Son dakika Moderna haberleri ile ilgili Posta.com.tr'ye eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan Moderna gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan Moderna haber sayfamızda...
Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını, başlangıçta ölüm oranlarındaki artışla ürkütücü bir tablo çizdi. Hastalığın seyri, aşıların bulunmasıyla ile birlikte kontrol altına alınabildi ancak bu kez de aşıların kalp hastalıklarına yol açıp açmadığı yönündeki tartışmalar bitmek bilmedi. Bilim insanları sonunda geniş kapsamlı bir araştırmayla yıllar süren tartışmalara son noktayı koydu. Araştırmayı değerlendiren Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, posta.com.tr okuyucuları için çarpıcı açıklamalarda bulundu.
Covid-19 aşılarıyla ilgili Avrupa’da 20 milyon kişiyle yapılan araştırma, aşının iddia edildiği gibi kalp krizine ve pıhtıya neden olmadığını, aksine kalp hastalıklarına engel olduğunu ortaya koydu. Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, “Koronavirüs aşıları RNA bazı olduğu için oluşan antikorlar vücudu uzun yıllar koruyor” dedi.
Çin’in Wuhan kentinde 2019’un sonunda ortaya çıkan ve tüm dünyayı etkileyen koronavirüs salgınına karşı geliştirilen mRNA bazlı aşılarla ilgili en kapsamlı araştırmanın sonuçları yayınlandı. Raporda, aşının az sayıda olumsuz etkisi olabileceği ancak milyonlarca hayat kurtarabileceği vurgulandı.
Almanya’da Covid-19 aşılarının sebep olduğu ağır yan etkiler nedeniyle mahkemeye başvuran 301 kişiye tazminat ödenmesine karar verildi. Bu kişiler aylık 164 ila 854 euro arasında ömür boyu temel emekli maaşı almaya hak kazanıyor.
Bulgaristan Sağlık Bakanlığı sitesinde yer alan verilere göre, Bulgaristan’da bugüne kadar 25 milyon euro değerinde 2.1 milyon doz Covid-19 aşısını imha edildiği veya edileceği belirtildi.
Türk bilim insanları, içinde bulunduğumuz on yıl bitmeden önce kanserin yeni bir tedavisini bulabileceklerini söyledi. Biyoteknoloji şirketi BioNTech'in kurucu ortakları Özlem Türeci ve Uğur Şahin, kanser tedavisiyle ilgili önemli mesajlar verdi.
Kovid-19 aşısı üreticilerinden Moderna, bugün yaptığı basın açıklamasında Pfizer ve BioNTech aleyhine ABD ve Almanya’da patent ihlali davaları açtığını duyurdu. Moderna, iki firmanın kendilerine ait olan mRNA teknolojisini izinsiz kullanıp yasa dışı kopyalayarak Kovid-19 aşısını ürettiğini ileri sürdü.
2 yılı aşkın süredir neredeyse tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgınına karşı önlemler yavaş yavaş hafifletilirken tüm dünyada gözler bir anda Kuzey Kore'ye çevrildi. 2 senedir tam bir karantinaya giren ve hiç Covid aşısı yapılmayan iki ülkeden biri olan Kuzey Kore'de önlemlerin kaldırılması büyük tartışma konusu oldu.
İspanya Covid-19 aşısının bulunduğu şişenin içinde 'yabancı cisim' bulunmasının ardından 764 bin 900 Moderna aşısının geri toplattı. Yetkililer aşı şişesindeki yabancı cismin sivrisinek olduğunu açıkladı.
Tayvan Sağlık Bakanlığı tarafından görevlendirilen uzmanlar, ülkede koronavirüs (Covid-19) aşısına bağlı sebeplerden bir kadının hayatını kaybettiğini ve bu nedenle kadının ailesine 200 bin dolar tazminat ödeneceğini duyurdu.
Fransa’da koronavirüs salgınında son 24 saatte 217 bin 480 yeni vaka tespit edilirken, toplam vaka sayısı 23 milyon 775 bin 231’e ulaştı. Fransa’da son bir haftada Covid-19 vaka sayısının yüzde 20 arttığı bildirildi.
Türkiye’de Biontech ve Sinovac olmak üzere iki çeşit aşı kullanılıyor. Biontech mRNA tabanlı bir aşı, Sinovac ise inaktif bir aşı. Covid aşısı olmak için sıra bekleyen milyonlarca vatandaş ise hangi aşıyı seçeceği konusunda araştırma yapıyor.
Tüm dünyada 1,5 milyonu aşkın kişini hayatını kaybetmesine yol açan yeni tip corona virüse karşı aşılama çalışmaları nihayet başladı. Ancak, bilim insanları aşı olmanın günlük hayatımızın parçası olan maskeleri ortadan kaldırmayacağını açıkladı. Pfizer/BioNTech, Moderna ve Sinovac’ın sunduğu yeni Covid-19 aşıları, ciddi hastalıkları önlemede oldukça başarılı görünse de Covid-19'un toplumdaki asemptomatik yayılmayı ne kadar durdurabileceği net olarak bilinmiyor. Bunun nedeni ise aşı denemelerinin yalnızca semptom gösteren Covid-19 hastalarını baz almasından ve virüsün giriş kaynağı olan burundaki etkisinin net olmamasından kaynaklanıyor. Peki maske takmaya devam edilmeli mi? Merak edilenleri Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Murat Aksoy ile konuştuk.
Güney Afrika’daki bilim insanları, ülkedeki aşılama oranlarının artırabilecek gelişmeyi duyurarak Moderna aşısının bir kopyasını ürettiklerini açıkladı.
ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), Moderna tarafından geliştirilen koronavirüs aşısına tam onay verdi. Moderna’nın aşısı, Pfizer/BioNTech’in ardından ABD’de tam onay alan ikinci Covid-19 aşısı oldu.
COVID-19’dan korunmak için, özellikle kanser hastalarının aşı olmaları önemli. Ancak aşı olsalar bile maske, mesafe ve hijyen gibi koruyucu önlemlere uyulması şart. Öyleki aşıları tam olan kanser hastalarının bile COVID-19’u ağır geçirme ihtimalleri var.