Son dakika prematüre bebek haberleri ile ilgili Posta.com.tr'ye eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan prematüre bebek gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan prematüre bebek haber sayfamızda...
Türk Oftalmoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Huban Atilla, prematüre bebeklerde kalıcı görme bozukluklarının olmaması için erken dönemde tedavinin kritik öneme sahip olduğunu belirterek, "En geç 72 saat içinde tedavi uygulamamız gerekebiliyor." dedi.
Uşak’ta Hanım Demir Eşier hamileliğinin 26. haftasında gebelik zehirlenmesi yaşadı. İzmir Şehir Hastanesi’ne sevk edildi, acil doğuma alındı. Prematüre ve 540 gram dünyaya gelen Efe bebek, yoğun bakımda uzun süre entübe edildi. Eşier, 130 gün sonra sağlığına kavuşan oğluna ilk kez sarıldı.
İzmir'de Ege Üniversitesi'nde 'Prematüre' bebek olarak dünyaya gelen ve doktorların 'yaşamaz' dediği Fayize Maden Bedel (38), doktor olup çocuk genetik hastalıkları uzmanı olarak bebeklere hayat vermeye başladı. Bedel, "Birçok hayata dokunmak 'öldü', 'yaşamaz', 'sorunlu bebek olur' denilen bebeklerin hayatına dokunabilmek tarif edilemez bir duygu" dedi.
İzmir'de Ege Üniversitesi'nde 'Prematüre' bebek olarak dünyaya gelen ve doktorların 'yaşamaz' dediği Fayize Maden Bedel (38), doktor olup çocuk genetik hastalıkları uzmanı olarak bebeklere hayat vermeye başladı. Bedel, "Birçok hayata dokunmak 'öldü', 'yaşamaz', 'sorunlu bebek olur' denilen bebeklerin hayatına dokunabilmek tarif edilemez bir duygu" dedi.
Yenidoğan Yoğun Bakım Pediatri Klinik Sorumlu Hekimi Doç. Dr. Ahmet Özdemir, prematürenin önleminin gebeyken alınması gerektiğini söyleyerek, “Dünya genelindeki en büyük sorunlardan biri prematüre bebek” dedi.
Bebekleri para için yoğun bakımda tutarak ölümlerine neden olan 'Yenidoğan Çetesi' soruşturmasında yeni detaylar geliyor. Şu an 4 yaşında yüzde 90 engelli oğlu olan ve adı geçen Özel Reyap Hastanesi'nde doğum yapan Ayşe K. 'Zaten hep şüphem vardı' dedi ve hastanede şahit olduğu kan donduran konuşmayı anlattı. Öte yandan 'Yenidoğan çetesi' ile ilgili bir skandal daha ortaya çıktı! Bu kez mide ameliyatlarıyla ilgili!
Yenidoğan bebekleri önceden anlaştıkları özel hastanelerin yenidoğan ünitelerine sevk edip ölümlerine neden olan çetenin lideri Fırat Sarı’nın, YouTube üzerinden yayınlanan bir programa katıldığı ortaya çıktı. Utanmada yenidoğan bebekler hakkında açıklamalarda bulunmuş! Bebek ölümleriyle dalga geçmişler... Telefon konuşmaları kan dondurdu. Öte yandan örgütün liderlerinden Fırat Sarı'nın ifadesi ortaya çıktı. Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu konu ile ilgili açıklamalarda bulundu. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Yenidoğan çetesi soruşturmasındaki yeni gelişmeyi duyurdu. Bakan Tunç, "Bugüne kadar gözaltına alınan 47 şüpheliden 22’si tutuklanmıştır." ifadelerini kullandı.
Ülkemizde kronik böbrek hastalığı görülme sıklığının yüzde 15,7 olduğunu belirten Nefrolog Prof. Dr. Saime Paydaş “Bu nedenle böbrek hastalıklarının farkındalığı ise yüzde 2 düzeyindedir” dedi. Prof. Dr. Paydaş, genellikle bulgu vermeden tesadüfen fark edilen bu hastalığın erken teşhis edilebilmesi için tarama testleri yapılması gerektiğini söyledi.
Gazze’deki en büyük hastane olan Şifa Hastanesi’nde elektrik kesintisi nedeniyle son üç günde 3’ü prematüre bebek olmak üzere 32 hasta hayatını kaybetti. Kuşatma altındaki hastanede yatan 600 hasta ile 37 bebeğin hayatı tehlikede. Hastanenin önü ceset dolu. Yaralılar içeri alınamıyor.
İsrail ordusu bir aydır devam eden savaşın ortasında Suriye'yi bir kez daha vurdu. Fransız lider Emmanuel Macron'un 'Savaşı durdurun' çağrısına Tel Aviv'den zehir zemberek sözler geldi. Öte yandan Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), İsrail tarafından yoğun saldırıların düzenlendiği Gazze Şeridi’nin en büyük ve merkez hastanesi olan Şifa Hastanesi’ndeki bağlantıları ile iletişimin tamamen koptuğunu açıkladı.
Kahramanmaraş'ta prematüre doğan bebek Hiranur'da rop hastalığı bulunuyor. Hiranur'un görmeyen gözleri olan ailesi, bir umutla tedavilerine devam ediyor.
