinin genel sağlık durumu göz önünde bulundurularak verilecek bir karardır. Ancak oruç tutarak uzun saatler boyunca yaşanacak açlık ve sıvı kaybı doğumsal kusurlar, gelişimsel gerilik, erken doğum gibi birtakım riskleri beraberinde getirebilir” dedi.
Mevsim geçişlerinde değişkenlik gösteren hava sıcaklıkları birçok hastalığa davetiye çıkarabiliyor. Beslenmeninse bağışıklık üzerinde büyük etkileri bulunuyor. Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Dyt. Seda Uşarer, "Kıştan bahara geçiş döneminde çeşitli solunum yolları hastalıkları ve alerji sıkça görülmektedir. Bu yüzden oruç tutarken vücut direncini korumak gerekli" diyerek sahur ve iftarda bağışıklığı desteklemenin etkili yollarını paylaştı.
Bedeninize bakmak, içeriden dışarıya olduğunda daha anlamlıdır. Çünkü beslenme, yaşamın akışına, bedensel ve ruhsal sağlığımıza direkt etki ediyor. Peki cinsel sağlığımız? Sorularınızdan da anlıyorum ki etkilerinin farkındasınız. Yine önemli bir dosya açıyoruz. Yanıtlarınız burada.
Ramazan ayına sayılı günler kala doğru beslenme, oruç tutacaklar için önemli bir gündem maddesi haline geldi. Sahurda tercih edilen besinler gün boyu enerji seviyesini korumak ve susuzluk hissini azaltmak için büyük önem taşıyor. Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Hande Nur Onur Öztürk, Ramazan ayında sağlıklı ve dengeli beslenmenin ipuçlarını paylaştı.
Emzirme döneminde tüketilen kafeinin anne sütü ve bebek üzerindeki etkilerine değinen Tıbbi Biyokimya Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Betül Özbek, “Kafein, kahve, çay, çikolata, enerji içecekleri ve bazı ilaçlar gibi pek çok ürünün içinde bulunan bir molekül. Fazla kafein alımı bebeklerde huzursuzluk, gerginlik ve kötü uyku düzeni gibi olumsuz etkiler yaratabilir. Ayrıca, günde 450 ml’den fazla kahve tüketen annelerin sütündeki demir miktarının azalabileceği ve bu durumun bebeklerde kansızlık riski oluşturabileceği bulunmuştur. Erken doğmuş veya düşük doğum ağırlıklı bebekler kafeine daha duyarlı oldukları için, bu bebeklere sahip annelerin kafein tüketimini daha da sınırlamaları gerekmektedir. Bu nedenle, anneler kafein alımını sınırlamalı ve özel durumlarına göre doktorlarına mutlaka danışmalı” dedi.
Kulak ağrısı ve baş dönmesi, genellikle ihmal edilen ama ciddi anlamda uyarı veren belirtilerdir. Bu durumları hafife almak, sağlığınızı tehlikeye atabilir. Özellikle Meniere hastalığı gibi kritik sağlık sorununa yol açabilir. Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Enver Ferruh İnan, Meniere hastalığı hakkında merak edilenleri sizler için cevaplıyor.
Sallama çayları genellikle içildikten sonra çöpe atılır, ancak gözaltı morlukları için harika bir çözüm kaynağı olduklarını biliyor muydunuz? Özellikle yeşil ve siyah çaylar, içeriklerindeki kafein ve antioksidanlarla göz çevresindeki koyu halkalarla mücadele etmek için doğal bir çözüm sunar. Çay poşetlerinin, cilt üzerinde kullanıldığında şişkinliği azaltma, kan dolaşımını iyileştirme ve göz altındaki morlukların görünümünü hafifletme gibi pek çok faydası bulunur. İşte, sallama çaylarının gözaltı morluklarına nasıl uygulanabilir?