Ülkemizin geleceği olan çocuklar ve gençlere 21’inci yüzyıl yetkinlikleri kazandırmayı, fırsat eşitliği sağlamayı, toplumsal farkındalık yaratmayı hedefleyen sosyal sorumluluk projelerinin sayıları artıyor.
Anne karnında 37. gebelik haftasını tamamlamadan doğan bebekler ‘prematüre bebekler’ olarak adlandırılıyor. Dünyada her yıl kabaca 140 milyon bebek doğuyor. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre; bu bebeklerin 15 milyonu zamanından önce dünyaya ‘merhaba’ diyor. Türkiye’de de canlı doğan bebek sayısı 2020 verilerine göre; 1 milyon 112 bin 859 iken ‘prematüre bebek’ oranı da yaklaşık yüzde 15 civarında oluyor. Diğer bir deyişle, ülkemizde her yıl yaklaşık 167 bin bebek ‘prematüre’ doğuyor.
Prematüre bebeklerde meydana gelen “prematüre retinopatisi (ROP)” rahatsızlığı, mutlaka takip edilmesi gereken bir göz sağlığı sorunu, çünkü tadavi edilmezse bebeğin kör olmasına yol açabiliyor! Erken veya doğum yaşına göre küçük doğan bebeklerde meydana gelen, retina damarlarının gelişim bozukluğu olarak tanımlanan bu hastalık önlenebilir körlük nedenleri arasında ve tedavi edilmezse mutlak görme kaybı ile sonuçlanıyor! Bu nedenle 32 haftadan önce doğan tüm prematüre bebeklerin mutlaka göz taramasından geçmesi gerekiyor. Peki prematüre bebek ilk ne zaman muayene edilmeli ve tedavide bir altın standart var mı? İşte yanıtları...
Uzmanlar, 36. haftadan önce doğan bebeklerin prematüre olarak kabul edildiğini söylüyor. Prematüre bebekler ise diğer bebeklere göre daha özel ilgi bekler ve daha hassas olur. Prematüre bebeklerin aileleri ise birçok konuda meraklarını giderecek araştırmalar yapıyor. İşte, prematüre bebek bakımı hakkında uzmanların uyarısı...
ABD’nin Boston kentinde Alana Ross ve Daniel McCarthy çiftinin 2020’de prematüre doğan kızları Everleigh, 12 gün hayatta kalabildi. Çiftin bebeklerinin hastane görevlileri tarafından kirli çarşaflarla çöpe atıldığı iddia edildi. Ölen bebeğin cesedi aileye teslim edilmedi. Hastane bulamadığını söyledi. Bebeklerinin akıbetini öğrenmek için dedektif tutan çift, cansız bedenin konteynere atıldığını öğrenince acıları katlandı.
Pandemi ile ilgili bilgilerimiz arttıkça ve dünya genelinde çalışmalar yayınlandıkça hamilelerde ve yenidoğan bebeklerde Covid-19 enfeksiyonunun nasıl seyrettiği daha iyi anlaşılmaya başlandı. Özellikle Delta varyantının yayılması sonrasında belirgin olmak üzere Covid-19 geçiren gebelerde geçirmeyenlere göre daha fazla yoğun bakım yatışı ve herhangi bir nedenle ölüm, prematüre doğum yapma ile sezaryen yolla doğurma ihtimalinin artmış olduğu metaanalizlerde gösterildi.
İzmir'de prematüre doğan bebeği evde solunum sıkıntısı yaşayan anne Arzu Akpınar, bebeğini hastaneye götürdü. Bebeğin epikriz raporuna bakan anne büyük bir şok yaşadı. Epikrizlerde annenin bir değil iki canlı bebek dünyaya getirdiği yazıyordu.
Yalova'da, 13 günlük bebeğinin mamasına karınca zehri katıp öldürmeye çalıştığı gerekçesiyle gözaltına alınan baba Serhat Oskan (41), sevk edildiği adliyede tutuklandı. Oskan’ın emniyetteki ifadesinde, “Sarhoştum. Bebeğin rahatımı bozduğunu düşünüyordum. Bir kaşık zehri mamasına karıştırdım, ondan kurtulmak istemiştim” dediği öğrenildi.
Erken doğum; yenidoğan bebek ölümlerinin de serebral palsi gibi bedensel ve zihinsel engelli hastalıkların da en önemli nedenlerinin başında geliyor. Tanı ve tedavi süreçlerindeki gelişmelere rağmen dünya genelinde yüzde 9-10 oranında olan prematüre doğum oranları yüzde 10-11’e yükselmiş durumda. Peki neden prematüre bebek doğumlarında artış var? Bunda anne ve babanın etkileri nedir?
İstanbul'da 23 haftalıkken 648 gram ve 28 santim boyunda doğan Umut bebek hayata tutundu. Anne Yasemin Babacan, zorlu geçen süreçte umutlarını hiç kaybetmediklerini söyledi.
17 Kasım Dünya Prematüre Günü sebebiyle açıklama yapan Türk Neonatoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Esin Koç, “Prematüre bebeklerin, hayata tutunma ve sağlıklı gelişim şansını artıran en önemli faktör, onların uygun bir ortamda, uzman ellere doğmasıdır.” dedi.
Anne sütü, bebeğin ilk 6 ay ihtiyacı olan protein, yağ, demir, vitamin gibi her türlü besin değerini içinde bulunduran harika bir besin kaynağıdır. İçeriğinde bulundurduğu antikorlar ile bebeği enfeksiyonlardan korumaktadır.