Mide sağlığı, günümüzün en çok dikkat edilmesi gereken konularından biri haline geldi. Özellikle aç karnına tüketilen bazı besinler, mideyi fazlasıyla zorlayarak çeşitli sindirim problemlerine yol açabiliyor. Bu besinler uzun vadede reflü, gastrit gibi rahatsızlıkların ortaya çıkmasına neden olabiliyor. Bu yüzden, sağlıklı bir başlangıç için günün ilk öğününü doğru besinlerle yapmak büyük önem taşıyor. Peki, hangi besinlerden uzak durmak gerekiyor?
Kahve, Türkiye'de en yaygın içeceklerden biri olarak sabah saatlerinde sıkça tercih ediliyor. Kahvenin insanlar üzerindeki uyarıcı etkisi yıllardır bilinse de, son yapılan araştırmalar, sabah kahvesinin beyin yapısını nasıl etkilediğine dair yeni bulgular sunuyor. İşte kahvenin, özellikle sabah saatlerinde içildiğinde beyin yapısına olan etkileri!
Kemik sağlığında beslenmenin önemine değinen Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Vezirhüyük, “Kemik sağlığında birçok besin ögesinin destekleyici rolü bulunur. Bunlar arasında kalsiyum, D vitamini, protein, magnezyum, fosfor ve potasyum öne çıkar. Fazla tuz içeren gıdalar, alkol, düşük besin değeri olan işlenmiş gıdalar, yüksek oksalat içeren gıdalar, asitli içecekler (gazlı içecekler), yağ oranı yüksek gıdalar, aşırı D vitamini veya takviyelerini gelişigüzel kullanmak ve aşırı kafein tüketimi ise kemik sağlığını olumsuz etkileyebilir” dedi.
Son yıllarda özellikle gençler arasında popülerliğinin arttığı ifade edilen enerji içeceklerine karşı uyarılarda bulunan İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Menekşe Çaptuğ, "250 militresinde kafein 5 Türk kahvesindeki kafein kadardır ancak bu sentetik kafeindir. Kan basıncını yüksekliğini artırabilir, mevcut diyabetin daha kötüleşmesine, kalp damarlarında kasılma yapıp peş peşe tüketimlerde özellikle ani kalp durması yapabildiği gibi ritim bozuklukları yapabilir" dedi.
Öğrencilerde, doğru beslenme alışkanlıklarının akademik başarıyı artırdığını söyleyen Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Özlem Demir, "Yetersiz veya dengesiz beslenmenin ise başarıyı olumsuz etkiliyor. Omega-3 yağ asitleri, antioksidanlar ve B grubu vitaminler gibi belirli besinler de bilişsel fonksiyonları destekler. Ayrıca sinir sistemi sağlığında kritik bir rol oynayan B12 ve Demir içeren gıdalara da beslenme de yer verilmeli. Düşük demir seviyelerinin odaklanma zorluğuna ve düşük test performansına neden olduğu araştırmalarla kanıtlanmıştır. Bu nedenle aileler, çocukları için bunların dahil olduğu bir beslenme tipi oluşturmalılar” dedi.
Kafein, günümüzün en popüler ve yaygın olarak tüketilen maddelerinden biri. Kahve, çay ve enerji içecekleri gibi birçok gıdada yer alan kafein, genellikle uyanıklık ve enerji artırıcı etkisiyle bilinir. Ancak, kafeinin kemikler üzerinde yarattığı olumsuz etkiler çoğu zaman göz ardı edilir. Peki, kemik erimesini hızlandıran besinler nelerdir? Kemik erimesi neden hızlanır?
Huzursuz bağırsak sendromunun, kendini karın ağrısı, karın şişkinliği ve bağırsak alışkanlıklarında değişiklikler (kabızlık ya da ishal) ile gösteren fonksiyonel bir bağırsak hastalığı olduğunu belirten Uzman Doktor Abdulvahap Doğan, kadınlarda erkeklere oranla daha sık görüldüğünü belirtti.
İçecekler arasında öyle bir seçenek var ki domatesten tam 100 kat daha fazla antioksidan barındırıyor! Bu doğal ve güçlü içecek, vücudu serbest radikallerden koruyarak hücreleri yeniler ve yaşlanma sürecini yavaşlatır. Sabahları zihninizi açacak bu mucizevi içeriği mutlaka denemelisiniz!